Su 50-uoju gimtadieniu, R.Baggio! (VIDEO)

Šiandien, vasario 18 dieną, savo 50 metų jubiliejų švenčia vienas garsiausių visų laikų Italijos ir Europos futbolininkų Roberto Baggio.

Savo šlovingą karjerą 1983 m. pradėjęs "Vicenza" klube, puolėjas vėliau vilkėjo "Fiorentina" ir Turino "Juventus" komandų marškinėlius.

Būtent su garsiausia "Serie A" ekipa jis 1993 metais triumfavo UEFA taurės finalo serijoje, bendru rezultatu 6:1 privertęs pasiduoti Dortmundo "Borussia". Du pelnyti įvarčiai vėliau jam leido iškovoti presitižinį asmeninį prizą - "Auksinį kamuolį".

"Dieviškos kaselės" pravardę turėjęs snaiperis 1995 metais laimėjo Italijos čempiono vardą, tačiau turėjo persikelti į "Milan", savo vietą klube užleidęs jaunajam Alessandro Del Piero.

Jau debiutiniame sezone jis kartu su George'u Weah nulėmė, kad "Milan" taptų stipriausia šalyje, tačiau vėliau už klubo vairo stojęs treneris Arrigo Sacchi nustūmė puolėją į užribį - R.Baggio išvyko į "Bologna".

Naujomis spalvomis Bolonijoje sutviskęs žaidėjas užsitarnavo vietą 1998 metų planetos pirmenybėse. Turnyro ketvirtfinalyje italams teko žaisti prieš šeimininkus prancūzus, o 11 metrų baudinių serijoje pirmasis į priekį žengė būtent Roberto, kuris ištrynė ketverius metus jį persekiojusį prakeiksmą. Visgi taiklus Baggio smūgis nepadėjo "mėlyniesiems" žengti tolyn (3:4).

Būtent 1994 metų čempionato finale prieš brazilus neįmuštas 11 metrų baudinys yra vadinamas bene garsiausiu italo karjeros epizodu - tuomet turnyre puikiai žaidęs R.Baggio lemiamame mače rungtyniavo traumuotas, o serijoje jo smūgiuotas kamuolys skriejo virš skersinio (2:3).

Savo šlovingos karjeros pabaigoje jis dar rungtyniavo Milano "Inter" bei "Brescia" ekipose, su kuriomis skambių pergalių nepasiekė.

Ar žinote, kad...

- 1990 m. "Juventus" įsigijo R.Baggio iš "Fiorentina" komandos už rekordinę sumą pasaulyje - 8 mln. svarų sterlingų

- 2002 m. jis tapo pirmuoju per pusę amžiaus Italijos futbolininku, karjeroje įmušusiu daugiau nei 300 įvarčių

- pagal nacionalinėje rinktinėje įmuštus įvarčius Baggio dalinasi ketvirta vieta su Alessandro Del Piero – abu pelnę po 27 įvarčius

- būdamas 23 metų jis prasimušė į savo šalies rinktinę, dalyvavusią 1990 m. planetos pirmenybėse. Savų sirgalių akivaizdoje Baggio padėjo komandai užimti trečiąją vietą. Puolėjo įvartis prieš Čekoslovakiją vadinamas vienu gražiausių per turnyro istoriją