Pasaulio čempionato ritmu: F grupės apžvalga (VIDEO, FOTO)

Jau birželio 14-ąją dieną prasideda laukiamiausias metų sporto renginys – 2018-ųjų metų pasaulio čempionatas. Rusijoje daugiau nei mėnesį 32 stipriausios planetos komandos kovos dėl pagrindinio turnyro trofėjaus - auksinės taurės.

Šiose pirmenybėse daugiausiai atstovų turi europiečiai – 14 šalies rinktinių. Po penkias turi kiti trys žemynai – Afrika, Pietų Amerika ir Azija. Šiaurės ir Centrinė Amerika turi tris atstovus – Kostą Riką, Meksiką bei Panamą.

Iš viso 32 komandos yra suskirstytos į aštuonias grupes – pradedant nuo A iki H. Kaip visada, grupėje kiekviena komanda sužaidžia viena su kita, o vėliau prasideda atkrintamosios varžybos – nuo aštuntfinalio iki finalo.

Pasaulio čempionatas bus išsibarstęs po visą Rusiją – rungtynės įvyks 11-oje skirtingų miestų. Atidarymo rungtynės bus žaidžiamos 81 tūkstantį žiūrovų talpinančiame Maskvos „Luzhniki“ stadione. Jame įvyks ir svarbiausios turnyro rungtynės – kova dėl čempionų titulo.

Populiariausias šalies futbolo naujienų portalas „EuroFootball.lt“ viso čempionato metu savo lankytojams taip pat pateiks įdomiausias ir karčiausias naujienas iš Rusijos. Iki čempionato pabaigos likus jau visai nebedaug, pristatome F grupės apžvalgą, kurioje varžysis Vokietija, Meksika, Švedija ir Pietų Korėja.


Vokietija

Vizitinė kortelė:

Konfederacija: UEFA (Europa)
Treneris: Joachimas Lowas (vokietis)
Kapitonas: Manuelis Neueris („Bayern“)
Rezultatyviausias žaidėjas: Miroslavas Klose (71)
Daugiausiai rungtynių sužaidęs: Lotharas Matthausas (150)
FIFA reitingas: 1
Aukščiausi pasiekimai PČ: nugalėtojai (1954, 1974, 1990, 2014 m.)

Kelias iki pasaulio čempionato: Vokietija atrankoje į Rusiją buvo tiesiog nesustabdoma – Joachimo Lowo auklėtiniai iškovojo visas įmanomas 10 pergalių ir užtikrintai savo grupėje liko pirmoje pozicijoje. Vokiečiai įmušė net 43 įvarčius ir į savo vartus praleido tik keturis tikslius smūgius. J. Lowo treniruojama komanda į pasaulio čempionatą išvykta yra vėl būdama viena iš pagrindinių favoričių laimėti pirmenybes.

Komandos žvaigždė: Neabejotina Vokietijos rinktinės žvaigždė yra Thomasas Mulleris. Nepaisant to, kad Vokietijoje yra tokios pavardės kaip Mesutas Ozilas ir Toni Kroosas, T. Mullerio žaidimas rinktinėje yra neįtikėtinai svarbus. Jis mušė penkis įvarčius tiek 2010-ųjų, tiek 2014-ųjų metų pasaulio čempionatuose. J. Lowas Miuncheno „Bayern“ atstovą savo komandoje naudoja kaip krašto puolėją.

T. Mulleris sunkiai pradėjo sezoną klube, tačiau antroje pusėje, kai komandos vairą perėmė Juppas Heynckesas, vokietis susigrąžino prarastas pozicijas ir per 45 rungtynes sumušė 15 įvarčių.

Komandos patirtis: Manuelis Neueris, visą sezoną nerungtyniavęs dėl traumos, spėjo pasveikti iki pasaulio čempionate ir rinktinę ves į priekį vilkėdamas kapitono raištį. Jo kolega Marcas-Andre ter Stegenas turėjo fantastišką sezoną su „Barcelona“, tačiau M. Neuerio vartuose negali pakeisti niekas – jo fenomenalus žaidimas suteikia pasitikėjimo visai komandai.

Komandos treneris: Jau daugiau nei 10 metų nacionalinei komandai vadovaujantis Joachimas Lowas yra vienas labiausiai patyrusių trenerių šiame čempionate. 58-erių metų strategas yra subūręs disciplinuotą ir gerai kamuolį kontroliuojančią komandą.

