Prieš pat sezono startą pateikiamas A lygos tvarkaraštis: kam jis parankus ir ko tikėtis lygos gerbėjams? (straipsnis)

Pastaraisiais metais Lietuvos futbolo padangėje nemažai kalbų susilaukia A lygos tvarkaraštis, kuris šiemet ir vėl buvo pristatytas tik prieš pat prasidėsiančias pirmenybes. Atidžiai pažvelgę į artėjančio sezono dvikovų išdėliojimą, EuroFootball.lt stengėsi peržvelgti šio tvarkaraščio gudrybes ir pabandyti atsakyti į klausimą: kam naudingas paskutinėmis dienomis pateikiamas pirmenybių tvarkaraštis?


Nors futbolo pasaulyje įprasta, jog kito sezono tvarkaraščiai būna sudaromi jau pasibaigus praėjusiam sezonui arba bent jau iki tol, kol ekipos pradeda ruoštis artėjančiam sezonui, Lietuvoje iki šiol tokia sistema nėra priimtina. Po sezono priėmę sprendimą savaite paankstinti šių metų sezono pradžią, galutinį tvarkaraštį LFF patvirtino tik likus dešimčiai dienų iki sezono starto. Negana to, futbolo gerbėjams jis apskritai buvo pristatytas tik praėjusį pirmadienį, likus vos penkioms dienoms iki oficialaus A lygos sezono starto. Stebėtina, tačiau net ir tada tai nebuvo galutinis tvarkaraščio variantas – kai po poros dienų tvarkaraštį į savo tinklalapį patalpino oficiali lygos svetainė, jame ir vėl buvo atlikta nemažai pakitimų.

Pastaraisiais metais buvo neslepiama, jog tokia situacija susidaro dėl to, kad A lygos tvarkaraštis būna derinamas su „Sportradar“ firma, kuri tokią teisę gauna įsigydama lygos transliacijas bei apmokėdama mačų filmavimo kaštus. Dar praėjusiais metais tuometinis A lygos vadovas Deividas Šemberas atskleidė, jog derybos su šia agentūra dėl tvarkaraščio sudarymo užtruko net du mėnesius.

„Sportradar“ A lygos tvarkaraštis ir šiame turnyre įvykstančių mačų datos bei laikai yra labai aktualūs. Įsigijusi A lygos transliacijas bei sudariusi mačų paketą ši firma jas parduoda lažybų bendrovėms, kurios savo pasiūlose siūlo mačo metu gyvai atlikti statymus. Savaitgalių vakarais, kai vyksta didžiausių Europos lygų dvikovos, lažybų bendrovės ir taip turi daugybę susidomėjimą keliančių mačų, kai tuo tarpu darbo dienomis, ar ankstyvu metu savaitgalį, stipriausių lygų klubai beveik nesivaržo, o tai priverčia lažybų kontoras sutelkti dėmesį į ne tokio aukšto lygio lygas, kad galėtų užpildyti atsiradusią spragą dėl mažo rungtynių pasiūlos kiekio.

Dar pernai „Sportradar“ pareiškė, jog jei dvikovos vyktų savaitgalių vakarais – jie atsisakytų tęsti bendradarbiavimą ir A lygos vadovai neslėpė, kad tokiu atveju dvikovos nebūtų rodomos nei internetu, nei per televiziją. Tokia šios agentūros pozicija suprantama: lažybų kontoroms palankiu metu vykstančiuose mačuose jie gali išsiderėti geresnes sąlygas bei iš jų uždirbti, o savaitgalio vakarais vykstantys A lygos mačai lažybų kontorų taip nedomintų ir jiems vargu ar pavyktų uždirbti parduodant mūsų šalies čempionato mačų transliacijas.

Net 40 iš 112 susitikimų A lygoje prasidės darbo dienomis 18 val. arba anksčiau. Akivaizdu, jog nė viena iš stipriausių Europos lygų tokiu metu savo susitikimų nežaidžia, tad nenuostabu, jog tokiu metu A lygos mačai yra gerokai priimtinesni jų paketus įsigyjančioms lažybų bendrovėms, o tuo pačiu ir „Sportradar“.

Savaitgalį bus sužaisti vos 45 mačai, o tai reiškia, kad net beveik 60% visų A lygos mačų bus žaidžiami darbo dienomis. Savaitės viduryje veikiausiai būtų žaidžiama ir dar daugiau dvikovų, jei ne Europos taurių atrankos rungtynės, dėl kurių visos 20-22 turo dvikovos vyks savaitgalio metu. Trečiadienis apskritai bus pati populiariausia diena A lygos tvarkaraštyje – jo metu suplanuotos net 32 rungtynės.

Šeštadienio vakarais, kuriuos Europos lygos dažniausiai renkasi svarbiausiems savo mačams, pagal pirminį išleistą tvarkaraščio modelį mačų apskritai nebūtų įvykę. Tuo tarpu sekmadienio vakarais būtų įvykusios vos trys akistatos. Visgi, į A lyga patalpintame tvarkaraštyje ši situacija kiek pagerėjo: šeštadienį šeštą arba septintą valandą įvyks trys dvikovos, o sekmadieniais tokiu metu bus sužaisti keturi susitikimai. Tiesa, A lyga vis dar nėra pateikusi devynių savaitgalį įvykti turinčių mačų galutinių rungtynių starto laikų, tad savaitgalio vakarais gali būti sužaista šiek tiek daugiau susitikimų.

