Pasaulio čempionato atranka: Anglija - Lietuva (apžvalga)

19 valandą Lietuvos laiku "Wembley" stadione įvyks 2018 metų pasaulio čempionato atrankos rungtynės. Lietuvos rinktinės laukia tikras iššūkis - susitikimas su be pralaimėjimų šiame cikle žygiuojančia Anglijos komanda.

Edgaro Jankausko vadovaujama komanda į Angliją išvyko ne pačios geriausios nuotaikos - draugiškose rungtynėse nepasipriešino čekams. Garetho Southgate'o auklėtiniai šiose rungtynėse taškų barstyti nėra nusiteikę ir darys viską, kad savo žiūrovų akivaizdoje būtų iškovota kuo lengvesnė pergalė.

Komandų rezultatai

Tiek lietuviai, tiek anglai savaitės viduryje turėjo kontrolines rungtynes - Lietuvos rinktinė, kaip jau buvo ir minėta, rezultatu 0-3 nusileido Čekijai, o anglai tik po įspūdingo Lukaso Podolskio įvarčio minimaliu skirtumu nusileido pasaulio čempionei Vokietijai.

Lietuvos rinktinė atrankos į 2018 metų pasaulio čempionatą ciklą pradėjo gana sėkmingai - pirmos dvejos rungtynės baigėsi apmaudžiomis lygiosiomis su slovėnais ir škotais, o trečioje akistatoje rezultatu 2-0 buvo nugalėta Malta. Vis dėlto paskutinės rungtynės F grupėje buvo itin nesėkmingos - rezultatu 0-4 nusileista Slovakijai.

Nuo pat pradžių favorite šioje atrankos grupėje laikyta Anglija pateisina šį statusą - trejos pergalės ir vienos lygiosios. Taškus anglai prarado tik prieš slovėnus, kai buvo sužaista nulinėmis lygiosiomis. "Trys liūtai" sėkmingai rungtyniauja ne tik puolime - per ketverias rungtynes nepraleistas dar nei vienas įvartis.

Tris pergales ir vienas lygiąsias turintys anglai su 10 taškų yra turnyrinės lentelės viršūnėje. E. Jankausko diriguojama Lietuvos rinktinė su 5 taškais užima ketvirtąją poziciją, už nugaros palikdama Škotiją ir Maltą.

Komandų naujienos

Lietuvos rinktinė turi labai skaudžių netekčių - į rinktinę neatvyko iki šiol tvirtai centro gynėjo poroje rungtyniavę Edvinas Girdvainis bei Georgas Freidgeimas. Pastarasis negali rungtyniauti dėl diskvalifikacijos, o E. Girdvainis turi rimtų problemų su sveikata. Taip pat į rinktinę iš Jungtinių Amerikos Valstijų negalėjo atvykti Vytautas Adriuškevičius.

Anglai skaudžių netekčių taip pat neišvengė, tačiau žinoma, pasirinkimo G. Southgate'as turi gerokai daugiau nei E. Jankauskas. Į rinktinę neatvyko iki šiol įspūdingą sportinę formą Londono "Tottenham" klube demonstravęs Harry Kane'as. Taip pat komandai negalės padėti du centro gynėjai - Gary Cahillas bei Chrisas Smallingas.

Prognozuojamos startinės sudėtys:

Anglija: Joe Hartas; Kyle'as Walkeris, Michaelas Keane'as, Johnas Stonesas, Ryanas Bertrandas; Ericas Dieris, Jake'as Livermore'as; Adamas Lallana, Dele Alli, Raheemas Sterlingas; Jamie Vardy.

Lietuva: Ernestas Šetkus; Egidijus Vaitkūnas, Linas Klimavičius, Arūnas Klimavičius, Vaidas Slavickas; Mantas Kuklys, Artūras Žulpa; Fedoras Černychas, Vykintas Slivka, Arvydas Novikovas; Nerijus Valskis.

Įdomūs faktai

Paskutinės dvi dvikovos su anglais lietuviams gerų prisiminimų nekelia - atrankoje į 2016 metų Europos čempionatą išvykoje patirtas pralaimėjimas rezultatu 0-4 ir nesėkmė vienu įvarčiu mažiau Vilniuje.

Anglija atrankos rungtynių į pasaulio ar Europos čempionatą nepralaimi jau nuo 2009 metų spalio - 33 nepralaimėtos dvikovos iš eilės.

Anglijos rinktinė per pastarąsias šešerias oficialias rungtynes tik vienoje akistatoje nesugebėjo išsaugoti "sausų" vartų.

Garetho Southgate'o treniruojami futbolininkai kartu su vokiečiais yra vieninteliai šioje atrankoje dar nepraleidę nei vieno įvarčio.

Fedoras Černychas šioje pasaulio čempionato atrankoje pelnė tris įvarčius - visi jie rungtynėse su Malta, Škotija ir Slovėnija rinktinę išvedė į priekį.

Lietuvos rinktinė per pastarąsias šešias savo išvykos rungtynes keturis kartus patyrė pralaimėjimą ir du kartus džiaugėsi lygiosiomis.