"Premier" lygos lyderių mačo belaukiant: C.Fabregasas - išdavikas ar didvyris?

Sekmadienį 18:00 val. Anglijos „Premier“ lygoje ginklus surems pirmaujančios komandos – turnyro lyderiai „Chelsea“ bei antrąją vietą užimantys „Arsenal“ futbolininkai. Tačiau pagrindiniu vakaro akcentu taps ne kova dėl titulo, o buvusio kultinio „Arsenal“ herojaus Cesco Fabregaso sugrįžimas į „Emirates“ stadioną. 2003-11 metais „kanonierių“ gretose žaidęs ispanas su Šiaurės Londono komandos marškinėliais aikštėje pasirodė 303 kartus, įmušė 57 įvarčius, o 2008-aisiais tapo klubo kapitonu. Tačiau dabar jis – jau kitoje barikadų pusėje.

Sirgalius į skirtingas puses dalijanti figūra

Keno Friaro vardu pavadintu tiltu prieš kiekvienas rungtynes „Emirates“ stadione žygiuoja tūkstančiai „Arsenal“ fanų. Šio tilto šoninės konstrukcijos yra dekoruotos klubui nusipelniusių žaidėjų atvaizdais. Vienas iš ant šio tilto besipuikuojančių žaidėjų – Cescas Fabregasas. Turbūt nė vieno kito žaidėjo atvaizdas tarp „Arsenal“ aistruolių nekelia tiek daug aistrų.

Vieni sako, jog Cescas buvo tiesiog nuostabus žaidėjas, metai iš metų ant savo jaunų pečių tempęs pagal itin aukštus „Arsenal“ standartus pakankamai vidutinišką komandą ir už tai jis nusipelno pagarbos. Kiti – jog tą minutę, kai C.Fabregas pirmą sykį apsivilko mėlynus „Chelsea“ marškinėlius, jis tapo priešu numeris vienas ir jo atvaizdo vieta yra šiukšlinėje, o ne garbingoje vietoje prie „Emirates“ stadiono.

Kažkada buvęs herojumi, šiandien C.Fabregasas „Emiratų“ stadione greičiausiai bus garsiai nušvilptas. Tarp sirgalių vis dar verda diskusijos dėl buvusio kapitono sutikimo, tačiau švilpiančiųjų turėtų būti dauguma.

Karjeros pradžia Šiaurės Londone

Žemaūgis, liekno sudėjimo katalonas į Šiaurės Londoną atvyko 2003-aisiais metais iš „Barcelona“ jaunimo akademijos, kurioje rungtyniavo kartu su Gerardu Pique ir Lioneliu Messi. Iš pradžių sekėsi sunkiai, tačiau po kiek laiko 16-metis C.Fabregasas susidraugavo su komandos draugu šveicaru Phillippe‘u Senderosu, kuris kalbėjo ispaniškai. Su jo pagalba jaunasis katalonas apsiprato ūkanotajame Albione ir tokiu būdu prasidėjo jo romanas su „Arsenal“ klubu.

Iš pradžių „kanonierių“ treneris Arsene‘as Wengeras C.Fabregasą į aikštę leisdavo tik per taurių varžybas, tačiau 2004-05 metų sezone, tuo metu būdamas vos 17 metų, saugas netikėtai prasimušė į startinę komandos sudėtį, o anglų spauda liaupsino naująją „Premier“ lygos žvaigždę. A.Wengeras tikėjo, jog jam pavyko surasti geriausią kada nors jo treniruotą žaidėją, o savo auklėtinių sąraše jis turėjo tokias pavardes kaip Denisas Bergkampas, Thierry Henry, Patrickas Vieira ir kiti.

Būtent pastarojo „Arsenal“ karjerą iš dalies užbaigė C.Fabregasas – metai iš metų A.Wengeras prancūzo laikėsi įsikibęs dantimis, kol 2005-aisiais pagaliau sutiko parduoti jį „Juventus“. Viena iš priežasčių – A.Wengeras jau turėjo naują saugų grandies žvaigždę.