Jei „Sportradar“ tokia mačų parinkimo data yra akivaizdžiai naudinga, tai kaip su ir taip ne itin gausiai į stadionus besirinkusiais lygos gerbėjais?

Pirminiame futbolo visuomenei pateiktame tvarkaraštyje per visą sezoną darbo valandomis savaitės metu buvo numatytas vienintelis mačas – birželio 15 dienos rungtynėse tarp „Kauno Žalgirio“ ir „Trakų“, kurios startuos 16:00 val. Visgi, vėlyvi tvarkaraščio pokyčiai kur kas padidino tokių mačų kiekį: tuo pačiu metu bus žaidžiamos dar vienerios rungtynės, o 16:30-17:00 prasidės dar trys susitikimai.

Jei savaitgaliais ištikimiausi gerbėjai gali pasiaukoti ir vykti, kad ir į 12h šį sekmadienį startuojančią dvikovą gryname ore prie prognozuojamos -11 laipsnių temperatūros tarp „Palangos“ ir „Jonavos“, tai savaitės dienomis iki 18h dirbantys asmenys susidurs su rimtomis problemomis. Dar praėjusiais metais dėl rungtynių savaitės viduryje protestavę Vilniaus „Žalgirio“ gerbėjai žiūrėdami į tvarkaraštį džiaugtis neturėtų ir šiemet. Nors tvarkaraštį sudarę žmonės pasistengė, jog Vilniuje darbo dienų metu 18:00 val. prasidėtų tik du A lygos susitikimai, tai žiūrint į vilniečių laukiančias išvykas problemų atsiranda kur kas daugiau. Dirbantys „Žalgirio“ gerbėjai norintys išvykoje palaikyti savo ekipą daugybę kartų susidurs su sunkiomis užduotimis stengiantis iš arti stebėti savo komandos akistatas, o planuojant keliones per visą Lietuvą į trečiadieniais 18:00 val. startuojančius mačus su „Atlantu“ ir „Palanga“ dirbantiems komandos gerbėjams apskritai teks praleisti šią kelionę arba pasitelkti savo fantaziją.

Dėl A lygos tvarkaraščio nukentėti gali ne tik išvykoje mačus norintys stebėti A lygos gerbėjai. Klaipėdos apskrityje šį sezoną ir vėl A lygoje varžysis du klubai, tačiau iki šeštos valandos darbo nebaigiantys „Atlanto“ ar „Palangos“ gerbėjai tuo džiaugtis skubėti neturėtų. Daugiau nei pusė šių klubų akistatų savo aikštėje (15) prasidės darbo dienos 18:00 val. arba anksčiau, tad jiems mažų mažiausiai teks susitaikyti su praleistomis mačų pradžiomis. Išimtimi netapo ir šių komandų tarpusavio akistatos, iš kurių tik viena bus žaidžiama šeštadienį, o be dviejų mačų darbo dienomis 18:00 val., ketvirtajame rate Klaipėdos regiono derbis apskritai prasidės antradienį 16:30 val.

Įdomu, kad nuo balandžio 11 dienos iki gegužės 23 dienos, septynis trečiadienius iš eilės Klaipėdos apskrityje bus žaidžiami A lygos mačai. Visgi, iš pradžių tris mačus sužaidęs „Atlantas“, o vėliau ir keturis trečiadienius iš eilės į kovą namuose stosianti „Palanga“ visus savo mačus pradės būtent 18:00 val.

Kituose čempionatuose nematytų gudrybių netrūksta ir turų sudėliojime. Rugsėjo 22 dieną iš pradžių susitikime tarp „Stumbro“ ir „Kauno Žalgirio“ prasidės 26 pirmenybių turas, o tos pačios dienos vakare dar bus žaidžiamos 25 turo rungtynės tarp „Žalgirio“ ir „Sūduvos“. Verta pastebėti, jog tokia situacija susidarė ne dėl atkeltų rungtynių – taip tiesiog suplanuotas čempionato tvarkaraštis.

Stabilus tvarkaraštis, noras jį pateikti dar prieš prasidedant klubų pasiruošimui sezonui, per visą savaitę neišmėtyti turai bei nekintančios datos ir nustatyti laikai, kurie padėtų skatinti susidomėjimą ir žiūrovų skaičių – to dar prieš praėjusį sezoną tikėjosi tuo metu A lygos prezidento pareigas ėjęs D. Šemberas. Visgi, atsižvelgus į šio sezono Lietuvos pirmenybių tvarkaraštį bei jo sudarymo principus, A lygos stadionuose ir šiemet veikiausiai matysime tik labiausiai atsidavusius lietuviško futbolo gerbėjus, o mūsų šalies stadionai bus užpildyti nebent per komandų pasirodymus Europos turnyruose.

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...