Vokietijos rinktinės sudėtis:

Vartininkai: Manuelis Neueris („Bayern“), Marcas-Andre ter Stegenas („Barcelona“), Kevinas Trappas (PSG);

Gynėjai: Jerome‘as Boatengas („Bayern“), Matthiasas Ginteris („Gladbach Borussia“), Jonas Hectoras („Koln“), Matsas Hummelsas, Joshua Kimmichas (abu – „Bayern“), Marvinas Plattenhardtas („Hertha“), Antonio Rudigeris („Chelsea“), Niklasas Sule („Bayern“);

Saugai: Julianas Brandtas („Bayer Leverkusen“), Julianas Draxleris (PSG), Leonas Goretska („Schalke“), Ilkay‘us Gundoganas („Manchester City“), Sami Khedira („Juventus“), Toni Kroosas (Madrido „Real“), Mesutas Ozilas („Arsenal“), Sebastian Rudy („Bayern“);

Puolėjai: Mario Gomezas („Stuttgart“), Thomasas Mulleris („Bayern“), Marco Reusas („Borussia Dortmund“), Timo Werneris („Leipzig“).


Meksika

Vizitinė kortelė:

Konfederacija: CONCACAF (Šiaurės ir Centrinė Amerika)
Treneris: Juanas Carlosas Osorio (kolumbietis)
Kapitonas: Andresas Cuadrado („Real Betis“)
Rezultatyviausias žaidėjas: Javieras Hernandezas (49)
Daugiausiai rungtynių sužaidęs: Claudio Suarezas (177)
FIFA reitingas: 15
Aukščiausi pasiekimai PČ: ketvirtfinalis (1970 ir 1986 m.)

Kelias iki pasaulio čempionato: Meksikiečiai sunkumų kovojant dėl kelialapio į pasaulio čempionatą nesulaukė – jie tik sykį nesugebėjo iškovoti pergalės. Viena geriausių Šiaurės ir Centrinės Amerikos komandų savo grupėje įrodė pranašumą prieš Hondūrą, Kanadą ir Salvadorą.

Komandos žvaigždė: Javieras Hernandezas yra šios komandos lyderis ir žvaigždė. Jau rezultatyviausiu visų laikų Meksikos rinktinės žaidėju esantis puolėjas per savo karjerą turėjo progą išbandyti jėgas tokiose klubuose, kaip „Manchester United“ ir Madrido „Real“. J. Hernadezas pasižymi puikia „uosle“ – tiek Mančesteryje, tiek Madride jis buvo vertinamas už savo puikią kordinaciją atakos smaigalyje. „Žirniu“ pravardžiuojamas snaiperis savo įvarčiais tikisi rinktinę vesti į priekį ir Rusijoje.

Abejonių gali kelti tik žaidėjo sportinė forma – 30-metis puolėjas praėjusiame sezone vilkėjo „West Ham“ ekipos marškinėlius, tačiau kaip ir pats klubas neparodė gerų rezultatų: per 33 susitikimus pelnyti aštuoni įvarčiai.

Komandos patirtis: 39-erių metų Meksikos futbolo legenda Rafaelis Marquezas yra ne tik daugiausiai patirties šioje komandoje turintis žaidėjas, bet tarp visame čempionate dalyvausiančių futbolininkų. Gynėjo ir atraminio saugo pozicijoje rungtyniauti galintis R. Marquezas atlieka svarbų vaidmenų už aikštės ribų – jam nėra numatytas vaidmuo pagrindiniame vienuoliktuke, tačiau jo sportinio pykčio ir užsivedimo komandai prireiks.

Komandos treneris: 57-erių metų Juanas Carlosas Osorio garsėja savo griežtu būdu tiek stebėdamas komandą nuo atsarginių žaidėjų suolo, tiek rūbinėje. Prieš tapdamas Meksikos rinktinės treneriu jis dirbo tokiose komandose kaip „Sao Paulo“, „Atletico Nacional“ ar Niujorko „Red Bulls“.

Meksikos rinktinės sudėtis:

Vartininkai: Guillermo Ochoa („Standard Liege“), Alfredo Talavera („Toluca“), Jesusas Corona („Cruz Azul“);

Gynėjai: Carlosas Salcedo („Eintracht“), Diego Reyesas („Porto“), Hectoras Moreno („Real Sociedad“), Hugo Ayala („Tigres“), Edsonas Alvarezas („America“), Jesusas Gallardo („Monterrey“), Miguelis Layunas („Sevilla“);

Saugai: Rafaelis Marquezas („Atlas“), Hectoras Herrera („Porto“), Jonathanas Dos Santosas („LA Galaxy“), Giovani Dos Santosas („LA Galaxy“), Andresas Guardado („Real Betis“), Marco Fabianas („Eintrach“);

Puolėjai: Javieras Hernandezas („West Ham“), Raulis Jimenezas („Benfica“), Oribe Peralta („America“), Jesusas Manuelis Corona („Porto“), Carlosas Vela („Los Angeles“), Javieras Aquino („Tigres“), Hirvingas Lozano (PSV).


