"Premier" lygos belaukiant: komandų apžvalga - "Burnley"

Naujasis „Premier“ lygos sezonas startuos jau rugpjūčio 13 dieną, o tai reiškia, kad iki Anglijos čempionato pradžios liko vos 18 dienų. Nenumaldomai artėjant šioms pirmenybėms, Eurofootball.lt jums pateiks visų dvidešimties „Premier“ lygos ekipų apžvalgą.

Trečioji bus apžvelgta praėjusį sezoną „Championship“ laimėjusi „Burnley“ ekipa, kuri bandys pakeisti istoriją ir pagaliau išlikti šioje lygoje.


„Burnley“

Istorija:

Komanda įkurta 1882 metais, „Premier“ lygoje rungtyniaus trečią sezoną. Geriausias finišas šioje lygoje – 18 vieta.

Paskutinį kartą „Premier“ lygoje žaidė 2014-2015 metų sezone, kai liko 19-oje pozicijoje.

Praėjusių metų sezonas:

2015-2016 metų „Championship“ pirmenybėse „Burnley“ surinko 93 taškus ir keturiais taškais aplenkusi artimiausius konkurentus triumfavo lygoje.

Pokyčiai po praėjusio sezono:

Po praėjusio sezono komanda nusprendė atsisveikinti su penkiais veteranais, kurie visi buvo vyresnio nei 33-ejų metų amžiaus. Iš jų praėjusį sezoną rimtenį vaidmenį atliko tik Joey Bartonas, Matthey Tayloras bei Michaelas Duffas, tačiau nė vienas iš jų nebuvo tarp komandos lyderių, tad didelio nuostolio po sezono ekipoje neturėtų jaustis.

„Burnley“, panašu, jog yra pasiruošusi „Premier“ lygoje suteikti šansą tiems žaidėjams, kurie ir iškovojo kelialapį į aukščiausią lygą. Klubą papildė tik du buvę „Charlton“ atstovai – dešinysis saugas Johannas Bergas Gudmundssonas bei vartininkas Nickas Pope`as. Už pirmąjį buvo sumokėta 3, o už antrąjį 1,3 milijonų eurų išpirka.

Žaidėjai į kuriuos verta atkreipti dėmesį:

Andre Gray`us. Jau po antrojo turo praėjusį sezoną iš kitos „Championship“ lygoje žaidusios ekipos „Brentford“ atvykęs Gray`us tapo brangiausiu visų laikų „Burnley“ pirkiniu. Šį vardą jis pateisino jau pirmąjį sezoną naujojoje ekipoje įmušęs daugiausiai įvarčių bei atlikęs daugiausiai rezultatyvių perdavimų. Pridėjus sezono pradžioje „Brentford“ klube pademonstruotą statistiką, iš viso jis pasižymėjo 25 kartus bei 10 kartų tiksliai asistavo komandos draugams. Tapęs rezultatyviausiu „Championship“ žaidėju, Gray`us neabejotinai bus tas žaidėjas, į kurį varžovų gynyba kreips daugiausiai dėmesio „Burnley“ klube.

Johannas Bergas Gudmundssonas. Puikius rezultatus demonstravęs jau praėjusiose „Championship“ pirmenybėse, Gudmundssonas savo puikų sezoną pratęsė prisidėdamas prie stebuklingo islandų žygio Europos čempionate. Dešinio krašto saugas pernai atstovaudamas „Charlton“ klubui buvo daugiausiai rezultatyvių perdavimų lygoje atlikęs žaidėjas, o prie 11 tikslių perdavimų pasižymėjusiems komandos draugams, jis pridėjo ir šešis įvarčius. Šią vasarą įsigijusi šį islandą „Burnley“ tikisi, jog jam pavyks panašų produktyvumą pratęsti ir „Premier“ lygoje, o Gudmundssonas ir kiti Islandijos rinktinės nariai dėl puikaus pasirodymo vasarą neabejotinai sulauks didesnio žiūrovų ir viso futbolo pasaulio dėmesio.

Samas Vokesas. 186 cm ūgio puolėjas praėjusį sezoną „Championship“ divizione žaisdamas ore buvo tiesiog nesulaikomas. Jis pirmavo visoje lygoje pagal laimėtas oro dvikovas ir nors smūgiais galva pelnė tik keturis įvarčius, tai, kad jis sugeba pasižymėti šia kūno dalimi matėme ir vasarą vykusiame Europos čempionate. Vienintelį savo įvartį turnyre, jis pelnė būtent smūgiu galva į Belgijos rinktinės vartus. Savo šalies rinktinėje ne visada į startinę sudėtį patekęs žaidėjas savo akcijas galės pasikelti jau artėjančiame „Premier“ lygos sezone.

