Nuomonė: C. Ronaldo laimės FIFA apdovanojimą , tačiau L. Messi - geriausias visų laikų futbolininkas

Šiandien 19 valandą Lietuvos laiku Ciuriche (Šveicarija) prasidės iškilminga FIFA 2016-ųjų metų geriausiųjų apdovanojimų ceremonija. Didžiausias dėmesys šioje ceremonijoje bus sutelktas į pagrindinį apdovanojimą – geriausio metų futbolininko pripažinimą.

Dėl geriausio metų futbolininko apdovanojimo kovoja trys Ispanijoje rungtyniaujantys puolėjai – Cristiano Ronaldo, Lionelis Messi bei Antoine‘as Griezmannas. Pastarasis nėra pagrindinis šių rinkimų favoritas, todėl beveik aišku, kad prancūzui atiteks trečioji pozicija.

Didžiausia intriga yra tarp C. Ronaldo ir L. Messi. Madrido „Real“ klubo žvaigždė 2016 metais susišlavė ne tik svarbiausius trofėjus su klubu ir rinktine, bet ir jau spėjo laimėti svarbiausius individualius apdovanojimus – UEFA metų futbolininko trofėjų ir „Auksinį kamuolį“.

31-erių metų portugalas yra laikomas favoritu laimėti ir FIFA geriausiojo metų futbolininko apdovanojimą. Statistiškai 2016-ieji puolėjui buvo šiek tiek silpnesni nei „Barcelona“ klubo žvaigždei, kuris pastaruoju metu ant savo pečių neša stringančią Katalonijos ekipą.

C. Ronaldo su „Real“ klubu praėjusį sezoną triumfavo UEFA Čempionų lygoje, o su Portugalijos rinktine – Europos čempionate. Šį sezoną „baltųjų“ klubo žvaigždė spėjo laimėti dar du titulus – UEFA Super ir FIFA pasaulio klubų taurės trofėjus.

„2016 metai buvo geriausi mano karjeroje. Laimėjau du labai svarbius titulus su klubu ir rinktine, todėl negaliu būti dar laimingesnis“, - ne viename savo interviu tuos pačius žodžius kartojo istorinės portugalų rinktinės pergalės kapitonas.

Geriausio futbolininko rinkimai dar kol kas nėra iki galo suprasti – apdovanojimas yra skiriamas už individualius pasirodymus ar iškovotus trofėjus tiek su rinktine, tiek su klubu.

Buvo metas, kai C. Ronaldo laimėjo „Auksinį kamuolį“ ir neiškovojęs svarbaus titulo su klubu ir rinktine, tačiau turėjo išskirtinę statistiką. Daugelis turėtų pritarti, kad L. Messi praėjusiais metais individualiai buvo gerokai geresnis nei jo oponentas iš Portugalijos, nors tarp įmuštų įvarčių didelio skirtumo nėra.

L. Messi per kalendorinius metus tiek su klubu, tiek su rinktine sužaidė 62 rungtynes, pelnė 59 įvarčius ir atliko 31 rezultatyvų perdavimą. Tuo metu C. Ronaldo į savo asmeninį statistiką įsirašė 57 rungtynes, 55 įvarčius ir gerokai mažiau rezultatyvių perdavimų – 17.

Net aklai nežiūrint į statistiką daugelis objektyviai stebintis abiejų futbolininkų žaidimą galėtų pasakyti, kad praėjusiais metais L. Messi visa galva lenkė C. Ronaldo, nors šis su rinktine ir klube sugebėjo nužygiuoti iki svarbiausių turnyrų finalų.

C. Ronaldo tiki, kad futbolą gali žaisti 10 metų. Niekas tuo neturėtų abejoti, tačiau portugalas visus šiuos metus norėtų praleisti „Real“ klube. Aistringi portugalo ir „baltųjų“ komandos sirgaliai džiaugiasi šiais žodžiais, tačiau yra šio klubo sirgalių, kurie puikiai supranta, kad C. Ronaldo nebėra tos kondicijos žaidėjas, koks buvo prieš tris ar daugiau sezonų.

31-erių portugalo žaidime nebėra kūrybos, kurią jis demonstruodavo savo mėgstame kairiajame krašte. C. Ronaldo yra „mašina“, kuri pelno įvarčius ir padeda savo komandai laimėti. Į tai daugelis galėtų atsakytų, o ko daugiau reikia?

Atsakymas paprastas – reikia žaidėjo, kuris galėtų ne tik realizuoti komandos draugų progas, bet ir pats prisidėti prie jų kūrimo. L. Messi yra būtent tokio tipo žaidėjas, kuris savo futbolo intelektualu neturėtų palikti abejingo nei vieno.

Pats „Real“ klubo vyriausiasis treneris Zinedine‘as Zidane‘as puikiai supranta, kad C. Ronaldo nebeturi duomenų, kad ir toliau galėtų sėkmingai rungtyniauti kairiajame krašte, todėl visą pastarąjį ir šį sezoną portugalas praleidžia vidurio puolėjo pozicija ir tik kai kurių atakų metu grįžta į formaliai esančią poziciją.

C. Ronaldo žaidime galime pastebėti kondicijos trūkumą – puolėjo greitis niekur nedingęs, tačiau jo judesiai tapo labiau suvaržyti. Portugalas ne visada laimi dvikovas su kamuoliu prieš varžovus ir didžiausią darbą su kamuoliu dažniausiai atilieka Luka Modričius ar Garethas Bale‘as.

Akivaizdu, L. Messi šiuo aspektu turėtų labai didelį pranašumą prieš C. Ronaldo. Būtent tai, o ne pelnyti įvarčiai ir rodo individualias galimybes.

FIFA geriausio futbolininko trofėjus turėtų būti skiriamas individualiai geriausiai žaidžiančiam futbolininkui. Individualumo sąvoka futbole neturėtų būti suprasta kaip įvarčių ir rezultatyvių perdavimų statistika, tai – žaidėjo demonstruojamas žaidimas, meistriškumas.

Žinoma, šiuose apdovanojimuose dalį įtakos turėtų turėti ir iškovoti trofėjais su komanda, tačiau L. Messi iškovojo ir jų – triumfas su „Barcelona“ Ispanijos pirmenybėse ir Karaliaus taurėje.

Atspėti individualių apdovanojimų laimėtoją už 2016 metus nebuvo sunku, todėl ir šiuose apdovanojimuose beveik aišku, kad C. Ronaldo laimės FIFA įsteigtą trofėjų.

Tačiau net ir po šių metų objektyviai futbolą sekantiems sirgaliams bus aišku, kad L. Messi šiuo metu neturi sau lygaus varžovo žaidimo prasme. C. Ronaldo yra tikra futbolo „mašina“, kuri savo įvarčiais „Real“ klubo sirgalius džiugins dar ne vienus metus, tačiau L. Messi yra futbolo genialumo apraiška.

<iframe width="500" height="323" src="https://www.youtube.com/embed/pa-iTj98njw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Aivaras Katutis, eurofootball.lt