Švedija

Vizitinė kortelė:

Konfederacija: UEFA (Europa)
Treneris: Janne Anderssonas (švedas)
Kapitonas: Andreasas Granqvisas („Helsingborgs“)
Rezultatyviausias žaidėjas: Zlatanas Ibrahimovičius (62)
Daugiausiai rungtynių sužaidęs: Andersas Svenssonas (148)
FIFA reitingas: 24
Aukščiausi pasiekimai PČ: antra vieta (1958 m.)

Kelias iki pasaulio čempionato: Švedijos rinktinės kelias iki pasaulio čempionato nebuvo lengvas – jiems grupės atrankoje dėl bilieto į Rusiją teko varžytis su tokiais futbolo milžinais kaip Prancūzija ir Nyderlandai. Švedai nusileido prancūzams, tačiau tik per plauką už savo nugaros paliko olandus ir išplėšė papildomas atrankos rungtynes su italais. Neįtikėtinai puikiai gynyboje žaidę švedai skėlė antausį Italijai – vienas įvartis nulėmė Zlatano Ibrahimovičiaus gimtinės patekimą į Rusiją.

Komandos žvaigždė: Pasibaigus Z. Ibrahimovičiaus erai Švedijos rinktinėje, didžiausios žvaigždės statutą turi Vokietijoje rungtyniaujantis Emilis Forsbergas. 26-erių metų krašto puolėjas nuo 2015 metų rungtyniauja „Leipzig“ komandoje yra jau yra patraukęs garsių Europos klubų dėmesį. Puikia technika ir futbolo suvokimu pasižymintis švedas 2016-17 metų sezone buvo tarp daugiausiai Europoje rezultatyvių perdavimų atlikusių žaidėjų.

E. Forsbergas šį sezoną neturėjo itin puikaus sezono „Leipzig“ gretose, tačiau jo žaidimas nacionalinei komandai bus itin svarbus turnyro metu.

Komandos patirtis: Po penkerių metų „Krasnodar“ komandoje Andreasas Granqvistas grįžta į gimtinę – jis pasirašė sutartį su „Helsingborgs“. 33-ejų metų gynėjas yra komandos kapitonas, kuris savo pareigas atrankos metu tinkamai atliko tiek aikštėje, tiek už jos ribų. 71 rungtynes nacionalinėje komandoje sužaidęs A. Granqvistas bus itin svarbi figūra rinktinėje.

Komandos treneris: 55-erių metų Janne Anderssonas rinktinės vairą perėmė po prasto pasirodymo 2016 metų Europos čempionate. Prie šio stratego švedai visiškai pakeitė savo žaidimo stilių – jie tapo labiau organizuota komanda, kuri daugiau darbo atlieka gynyboje nei puolime. Stratego žaidimo planas veikė visos atrankos metu – panašaus žaidimo stiliaus švedai turėtų laikytis ir šiame čempionate.

Švedijos rinktinės sudėtis:

Vartininkai: Robinas Olsenas („Kobenhvn“), Karlas-Johanas Johnssonas („Guingamp“), Kristofferis Nordfeldtas („Swansea“);

Gynėjai: Mikaelis Lustigas („Celtic“), Victoras Lindelofas („Manchester United“), Andreasas Granqvistas („Helsingborgs“), Martinas Olssonas („Swansea“), Ludwigas Augustinssonas („Werder Bremen“), Filipas Helanderas, Emilis Krafthas (abu – „Bologna“), Pontusas Janssonas („Leeds United“);

Saugai: Sebastianas Larssonas („Hull City“), Albinas Ekdalas („Hamburg“), Emilis Forsbergas („Leipzig“), Gustavas Svenssonas („Seattle Sounders“), Oscaras Hiljemarkas („Genoa“), Viktoras Claessonas („Krasnador“), Marcusas Rohdenas („Crotone“), Jimmy Durmazas („Toulouse“);

Puolėjai: Marcusas Bergas („Al Ain“), Johnas Guidetti („Alaves“), Ola Toivonenas („Toulouse“), Isaacas Kiese Thelinas („Waasland-Beveren“).


