"Premier" lygos belaukiant: komandų apžvalga - "Stoke City"

Naujasis „Premier“ lygos sezonas startuos jau rugpjūčio 13 dieną, o tai reiškia, kad iki Anglijos čempionato pradžios liko vos 8 dienos. Nenumaldomai artėjant šioms pirmenybėms, Eurofootball.lt jums pateiks visų dvidešimties „Premier“ lygos ekipų apžvalgą.

Šį kartą bus apžvelgta praėjusį sezoną „Premier“ lygoje devintoje vietoje likusi „Stoke City“ ekipa, kuri šią poziciją užėmė jau tris metus iš eilės.


„Stoke City“

Istorija:

Komanda įkurta 1863 metais, „Premier“ lygoje rungtyniaus devintąjį sezoną. Geriausias finišas šioje lygoje – 9 vieta.

„Premier“ lygoje rungtyniaus devintą sezoną iš eilės.

Praėjusių metų sezonas:

2015-2016 metų „Premier“ lygos sezonas įrodė, kad „Stoke City“ yra stabiliausia šios lygos ekipa. Jie jau trečią kartą iš eilės metus užbaigia devintoje pozicijoje, o per šiuos metus jų surenkamų taškų skaičius buvo labai panašus (50, 54 ir 51).

Pokyčiai po praėjusio sezono:

Po praėjusio sezono komanda išlaikė visus pagrindinius ekipos žaidėjus – klubas atsisveikino tik su Steve`u Sidwellu ir Peteriu Odemwingie, kurie praėjusį sezoną savo progų aikštėje beveik negavo.

Komandą tarpsezoniu papildė du naujokai, iš kurių klubas kitą sezoną tikėsis skirtingo indėlio. Jei už 5 milijonus eurų įsigytas 19-metis Ramadanas Sobhi yra perkamas tikintis, kad jis sublizgės ateityje, tai iš Joe Alleno rezultatų ir gero žaidimo bus norima jau dabar. Už 26 metų Velso rinktinės saugą „Stoke City“ nepagailėjo 15,5 milijonų eurų sumos, kuri atitenko buvusiam Alleno klubui – „Liverpool“.

Žaidėjai į kuriuos verta atkreipti dėmesį:

Jackas Butlandas. Butlando žaidimas praėjusį sezoną ne tik leido jam užimti startinio vartininko vietą „Stoke City“ klube, tačiau ir sugrąžino jį į Anglijos rinktinę. Visgi, sezoną 23-ejų metų anglui sugadino trauma, dėl kurios jis turėjo praleisti Europos čempionatą. Tik praėjusį sezoną tapęs pagrindiniu vartininku „Premier“ lygyje, Butlandas šį sezoną grįžęs po traumos turės dar kartą įrodyti, jog jis gali sėkmingai žaisti šioje lygoje. Jei jam tai pavyks padaryti, kitas jo iššūkis bus pabandyti atimti startinio Anglijos rinktinės vartininko poziciją iš Joe Harto.

Joe Allenas. Praėjusį sezoną Allenas „Premier“ lygoje neišsiskyrė – į startinę sudėtį patekęs vos aštuonis kartus, jis iš viso sužaidė 19 mačų bei pasižymėjo dviem įvarčiais bei rezultatyviu perdavimu. Visai kitokį saugą matome Velso rinktinėje – ten jis yra vienas iš svarbiausių žaidėjų, šią vasarą padėjęs savo rinktinei patekti tarp keturių stipriausių Europos komandų. „Stoke City“ turėtų šiam futbolininkui suteikti daug daugiau žaidybinio laiko, nei jis jo gaudavo „raudonųjų“ ekipoje, o kaip jam pavyks jį išnaudoti, pamatysime jau ateinančio sezono metu.

Xherdanas Shaqiri. Išvykęs į „Bayern“ ekipą, būdamas 21-erių metų jis pirmąjame sezone „Bundesliga“ pirmenybėse pasižymėjo keturiais įvarčiais ir šešiais rezultatyviais perdavimais, o jam buvo piešiama labai šviesi ateitis. Visgi, Shaqiri vėliau gavo vis mažiau progų bavarų gretose, o galiausiai jis buvo pusmečiui išnuomotas į Italiją. Prieš praėjusį sezoną, daug kam buvo netikėta, kai „Stoke City“ paskelbė įsigijusi šį žaidėją, kuris jau pirmąjame sezone įrodė, kad gali žaisti aukščiausio lygio futbolą. Jis buvo daugiausiai progų komandos draugams ekipoje kuriantis žaidėjas, o be to pats pasižymėjo tris kartus. Šiam žaidėjui vis dar vos 24-eri, tad geriausi jo karjeros metai jam dar prieš akis.