„Arsenal“ lyderis ir kapitonas

2005-06 metų sezone apie C.Fabregasą sužinojo visas pasaulis. Kai to sezono Čempionų lygoje „Arsenal“ eliminavo Madrido „Real“ superžvaigdžyną, įspūdingi jaunojo katalono pasirodymai atėmė žadą tiek patiems „Real“ atstovams, tiek ispanų spaudai. Tą sezoną „Arsenal“ krito Čempionų lygos finale, o vasarą Cesco jau geidė tiek „Barcelona“, tiek „Real“. Pastarieji geidė tiek, jog neva buvo pasiruošę sumokėti bet kokią kainą.

„Noriu grąžinti skolą klubui, ir ypač A. Wengerui už palaikymą ir pasitikėjimą, kurį jis man suteikė“ – sakė C.Fabregasas, kai 2006-ųjų rudenį pasirašė naują įspūdingos 8 metų trukmės sutartį su „Arsenal“.

2007-08 metų sezone jo žvaigždė spindėjo visu ryškumu, o „Arsenal“ didžiąją sezono dalį pirmavo „Premier“ lygoje ir tik paskutiniame sezono trečdalyje į priekį praleido „Manchester United“ futbolininkus. Niekas už tai „kanonierių“ nesmerkė – jie buvo jauna komanda.

Tačiau jau kitame sezone „Arsenal“ klube išryškėjo lyderio nebuvimas. Komanda buksavo, o lapkričio mėnesį A.Wengeras ryžosi atimti kapitono raištį iš Williamo Gallaso. Naujuoju kapitonu tapo C.Fabregasas. Tačiau greit jis patyrė sunkią traumą ir nežaidė beveik 3 mėnesius, o „Arsenal“ per didelius vargus užėmė 4 vietą „Premier“ lygoje.

„Flirtas su „Barcelona“

2009-10 sezone „Arsenal“ vėl startavo galingai, mušdami daugybę įvarčių bei kovodami dėl titulo. Įspūdiną pasirodymą „kanonieriai“ surengė spalio pradžioje prieš „Blacburn Rovers“, nušluodami varžovus rezultatu 6:2. C.Fabregasas tose rungtynėse atliko 4 rezultatyvius perdavimus ir pats įmušė įvartį, o po jo pabučiavo „Arsenal“ logotipą. Tai buvo įmantrus būdas, kuriuo jis bandė paneigti jį su „Barcelona“ siejančius gandus.

Tačiau 2010 metų vasarą viskas apsivertė aukštyn kojomis. Po dar vienos katastrofiškos sezono pabaigos „Arsenal“ vėl liko be trofėjų, kai tuo tarpu jo vaikystės herojaus Pepo Guardiolos vedama „Barca“ tapo viena galingiausių mašinų futbolo istorijoje. „Arsenal“ žvaigždės kantrybė seko.

Tą vasarą C.Fabregas pirmą sykį pasakė A.Wengerui – noriu grįžti namo į Barseloną. Prancūzas liko principingas ir savo žvaigždės nepardavė už jokius pinigus, tačiau net ir tada katalonai rankų nenuleido. Garsieji Xavi komentarai apie „Barcos DNR“ Cesco kraujyje arba G.Pique bei P.Reinos šou, kai per Pasaulio čempionatą laimėjusios Ispanijos rinktinės sutiktuves šis duetas prievarta ant scenos C.Fabregasui užmaukšlino „Barcelona“ marškinėlius buvo tik vieni iš keleto provokavimo pavyzdžių.

Galiausiai A.Wengeras įtikino likti C.Fabregasą dar vienam sezonui. 2010-11 sezonas vėl žadėjo daug, tačiau „Arsenal“ eilinį sykį kovoje dėl „Premier“ lygos titulo krito prieš „Manchester United“ ir sezoną baigė be trofėjų. Pačiam katalonui sezonas buvo nesėkmingas ir kupinas traumų.

Grįžimas namo

2011 vasarą „Arsenal“ kapitonas sugrįžo pas savo trenerį su tuo pačiu prašymu – leisti sugrįžti namo. Klubo pozicija C.Fabregaso atžvilgiu pasikeitė ir jie jau buvo pasiruošę už tinkamą kainą parduoti savo žvaigždę į „Barcelona“.