Komandos stipriosios pusės:

Baudos smūgiai, standartinės situacijos. Praėjusį sezoną „Burnley“ buvo geriausiai standartines situacijas realizuojanti komanda „Championship“ divizione. Iš viso iš standartinių situacijų jie pelnė 20 įvarčių bei pasižymėdavo tiek keldami kampinius, tiek atlikdami baudos smūgius. Rezultatyviausias komandoje po standartinių situacijų buvo gynėjas Michaelas Keanas, kuris jų metu kamuolį į varžovų tinklą pasiuntė penkis kartus.

Išnaudojamos progos. „Burnley“ buvo viena iš trijų rezultatyviausių lygos komandų, nepaisant to, jog jie pagal atliktus smūgius buvo vos 20-ta komanda pirmenybėse. Dar įspūdingau jų rezultatyvumas atrodo pasižiūrėjus į jų susikurtų progų statistiką – pagal šį statistinį rodiklį jie lygoje užėmė paskutinę poziciją. Beveik kas penktą progą įvarčiu pavertusi ekipa buvo neabejotinai produktyviausia kalbant apie progų realizaciją lygoje.

Mokėjimas išlaikyti persvarą. Praėjusį sezoną „Burnley“ į priekį prieš varžovus buvo įsiveržusi 28 kartus. Net 26 iš šių rungtynių jie pabaigė iškovodami pergalę, o kitus du mačus jie pabaigė lygiosiomis. Vos keturi prarasti taškai pirmaujant yra akivaidžiai geriausias rezultatas lygoje, rodantis įspūdingą gebėjimą išlaikyti susikurtą persvarą. „Premier“ lygoje pakartoti tokį pasiekimą gali būti labai sunku, tačiau praėjęs sezonas jau įrodė, kad „Burnley“ ekipai leisti įsiveržti į priekį yra nepatartinas dalykas.

Įdomūs faktai apie „Burnley“:

Per savo klubo istoriją „Burnley“ klubas du kartus iškovojo Anglijos čempionų titulą. Tiesa, tai įvyko dar iki „Premier“ lygos įkurimo, tada kai lyga dar vadinosi „Division One“ – 1920-1921 bei 1959-1960 metų sezonuose;

Praėjęs sezonas buvo pats pruduktyviausias klubo istorijoje – 93 taškai per metus yra naujas „Burnley“ rekordas;

„Burnley“ yra viena iš trijų komandų kuri yra laimėjusi nugalėtojų titulą keturiose pajėgiausiose Anglijos lygose;

Tai bus trečiasis „Burnley“ bandymas „Premier“ lygoje. Du iki tol įvykę pasirodymai šioje lygoje nebuvo sėkmingi – komanda abu kartus iškrito atgal į antrąją lygą;

„Turf Moor“ stadione „Burnley“ rungtyniauja jau 133 metus - komandą į šį stadioną įsikėlė dar 1883 metais;

„Burnley“ klubui net 82 metus priklausė ilgiausia aukščiausios Anglijos lygos nepralaimėtų rungtynių serija. 1921 metais jie varžovams nenusileido 30 mačų iš eilės. Galiausiai šį rezultatą pagerino „Arsenal“ klubas;

Šiai komandai taip pat priklauso ilgiausia vieno etapo dvikovos serija FA taurės istorijoje. 1956 metais jie su „Chelsea“ žaidė net penkis susitikimus, nes keturios pirmosios dvikovos baigėsi lygiosiomis, o tuo metu, net ir kelis kartus sužaidus lygiosiomis, rungtynės būdavo peržaidžiamos. Galiausia, „Chelsea“ nugalėjo juos 0-2;

Jackas Yeatsas tapo pirmuoju „Burnley“ žaidėju patekusiu į Anglijos rinktinę. Nors savo debiute 1889 metais jis pelnė du įvarčius, daugiau už rinktinę jis nesužaidė nė vieno mačo;

Daugiausiai rungtynių klube yra sužaidęs Jerry Dawsonas – 522, daugiausiai įvarčių atstovaudamas klubui pelnė George`as Beelas 178. Abu šie rekordai gyvuoja jau daugiau nei 80 metų.

Tautvydas Sakalauskas

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...