Pietų Korėja

Vizitinė kortelė:

Konfederacija: AFC (Azija)
Treneris: Shinas Tae-yongas (korėjietis)
Kapitonas: Ki Sungas-yuengas („Swansea“)
Rezultatyviausias žaidėjas: Cha Bumas-kunas (59)
Daugiausiai rungtynių sužaidęs: Cha Bumas-kunas (138)
FIFA reitingas: 57
Aukščiausi pasiekimai PČ: ketvirta vieta (2002 m.)

Kelias iki pasaulio čempionato: Pietų Korėja į Rusiją prasibrovė gana nesunkiai – jie pirmajame atrankos etape savo grupėje iškovojo visas įmanomas aštuonias pergales, o trečiajame etape, kuriame komandos tarpusavyje kovoje suskirstytos į dvi grupes po šešias, Pietų Korėja nusileido tik Iranui ir iš antros pozicijos pateko tiesiai į planetos pirmenybes.

Komandos žvaigždė: Pietų Korėja futbolo pasaulyje yra žinoma bent jau dėl vieno žmogaus – Londono „Tottenham“ klubo krašto puolėjo Sono Heungo-mino, kuris sužaidė fantastišką sezoną Anglijoje. Tiek atakos smaigalyje, tiek krašte galintis žaisti Sonas prieš atvykdamas į „Tottenham“ rungtyniavo puikiai žinomose „Bundesliga“ klubuose – „Hamburger“ ir Lėverkuzeno „Bayer“.

25-erių metų futbolininkas buvo itin svarbus Mauricio Pochettino sistemoje – jis per 53 rungtynes sumušė 18 įvarčių ir atliko 11 rezultatyvių perdavimų. Sonas gali tapti ne tik Pietų Korėjos gelbėtoju šiame čempionate, bet ir vienu iš tų žaidėjų, į kuriuos po turnyro atkreips dėmesį patys didžiausi Europos klubai.

Komandos patirtis: Ki Sungas-yeungas, nuo 2012 metų rungtyniavęs „Swansea“ klube, šalies rinktinėje jau spėjo sužaisti 101 rungtynes. Jo žaidimas nacionalinėje komandoje yra gerokai svarbesnis nei „gulbių“ gretose – puikiu aikštės matymu ir kamuolio kontrole pasižymintis 29-erių metų saugas bus itin svarbi komandos dalis šiame čempionate.

Komandos treneris: Shinas Tae-yongas yra puikiai savo šalyje pažįstamas futbolo specialistas. Jis vadovavo savo šalies jaunimo komandoms, taip pat kurį laiką buvo vyrų rinktinės trenerio asistentas. Vyriausiuoju treneriu 49-erių metų korėjietis nacionalinėje komandoje tapo praėjusią vasarą.

Pietų Korėjos rinktinės sudėtis:

Vartininkai: Kimas Seungas-gyu („Vissel Kobe“), Kimas Jinas-hyeonas („Cerezo Osaka“), Cho Hyunas-woo („Daegu“);

Gynėjai: Kimas Youngas-gwonas („Guangzhou Evergrande“), Jangas Hyunas-soo („Tokyo“), Jungas Seungas-hyunas („Sagan Tosu“), Yunas Yong-sunas („Seongnam“), Ohas Banas-sukas („Jeju United“), Kimas Minas-woo („Sangju Sangmu“), Parkas Joo-ho („Ulsan Hyundai“), Hongas Chulas („Sangju Sangmu“), Go Yo-hanas („Seoul“), Lee Yongas („Jeonbuk Hyundai Motors“);

Saugai: Ki Sungas-yuengas („Swansea City“), JungAS Woo-youngAS („Vissel Kobe“), Ju Se-jongAS („Asan Mugunghwa“), Koo Ja-cheolas („Augsburg“), Lee Jae-sungas („Jeonbuk Hyundai Motors“), Lee Seungas-woo („Hellas Verona“), Moonas Seonas-minas („Incheon United“);

Puolėjai: Kimas Shinas-wookas („Jeonbukas Hyundai Motors“), Sonas Heungas-minas („Tottenham“), Hwangas Hee-chanas („Red Bull Salzburg“).

Grupės tvarkaraštis:

Vokietija – Meksika (2018-06-17) 18 val.
Švedija – Pietų Korėja (2018-06-18) 15 val.
Pietų Korėja – Meksika (2018-06-23) 18 val.
Vokietija – Švedija (2018-06-23) 21 val.
Pietų Korėja – Vokietija (2018-06-27) 17 val.
Meksika – Švedija (2018-06-27) 17 val.