Šeši vidurio gynėjai, kurie iškart sustiprintų "Liverpool" (straipsnis)

„Liverpool“ ekipai šį sezoną itin sunkiai sekasi žaisti savo aikštės pusėje. Prastą gynybą demonstruojantys „raudonieji“ po 13 turų „Premier“ lygoje turi 23 taškus ir žengia šeštoje vietoje.

„Liverpool“ Anglijos pirmenybėse praleido jau 18 įvarčių ir tai yra antras prasčiausias rezultatas tarp pirmų 10 „Premier“ lygos komandų. Už „Liverpool“ daugiau įvarčių praleidžia tik „Watford“ (21).

„Liverpool“ gynybos grandis, kurioje dažniausiai matome Dejaną Lovreną, Jamesą Milnerį, Josephą Gomezą, Ragnarą Klavaną, Alberto Moreno ir Joelį Matipą neretai yra drabstoma purvais spaudoje iš futbolo ekspertų.

Tiesa, šį kartą kalbėsime tik apie vidurio gynėjus ir ieškosime tų žaidėjų, kurie galėtų žaisti šioje pozicijoje. Nepavykus įsigyti Virgilo van Dijko, „Liverpool“ liko su dabartiniais gynėjais, bet daugelis pritars – jiems reikia pastiprinimo.

Stefanas De Vrijas, „Lazio“

Jeigu Jurgenas Kloppas bet kokia kaina komandoje nori matyti olandą, S. De Vrijas gali būti tinkamiausias variantas, ypač atsižvelgiant į tai, kad jo kontraktas pasibaigs jau po šio sezono.

25-erių gynėjas yra siejamas su persikėlimu į „Premier“ lygą nuo jo itin gero pasirodymo 2014-ųjų pasaulio čempionate. Gynėjas yra vertinamas apie 30 mln. eurų suma, tačiau besibaigiantis kontraktas šią sumą gali sumažinti kaip reikiant.

S. De Vrijas yra vienas geriausių „Lazio“ futbolininkų jau keletą metų. Nors jo tikrai negalima priskirti prie didelių futbolo pavardžių, kokias savo ekipoje nori matyti „Liverpool“ fanai, tai gali būti itin geras papildymas šalia D. Lovreno ir R. Klavano. Olando atvykimas sausį ir dar vieno gynėjo papildymas vasarą gali būti itin puikus ilgalaikis planas.

Aymericas Laporte, Bilbao „Athletic“

Tai yra kairiakojis vidurio gynėjas iš Prancūzijos, kuris nebijo žaisti su kamuoliu savo aikštės pusėje ir žino sausų vartų vertę. „Liverpool“ turėjo tokį futbolininką iki kol J. Kloppas nenusivylė Mamadou Sakho ir neišsiuntė jo į „Crystal Palace“.

23-ejų metų gynėjas šiuo metu žaidžia itin stringančiame „Athletic“ klube, tačiau čia ilgai neturėtų užsibūti. Gynėju jau dabar domisi nemažai Europos klubų, o tarp jų yra įvardinami net Madrido „Real“ ir „Barcelona“. Skelbiama, kad gynėjo kontrakte išpirkos suma siekia 58 mln. svarų.

„Aš labai didžiuojuosi, kai esu gynybos dalis, kuri nebūna nei kiek pažeista“, - anksčiau teigė A. Laporte, kuris yra apibūdinamas, kaip idealus modernaus futbolo gynėjas. Toks atsidavimas ir požiūris į futbolą galėtų tapti itin naudinga atrama J. Kloppo gynyboje.

Jonathanas Tah, Leverkuzeno „Bayer“

Yra sunku suprasti, ar J. Tah tikrai domina „Liverpool“ ekipą, ar tiesiog vokiečio vardas yra mėtomas tarp gandų tik dėl to, kad tokio žaidėjo J. Kloppui itin reikia.

21-erių vokietis yra tikras monstras aikštėje. 193 cm. ūgio tvirtai sudėtas gynėjas labai gerai žaidžia su kamuoliu ir gali žaisti bet kokioje gynybos pusėje.

Faktas, kad J. Tah nebūtų pigus, nes jo kontraktas galioja iki 2020-ųjų, tačiau pigus nebūtų buvęs ir V. Van Dijkas. Šiuo metu „Liverpool“ neturėtų gąsdinti jokios kainos žinant, kad jiems sunku savo sudėtyje surasti gynėjų, kurie tiesiog galėtų gintis.

