"Real" - PSG akistata: komandų sudėtys, silpnybės ir stiprybės

Trečiadienį visų futbolo sirgalių akys kryps į Madridą - pirmoje UEFA Čempionų lygos aštuntfinalio dvikovoje Madrido "Real" namuose priims Paryžiaus "Saint-Germain". Susitikimo pradžia - 21 val. 45 min. Lietuvos laiku.

Ši dvikova kelią didžiulį susidomėjimą, nes abu klubai turi vieną ir tą patį tikslą - nužygiuoti iki finalo. Madrido "Real" ekipai šis sezonas Ispanijoje klostosi tragiškai, todėl Čempionų lyga yra vienintelis turnyras, kuriame jie dar gali apginti nugalėtojų vardą.

Sirgalių nuomonės pasiskirstė įvairiai - vieni mano, kad PSG yra pajėgi net sutriuškinti gana blankiai atrodantį "Real", tačiau kiti nenurašo patyrusios "baltųjų" komandos ir tiki, kad jie pademonstruos geriausią žaidimą.

EuroFootball.lt pabandė pažvelgti į komandų sudėtis ir išskirti keletą stiprybių bei silpnybių.


Komandų sudėtys

Rungtynių šeimininkai šiose rungtynėse turi tik vieną, tačiau didžiulę netektį. "Real" komandai pirmajame susitikime negalės padėti diskvalifikaciją turintis Dani Carvajalis. Problema yra tai, kad šiam sezonui jo dubleriu yra pasirinktas akademijos auklėtinis Achrafas Hakimi, kuris savo žaidimu Zinedine'o Zidane'o neįtikino ir pastaruoju metu pasireikšti beveik negauna.

Tačiau Z. Zidane'as vis dar turi kitą išeitį - į dešiniojo krašto gynėjo poziciją greičiausiai statys Nacho, kuris gali rungtyniauti bet kurioje gynybos pozicijoje. Šalia jo rungtyniaus likę trys pagrindiniai komandos žaidėjai - Raphaelis Varane, Sergio Ramosas bei Marcelo.

Saugų linijoje Z. Zidane'as siurprizų varžovams greičiausiai nepateiks - rungtynes pradės jau trečią sezoną neiškiriami Casemiro, Luka Modričius ir Toni Kroosas. Virš jų būsiančios pavardės taip pat neturėtų nustebinti - puolime rungtyniaus Cristiano Ronaldo, Karimas Benzema bei Garethas Bale'as.

Strategas ilgą laiką žaidė vadinamąjį "diamond" su Isco žemiau tarp Karimo Benzema ir Cristiano Ronaldo, tačiau po traumos grįžus G. Bale'ui ispanas vėl prarado startinę poziciją ir dabar Z. Zidane'as rungtyniauja sau įprastu 4-3-3 išsidėstymu.

Yra tikimybės, kad į startinę sudėtį vietoj G. Bale'o gali būti įleistas gynyboje darbo nevengiantis krašto puolėjas Lucas Vazquezas, tačiau realesnis variantas yra tai, kad pastarasis pasirodys po keitimo. Žinoma, tai priklausys nemažai nuo situacijos - jeigu "Real" turės tenkinantį rezultatą į aikštę gali būti mesti Mateo Kovačičius ir L. Vazquezas, tačiau jeigu reikės stiprinti puolimą - aikštėje greičiausiai pasirodys Marco Asensio ir Isco.

Šią taktiką Z. Zidane'as naudoja visą šį sezoną, todėl sunku tikėtis, kad prancūzas griebsis eksperimentų prieš vienas svarbiausių sezono rungtynių.


(skliausteliuose - žaidėjų įsigijimo kainos)

Staigmenų neturėtume išvysti ir Paryžiaus "Saint-Germain" startinėje sudėtyje. Vienintelis klausimas yra tai, ar Unai Emery rizikuos ir rungtyniaus su labiau atakuojančia saugų linija ar visgi nuspręs aikštėje turėti atraminį saugą.