Viena dramatiškiausių muilo operų futbolo istorijoje baigėsi 2011 metų rugpjūčio 15 dieną, kai dabar jau buvęs „Arsenal“ kapitonas išbėgo į „Camp Nou“ stadioną su mėlynai-granatiniais marškinėliais. Svarbi detalė – sutartyje su „Barcelona“ buvo sąlyga, suteikianti „Arsenal“ pirmumo teisę susigrąžinti savo buvusį žaidėją.

„Barca“ ir visa Katalonija buvo ekstazėje – sūnus paklydėlis grįžo namo. Deja, ekstazė greitai išgaravo. Anarchistui Cescui niekaip nepavyko pritapti šveicariško laikrodžio tikslumu veikiančioje „Barcoje“. Anarchisto pravardę jam priklijavo ne kas kitas, o P.Guardiola. Iš pradžių treneris teigė, jog ši anarchija mėlynai-granatiniams prideda naują dimensiją ir neprognuozojamumo faktorių, tačiau kuo toliau, tuo labiau aiškėjo, kad prie angliško futbolo pripratęs C.Fabregas tiesiog nepritampa savo naujoje komandoje.

Tuo tarpu flirtas su „Arsenal“ nesibaigė. C.Fabregas pripažino, jog ir grįžęs į Kataloniją nuolat stengiasi pažiūrėti savo buvusios komandos rungtynes. Per interviu „Sky Sports“ televizijai jis teigė, jog su A.Wengeru turi tėvo ir sūnaus pobūdžio santykius, o galiausiai pasakė, jog neįsivaizduoja savęs kitame klube nei „Arsenal“ ar „Barcelona“.

„Arsenal“ yra mano širdyje ir tai niekada nepasikeis. Žinau, kad tai yra klubas, kurio durys man visada bus atviros“, - sakė C.Fabregasas.

Jei būtų to nepasakęs, galbūt „kanonierių“ požiūris į jį dabar būtų kitoks.

Iš draugo – į priešus

2013-14 metų sezono pabaigoje „Barcoje“ taip ir nepritapęs C.Fabregasas nusprendė palikti namus ir grįžti į „Premier“ lygą. Į jį iškart nusitaikė su Franku Lampardu atsisveikinantis „Chelsea“ klubas.

C.Fabregasą su mėlynais marškinėliais įsivaizduoti buvo sunku. Ypač dėl jo sąsajų su „Arsenal“ – tarp šių komandų egzistuoja sena ir stipri priešprieša, tad perėjimas į mėlynuosius neabejotinai įsiutintų jo buvusius fanus. Tačiau prieš pat Pasaulio čempionatą Brazilijoje sunkiai įsivaizduojamas dalykas tapo realybe – C.Fabregasas tapo „Chelsea“ žaidėju.

Daug diskusijų kilo dėl minėtosios „Arsenal“ pirmumo teisės į savo buvusį kapitoną. Faktas - tokia išlyga sutartyje buvo įrašyta, tačiau situacija iki šiol lieka miglota. Spaudos konferencijoje prieš sekmadienio rungtynes A.Wengeras pareiškė, jog C.Fabregaso ir „Chelsea“ sandoris buvo sutartas dar gerokai prieš oficialų paskelbimą ir „Arsenal“ nebuvo tinkamai informuoti.

Nuo to laiko, kai C.Fabregasas paliko „kanonierius“, šie savo ruožtu įsigijo Santi Cazorlą ir Mesutą Ozilą, tad buvęs kapitonas nebuvo prioritetinis pirkinys A.Wengerui.

Tuo tarpu C.Fabregaso komandos draugas „Arsenal“ ir „Barcelona“ klubuose Alexas Songas dar žiemą pareiškė, jog Cescas norėjo grįžti į savo buvusį klubą.

Kad ir kaip bebūtų, tokios diskusijos dabar tėra viso labo spėlionės. Faktas toks – C.Fabregasas yra „Chelsea“ žaidėjas, o jo klubas jau užuodžia „Premier“ lygos titulą.

„Arsenal“ yra turbūt vienintelė komanda, kuri dar turi minimalius šansus sukurti stebuklą ir išplėšti titulą iš „Chelsea“ rankų. Tam jie tiesiog privalo laimėti šiandienos Londono derbį.

Paulius Viluckas