Komandos stipriosios pusės:

Progų sukūrimas trumpais perdavimas. 2015-2016 metų sezone „Stoke City“ buvo mažiausiai progų ilgais perdavimais susikūrusi ekipa, o taip pat jie buvo vieni iš prasčiausių lygoje pagal standartinių situacijų išpildymą ir žaidimą kontraatakose, tad komandą gelbėjo žaidimas trumpais perdavimais. Nors dažniausiai šie perdavimai būdavo atliekami savo aikštės zonuose ir „Stoke City“ mažiausiai laiko iš visų „Premier“ lygos komandų praleisdavo varžovų aikštės trečdalyje, jiems toks žaidimas praėjusio sezono metu ne kartą atnešė sėkmingus rezultatus.

Produktyvūs įvarčiai. Praėjusį sezoną „Stoke City“ net šešis kartus pralaimėjo rungtynes trijų arba daugiau įvarčių skirtumu, kai patys sutriuškinti varžovų nesugebėjo nė karto. Tačiau tada kai jiems pavykdavo pasižymėti, jie dažniausiai iškovodavo taškus. Per 25 rungtynes, kai „Stoke City“ pelnė bent įvartį, jie iškovojo 14 pergalių, 6 kartus sužaidė lygiosiomis bei 5 kartus turėjo pripažinti varžovų pranašumą. Kiekvienas jų įvartis vidutiniškai atnešdavo po 1,24 taško, o pagal šį rodiklį jie labai nedaug nusileido tik vieninteliam „West Bromwich Albion“ klubui.

Sėkmingas žaidimas prieš lyderius. „Stoke City“ praėjusį sezoną atėmė taškų iš visų pirmas septynias vietas užėmusių komandų. Prieš šiuos klubus jiems pavyko iškovoti 16 taškų, o tokie rezultatai prieš pirmaujančias ekipas jiems padėjo užimti devintąją poziciją lygoje. Vieninteliai trys klubai, prieš kuriuos jiems pernai nepavyko iškovoti taškų – laipteliu aukščiau likusi „Liverpool“ ekipa bei turnyrinės lentelės apatinėje dalyje likusios „West Bromwich Albion“ ir „Crystal Palace“ komandos.

Įdomūs faktai apie „Stoke City“:

„Stoke City“ yra seniausiai įkurta ekipa „Premier“ lygoje. Manoma, kad pagal prfesionalaus klubo įkurimo datą juos pasaulyje lenkia tik „Notts County“, kuri buvo įkurta metais anksčiau;

Geriausais klubo pasiekimas aukščiausioje Anglijos lygoje – 4 vieta. Visgi, pasktutinį kartą jie šią poziciją užėmė dar prieš 70 metų;

Vienintelis svarus klubo titulas – 1972 metais iškovota lygos taurė;

Didžiausią savo pergalę „Premier“ lygoje jie pasiekė 2015 metais, kai 6-1 sutriuškino „Liverpool“. Skaudžiausia nesėkmė buvo patirta 2010 metais, 0-7 nusileidus „Chelsea“ klubui;

Pirmaisiais klubo patekimo į „Premier“ lygą metais, komanda pralaimėjo pirmąsias rungtynes prieš „Bolton Wanderers“ ir lažybas organizuojanti Paddy Power svetainė nusprendė išmokėti laimėjimus visiems, kurie prieš sezoną lažinosi spėdami, kad „Stoke City“ iškris iš lygos. Toks jų sprendimas jiems kainavo brangiai, nes galiausiai sezoną ši ekipa baigė 12 vietoje, užtikrintai išlikdama pirmenybėse;

Daugiausiai rungtynių šiame klube sužaidė Ericas Keelsas – 582. Daugiausiai įvarčių pelnė Johnas Ritchie – 176.