Gynybos ketvertas yra beveik aiškus - dešiniajame krašte žais Dani Alvesas, vidurio gynėjų porą sudarys brazilai Thiago Silva bei Marquinhosas, o kairiajame krašte greičiausiai pasirodys Yuri Berchiche, kuris šį sezoną daug nerungtyniavo, tačiau Layvinas Kurzawa pastaruoju metu turėjo sveikatos problemų.

Vidurio linijoje E. Emery turi pasirinkimo - kartu su Adrienu Rabiot ir Marco Verratti į aikštę leisti Angelį Di Maria/Julianą Draxlerį ar visgi minėtus du pirmus žaidėjus palikti rungtyniauti šiek tiek aukščiau ir į atraminio saugo poziciją statyti Lassanią Diarrą, kuris komandą papildė šį sausį.

Labiausiai tikėtinas variantas yra L. Diarra pasirodymas aikštėje. Saugas atlieka "žaidėjo-griovėjo" funkcijas, kaip ir varžovų komandoje brazilas Casemiro. Be to, prancūzui "Real" komanda ir stadiono kampai yra puikiai pažįstami - jis čia rungtyniavo trejus metus.

Puolimo pozicijoje jokių netikėtumų tikrai nebus - kartu rungtyniaus Edinsonas Cavani, Kylianas Mbappe ir Neymaras. Tai yra optimaliausia, ką savo varžovams gali pasiūlyti U. Emery.

Pagrindiniai kandidatai žengti į aikštę po keitimo ir tapti netikėtumo faktoriais PSG komandoje yra būtent Angelis Di Maria, Julianas Draxleris ir jaunasis Giovani Lo Celso.


(skliausteliuose - žaidėjų įsigijimo kainos)


Silpnybės

Tokio lygio komandos jų daug turėti negali, tačiau šio sezono Madrido "Real" silpnybių tikrai turi. Viena didžiausių - itin pažeidžiama gynybos linija.

U. Emery turėtų būti puikiai išanalizavęs "Real" ekipos krašto gynėjų žaidimą. Dešiniajame krašte nebus Dani Carvajalio, tačiau bus Nacho, kurio pagrindinė užduotis bus stabdyti Neymarą. Vargu, ar šį gynėją bus galima išvysti tiek dažnai jungiantis į atakas puolime kiek prieš tai darė D. Carvajalis.

Didžiausia "Real" problema šį sezoną buvo tapęs Marcelo kraštas. Brazilas itin daug rungtyniauja varžovų aikštės pusėje, todėl "Real" dažnai būtent per brazilo kraštą nukenčia kontratakų metu. Žinia, jog šiame krašte rungtyniaus Kylianas Mbappe "Real" ekipos sirgalių pozityviai nenuteikia, tačiau brazilas tokio lygio rungtynėse visada yra atsargesnis, o nemažai pagalbos jam turės teikti ir Casemiro su Toni Kroosu.

Dar viena iš "Real" ekipos silpnybių šiame sezone yra nesusitvarkymas su aukštu varžovų presingu. Z. Zidane'as aikštėje turi L. Modričių ir T. Krooso, tačiau už nugaros yra Casemiro, kuris pasižymi ne itin gera kamuolio kontrole. PSG turėtų atkreipti dėmesį į kiekvieną Casemiro prisilietimą prie kamuolio.

Brazilas yra gynybinio stiliaus saugas, todėl ilgai neužsibūna su kamuoliu, o tik pajutęs didesnį spaudimą jį atiduoda šalia esančiam žaidėjui. PSG, turintis puolime tokius greitus žaidėjus kaip Neymarą ir Mbappe, kiekvieną netikslų saugo perdavimą gali paversti pavojinga proga, todėl "Real" turėtų būti labai atsargus skirstant kamuolį.

Panašių silpnybių turi ir PSG ekipa. Dani Alvesas yra savo žaidimo stiliumi gana panašus į Marcelo, todėl taip pat dažnai mėgsta jungtis į atakas, todėl erdvių atsivers ir svečių aikštės pusėje. Kitame gynybos krašte veikiausiai rungtyniaus ne daug patirties turintis Berchiche, todėl Garethas Bale'as pasistengs jam pridaryti kuo įmanoma daugiau problemų.

