S. Veličkaitė: „Mūsų tikslas laimėti ir keliauti tolyn“

2014 metais Šiaulių „Gintra-Universitetas“ šventė didžiausią pergalę klubo istorijoje – tuomet Lietuvos čempionės pirmą kartą pateko tarp 32-iejų pajėgiausių Europos moterų futbolo klubų ir varžėsi pagrindiniame UEFA moterų Čempionių lygos turnyre, ko iki šiol dar nėra pavykę jokiai kitai Lietuvos futbolo komandai.

Šią vasarą Šiaulių miesto ekipa dar kartą peržengė UEFA Čempionių lygos atrankos barjerą. Teigti, kad „Gintra-Universitetas“ pakartojo 2014–ųjų pasiekimą, yra kol kas dar anksti, kadangi tuomet lietuvaitės šokiravo ne tik Lietuvą, bet ir visą Europą šešioliktfinalyje įveikdamos galingą Prahos „Sparta“ klubą bei patekdamos tarp stipriausių 16-os Europos komandų.

Vis tik Lietuvos čempionės ir šiais metais nėra nusiteikusios žygį Europoje baigti jau šešioliktfinalyje. Pratęsti pasirodymą Čempionių lygoje šiaulietėms sieks sutrukdyti daugkartinės Šveicarijos čempionės Ciuricho „Zurich Fraeun“ futbolininkės, kurios tokio aukšto lygio varžybų patirties turi kur kas daugiau.

Geriausia 2016 metų Lietuvos futbolininkė Simona Veličkaitė oficialiai klubo svetainei prieš šešioliktfinalio akistatą su šveicarėmis prisipažino su kokiu varžovu labiausiai norėjo išmėginti jėgas, kaip „Gintra-Universitetas“ pasikeitė per pastaruosius trejus metus, kokios pirmiausia mintys kilo išvydus, kad teks kovoti su „Zurich Fraeun“  bei kas lėmė tokį užtikrintą šiauliečių žaidimą UEFA atrankos turnyre

- Simona, po dviejų metų pertraukos „Gintrai-Universitetui“ vėl pavyko nustebinti futbolo visuomenę, tačiau šio pasiekimo jau niekas nebelaiko stebuklu. Kaip manai, ar komanda iš tiesų per pastaruosius metus paaugo tiek, jog jau gali vadintis viena iš UEFA atrankos turnyro favoričių?

- Prieš tris metus, kai pavyko peržengti atrankos turnyro etapą, daugelis sakė, kad tai tik sėkmė ir iš dalies jie buvo teisūs. Į pagrindinį turnyrą prasibrovėme tik kaip geriausia antrą vietą atrankoje užėmusi komanda. Šiais metais esame komanda, kuri yra verta pasiekto rezultato, nes visas varžoves įveikėme užtikrintai.

Sunkiai dirbome ir pasiekėme tai, ko troškome pastaruosius du metus. Manau, kad visos žaidėjos, kurios komandoje rungtyniauja jau kelerius metus yra  patobulėjusios, sukaupusios nemažai reikalingos patirties dalyvaujant tokio aukšto lygio rungtynėse, todėl tikrai, manau, kad jau galime vadintis vienomis iš UEFA Čempionų lygos atrankos turnyro favoričių. Tai rodo ir sudaromi komandų reitingų koeficientai, kurie mus jau ne pirmus metus pastumia į pajėgiausių komandų burtų krepšelį.

- Išskirk tavo manymu pagrindines priežastis, kurios lėmė, kad komanda atrankos turnyre atrodė labai užtikrintai ir be didesnių problemų žengė tolyn?

- Visų pirma didelis, noras pakartoti tai, ką jau buvome pasiekusios ir įrodyti, kad šį kartą tai galime įgyvendinti be jokios kitų komandų pagalbos. Visus metus sunkiai dirbame, žaidžiame ne tik Lietuvos moterų futbolo A lygoje, bet ir vykstame rungtyniauti į įvairius draugiškus turnyrus, vasarą praleidžiame kartu su komanda ir didžiąją dalį laiko skiriame tik futbolui, todėl būna itin skaudu, kai svarbiausiose rungtynėse mums kažko pritrūksta. Taip pat verta paminėti, kad šį sezoną komandoje atmosfera yra labai gera, atvykusios legionierės puikiai įsiliejo į komandą, o šis veiksnys yra labai svarbus.

- Ar prieš burtų traukimo ceremoniją mintyse turėjai varžovą su kuriuo norėtumei susitikti aikštėje?

- Kadangi palaikau vyrų futbolo klubą „Barcelona“, tai labai norėjosi išmėginti jėgas su „Barcelona“ ekipos merginomis. Nors noras kol kas neišsipildė, tačiau dar turime šansų žengti tolyn ir galbūt kitam etape mūsų keliai susikirs.

- Kokios pirmos mintys užplūdo sužinojus, kad teks varžytis su Ciuricho „Zurich Frauen“ klubu?

- Žinant, kad šveicarės šiais metais atrankos turnyro grupėje užėmė antrąją vietą ir pateko toliau kaip geriausia antrąją vietą užėmusi komanda tarp visų grupių, nudžiugau, nes manau, kad turime realius šansus pakovoti dėl kelialapio į UEFA Čempionių lygos aštuntfinalį.

Suprantame, kad „Zurich Fraeun“ ekipa yra labai pajėgi, jos sudėtyje tik vietinės žaidėjos, kurios demonstruoja aukšto lygio futbolą ir ne veltui yra kviečiamos į Šveicarijos moterų rinktinę. Tačiau tikrai nesiruošiame tik paspausti joms rankas aikštėje ir palinkėti sėkmės aštuntfinalyje, kovosime iki galo ir tikime, kad mums pavyks pasiekti savo tikslą.

- Grįžkime šiek tiek atgal į praeitį. 2014 metais patekus į pagrindinį UEFA moterų Čempionių lygos turnyrą šešioliktfinalyje susitikote su Prahos „Sparta“ ir tuomet vienintelis keliamas tikslas buvo garbingai pasipriešinti, tačiau Europa buvo nustebinta. Kokį tikslą komanda turi šiais metais?

- Šiais metais tikslas yra laimėti ir keliauti tolyn. Galbūt tada stebinome Europą, daug kam tai buvo visiškai netikėta, bet jau tuomet įrodėme, kad mokame žaisti futbolą ir kad galime laimėti ne tik Lietuvoje, bet ir pasiekti skambių pergalių Europoje. Manau, kad dabar ir pačios savimi labiau tikime, ir visi aplinkiniai, todėl keliame aukštus tikslus ir kovosime tik dėl patekimo į aštuntfinalį.

- Pirmąsias šešioliktfinalio rungtynes žaisite savo žiūrovų akivaizdoje. Dabar turi puikią progą paraginti futbolo aistruolius spalio 4-ąją būti stadione ir palaikyti „Gintrą-Universitetą“.

-Nėra nieko geriau, kaip žaisti stadione, kurio tribūnose sėdi daugybė sirgalių, girdėti skanduotes ir palaikymo šūksnius, tai suteikia papildomos energijos ir motyvacijos. Nesinori nuvilti nei atėjusių žmonių, nei pačių savęs, todėl galiu prižadėti, kad kovosime iš visų jėgų. Labai norėčiau, kad spalio 4-ąją Šiaulių miesto centriniame stadione sulauktume rekordinio palaikymo, todėl kviečiu visus atvykti ir palaikyti mūsų miesto komandą.