Kalidou Koulibaly, „Napoli“

Dar vienas gynėjas, kuris tikrai nebūtų pigus, bet kaip ir J. Tah – jis to vertas. „Napoli“ ekipos žmogus kalnas buvo įvardijamas kaip atsarginis J. Kloppo planas nepavykus susitarti su V. Van Dijku. Tiesa, neaišku, kodėl nepavyko susitarti ir su „Napoli“.

Esminis faktorius yra tas, kad K. Koulibaly yra savo karjeros pike ir būdamas 26-erių galėtų komandai padėti nuo pirmųjų sekundžių aikštėje. Jis nėra žmogus tolimai ateičiai, kas puikiai tinka „Liverpool“. Jiems reikia futbolininkų, kurie yra įrodę savo vertą dabar, ne tų, kurie tai padarys rytoj.

Žiūrint į penkių didžiųjų Europos lygų vidurio gynėjus, kurie yra sužaidę daugiau negu 10 rungtynių, tik „Manchester City“ duetas Johnas Stonesas ir Nicolas Otamendi bei Dortmundo „Borussia“ ekipos gynėjas Sokratis atlieka vidutiniškai daugiau perdavimų per 90 minučių negu K. Koulibaly. Senegalietis akivaizdžiai patobulino savo žaidimą su kamuoliu per pastaruosius kelis sezonus ir tapo labai svarbia žaidimo plano dalimi „Napoli“ komandoje, kuri mėgsta įžaisti kamuolį nuo savų vartų.

„Liverpool“ jau yra įsigijusi nuostabių afrikiečių: Sadio Mane, Mohamedą Salah ir Naby Keitą, o K. Koulibaly papildymas būtų fantastiškas. Tiesa, vargu ar „raudonieji“ galėtų gynėją įsigyti šį sausį, kadangi „Napoli“ turi daug vilčių kovoti dėl „Serie A“ titulo.

Dayoutas Upamecano, „RB Leizpig“

„Liverpool“ jau įsigijo vieną geriausių „RB Leizpig“ ekipos futbolininkų N. Keitą. O dabar yra siejama su 19-mečiu D. Upamecano.

Tiesa, jaunuoju talentu, kuriam 19 suėjo vos spalio pabaigoje, domisi daug komandų. Skelbiama, kad „Manchester United“ itin aktyviai seka gynėjo žaidimą. Įdomu tai, kad buvo diskutuojama į gynėjo sutartį įtraukti net 100 mln. eurų išpirkos sumą. Galima drąsiai teigti, kad prisivilioti prancūzą yra mažiausiai šansų „Liverpool“ ekipai iš visų futbolininkų patekusių į šį sąrašą.

Gynėjas jau dabar yra matomas kaip vienas geriausių pasaulio gynėjų: stiprus, idealiai žaidžiantis su kamuoliu, puikus ore ir labai ramus pozicinėse atakose. Tai yra tikros žvaigždės gimimas.

Alfie Mawsonas, „Swansea“

Kai kurie iš aukščiau išvardintų aukšto kalibrų futbolininkų gali būti sunkiai pasiekiami „Liverpool“ ekipai. Dar vienas variantas: daug lengviau prieinamas „Swansea“ ekipos gynėjas.

23-ejų britas jau buvo siejamas su „Tottenham“ ekipa šią vasarą, tačiau jie nutarė pasirašyti sutartį su Davosino Sanchezu. Tačiau atsižvelgiant į Mauricio Pochettino gerą akį gynėjams, tai gali būti puikus apsidraudimas „Liverpool“ ekipai.

Didžiausias klausimas kyla šiuo metu, tai ar A. Mawsonas gali apginti gynybos frontą, kai situacija yra sudėtinga aikštėje. „Jei žvelgiame į centro pusę, tai turime žinoti, kaip jis reaguoja būdamas didelėse erdvėse. Kita vertus, centro gynėjai kartais gali pasijausti labai vieniši, jei mes tinkamai nereaguojame po prarasto kamuolio“, - dar pavasarį teigė J. Kloppas.

A.Mawsonas nėra žaidęs tokio stiliaus futbolo, kokį propaguoja „Liverpool“, todėl tai gali būti tikras lošimas.