PSG saugų linija taip pat nėra įspūdinga - Verratti bei Rabiot puikiai žaidžia su kamuoliu, tačiau jų problema yra tai, kad varžovų gretose tose pačiose pozicijoje yra Kroosas bei Modričius. Būtent iš šio dueto tikimasi, kad jie primes savo žaidimo ritmą, o tokiems žaidėjams kaip Verratti bei Rabiot nebuvimas su kamuoliu yra "iškritimas iš žaidimo". Tas pats atsitiko ir praėjusį sezoną, kai "Barcelona" atsakomosiose rungtynėse su kamuoliu dominavo kiekviename aikštės centimetre.

Iš esmės abi komandos turi panašių problemų. Pavyzdžiui, ryškiausios rungtynių žvaigždės - Cristiano Ronaldo ir Neymaras - rungtyniauja tame pačiame puolimo krašte ir gynybos funkcijų beveik neprisiima, todėl tai automatiškai atveria erdves tiek aikštėje viduryje, tiek ir gynyboje.

Visgi, didžiausia PSG silpnybė čia gali būti ne taktinis pasiruošimas ar konkrečios pozicijos aikštėje, o neturėjimas tokios patirties, kokią turi dukart Čempionų lygos nugalėtojai.


Stiprybės

Šios komandos jų turi tikrai daug. Visgi, komandos branduoliai skiriasi - jeigu PSG yra priklausomas nuo savo puolimo, tai prie "Real" sėkmės daugiausiai prisideda saugų linija.

Z. Zidane'as visada gali pasitikėti L. Modričiumi ir T. Kroosu, kurie tokiose rungtynėse yra komandos varikliai. "Real" ekipa šiose rungtynėse tikrai neturėtų pasirinkti žaidimo stiliaus arčiau gynybos, nes to paprasčiausiai neleistų ir "baltųjų" sirgalių armija "Santiago Bernabeu" stadione.

Nemažai laukiama ir iš Cristiano Ronaldo, kuris, nepaisant savo gana prastos sportinės formos Ispanijoje, šį sezoną Čempionų lygoje yra sumušęs dešimt įvarčių ir yra tokių kovų puolimo lyderis komandoje. "Real" turi puikią saugų liniją, tačiau jeigu puolime bus šaudoma tuščiais šoviniais, tikėtis palankaus rezultato nereikėtų.

Nemažai "Real" bus priklausomas ir nuo Marcelo. Brazilas turi problemų su savo darbu gynyboje, tačiau jis tai kompensuoja žaidimu kairiajame puolimo krašte. Z. Zidane'o futbole galima išvysti daug aukštų perdavimų į baudos aikštelę, o po to, kai komanda neteko D. Carvajalio, Marcelo turės prisiimti dar daugiau atsakomybės šiuo žaidimu aspektu.

Mbappe, Neymaras, Cavani - tai yra didžiausios PSG ekipos stiprybės. Nuostabiai šį sezoną rungtyniaujanti puolimo trijulė kelią nerimą "Real" stovykloje, o ypatingai šiuo metu, kai pastarieji į savo vartus praleidžia nemažai įvarčių.

Mbappe ir Neymaras yra tie žaidėjai, kurie patys nesunkiai gali susikurti progą, o Cavani baudos aikštelėje varžovams už klaidas taip pat nedovanoja.

PSG yra greitą futbolą propaguojanti komanda, todėl šiose rungtynėse ginklu gali tapti ir greiti išbėgimai į ataką. "Real" yra laikomas šiokiu tokiu favoritu ilgiau laiko kontroliuoti kamuolį ir diktuoti žaidimo taisykles, tačiau toks futbolas nėra pats neparankiausias PSG ekipai, kuri turi greitai bėgančius futbolininkus.

Šiose rungtynėse iš esmės viskas priklausys nuo šių veiksnių: kaip "Real" gynyboje susitvarkys su Neymaru ir Mbappe ir kaip PSG atlaikys šeimininkų atakas su Luka Modričiumi ir Toni Kroosu ieškant variantų puolime.