Pirmasis "Žalgirio" ir "Palangos" klubų mūšis A lygoje (apžvalga)

Šiandien Vilniaus „Sportima“ arenoje FK „Žalgiris“ A lygos 3 turo rungtynėse susitiks su „Palangos“ ekipa. A lygos debiutantai per pirmus du turus surinko 1 tašką, tačiau jau įrodė, kad gali kovoti ir su aukščiausios lygos senbuviais. Rungtynių pradžia – 19.30 val.

ISTORIJA. Nuo 2012 m. LFF Pirmoje lygoje žaidusi „Palanga“ bent du kartus per sezoną reguliariai susitikdavo su „Žalgiris B“ komanda. Pernai šios akistatos buvo sėkmingos palangiškiams – savo aikštėje laimėjo 3:1, o Vilniuje – 4:1. Su pagrindine „Žalgirio“ ekipa „Palanga“ susitiko tik kartą. Tai nutiko 2016 m. rugpjūčio 6 d. LFF taurės turnyro aštuntfinalyje. Tada Palangoje vykusias rungtynes 4:0 laimėjo žalgiriečiai.
 
SENBUVIAI. Iš tų rungtynių dalyvių „Žalgirio“ gretose ir šiais metais žaidžia Linas Klimavičius, Saulius Mikoliūnas, Slavko Blagojevičius, Dominykas Barauskas ir Mamadou Mbodjis. „Palangos“ komandoje taip pat yra akistatą menančių senbuvių. Tai ir vyriausias treneris Valdas Trakys, vartininkas Tadas Norbutas, gynėjas Mindaugas Bagužis, puolėjas Gvidas Juška, Simonas Urbys ir kt.
 
VIRŠŪNĖ. 2016 m. „Palanga“ pirmą kartą rimčiau pasibeldė į A lygos duris. Antrą vietą Pirmoje lygoje užėmę palangiškiai tik pereinamose rungtynėse dėl teisės žaisti A lygoje nusileido Utenos „Uteniui“. Pernai pereinamųjų dvikovų neprireikė – „Palanga“ antroje pagal pajėgumą šalies lygoje užėmė pirmą vietą ir pelnytai žengė į aukščiausią lygą.
 
PERMAINOS. Vis dėlto, po auksinio praėjusio sezono iš Pirmos lygos į A lygą patekusi „Palanga“ su pajėgiausiais šalies futbolo klubais grumiasi smarkiai atsinaujinusi. Per pirmus du turus aikštėje buvo tik penki pernai komandoje žaidę futbolininkai: vartininkas Antonas Tcvetkovas, gynėjai Vladislavas Kaborda, Ričardas Šveikauskas, M.Bagužis ir mače su „Sūduva“ 27 minutes aikštėje praleidęs G.Juška.
 
PATIRTIS. Nuo 2000 iki 2012 m. įvairiose A lygos komandos žaidęs ir iš viso Lietuvos čempionate 45 įvarčius pelnęs G.Juška į aukščiausią lygą sugrįžo po penkerių metų pertraukos. Beje, pernai 17 įvarčių pelnęs ir geriausio Pirmos lygos snaiperio titulą nuskynęs 35 metų futbolininkas per tris sezonus „Palangoje“ iš viso įmušė 59 įvarčius.
 
PATIRTIS-2. 2004-2010 su FBK „Kaunas“ ekipa titulus Lietuvoje kolekcionavęs M.Bagužis aukščiausioje šalies lygoje žaidė po šešerių metų pertraukos. 34 metų gynėjas paskutinį kartą A lygoje rungtyniavo 2011 m. vilkėdamas Pakruojo „Kruojos“ aprangą, o 2012-2015 m. žaidė Latvijos ir Estijos čempionatuose.
 
NAUJOKAI. Artėjant debiutui A lygoje „Palangos“ ekipa nuosekliai pildė gretas naujais futbolininkais. Atvyko lietuviai Dovydas Norvilas, Donatas Konikas, Justas Raziūnas, Tomas Dombauskis ir Matas Radžiukynas, iš pernai antrą vietą Pirmoje lygoje užėmusios Gargždų „Bangos“ į Palangą persikėlė T.Norbutas, broliai Simonas ir Sigitas Urbiai. Legionierų kohortoje – senegalietis Waly Dioufas, Yvenas Moyo, Brice‘as Goupy ir Valentinas Furdui iš Moldovos.
 
PASIRENGIMAS. Besiruošdama sezonui „Palanga“ sužaidė 7 draugiškas rungtynes, iškovojo vieną pergalę (1:0 įveikė Gargždų „Banga“ ekipa), du kartus sužaidė lygiosiomis (0:0 – su „Kauno Žalgiriu“ ir NFA ekipomis) bei patyrė ketverias nesėkmes (0:1 su Marijampolės „Sūduva“, 0:3 – „Liepaja“, 0:2 – „Jelgava“ ir 1:5 – su „Ventspils“).
 
STARTAS. Vasario 25 d. Klaipėdoje, spaudžiant rimtam šaltukui, „Palanga“ oficialiai debiutavo A lygoje. Pirmas blynas neprisvilo – mačas su ambicinga „Jonava“ baigėsi taikiai 1:1. Palangiškiai pirmavo po Simono Urbio įvarčio, bet jau per pridėtą rungtynių laiką Laurynas Stonkus rezultatą išlygino. 2 ture Marijampolėje „Palanga“ 0:2 neatsilaikė prieš vietos „Sūduvos“ ekipą. Abu įvarčius palangiškiai praleido antro kėlinio pradžioje.
 
PAPILDYMAS. Po pralaimėjimo Marijampolėje „Palanga“ pranešė apie dar vieną papildymą. Skelbiama, kad į Palangą atvyksta 27 metų saugas Lukmanas Haruna, jo bendraamžis puolėjas Ransfordas Osei ir 21 metų pulėjas Benny Younaevas. Solidžiausią biografiją į Lietuvą atsiveža L.Haruna. Futbolininkas iš Nigerijos savo laiku žaidė Kijevo „Dinamo“, „Monaco“, „Anzhi“ bei „Astanos“ ekipose, gynė ir nacionalinės rinktinės garbę 2010 m. Pasaulio futbolo čempionate. Tiesa, paskutinį oficialų mačą 27-erių saugas sužaidė 2016 m. birželį. 

fkzalgiris.lt

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...