"Sūduvos" kelyje - pasipriešinimo Bulgarijoje nesutinkantis klubas

Marijampolės„Sūduva” UEFA Europos lygos atkrentamųjų varžybų etape surems ginklus su varžovais, kurių per daug pristatyti nereikia, – visai neseniai jų jėgą teko patirti Vilniaus „Žalgiriui”.

Nors Bulgarijos čempiono pavadinime esantys skaičiai tarsi ir nurodo komandos įkūrimo metus, ilgą laiką Razgradas, miestas Bulgarijos šiaurėje, anaiptol nebuvo vienu šios Balkanų šalies futbolo centrų. Beje, įdomi detalė – Razgrado apskrityje gyvena gana daug turkų, sudarančių apie trečdalį visų gyventojų. Gal todėl čia nemažai musulmoniškų maldos namų – mečečių.

Grįžtant prie futbolo, į aukščiausiąjį Bulgarijos futbolo divizioną Razgrado ekipa pirmą kartą įkopė 2010-2011 metų sezone.

Tuos metus galima laikyti savotišku „lūžio tašku” ne tik Razgrado futbolui. „Ludogorecas” sulaukė vienų stambiausių Bulgarijos verslininkų, brolių Domuščijevų dėmesio ir, kas yra itin svarbu,- investicijų. Rezultatų ilgai laukti nereikėjo. Jau pirmasis sezonas Bulgarijos aukščiausioje lygoje  atneša čempionų titulą. Po to – dar penki čempionų titulai iš eilės. Tuo pačiu  Razgrado klubas tęsia unikalią seriją, kuriai analogų vargu ar rasime pasaulyje. Vienintelė vieta, kurią šis klubas yra užėmęs savo šalies aukščiausios lygos čempionatuose – pirma! Tad dažnai šiam laikotarpiui naudojamas pavadinimas „Domuščijevo era“ itin tinka, kalbant ne vien apie Razgradą, bet ir apie visą Bulgarijos klubinį futbolą. Dar viena iškalbinga detalė,- nors šiuo metu klubo „smogiamoji jėga” yra legionieriai, daug dėmesio skiriama ir jaunimo ugdymui – įrengta puiki treniruočių bazė, kurią turėjo progos išbandyti ir „Sūduvos” futbolininkai.

„Ludogorec“ – pirmasis Bulgarijos klubas du kartus žaidęs UEFA Čempionų lygos grupių varžybų etape, jame pastaraisiais metais komanda rungtyniavo su tokiais futbolo „grandais” kaip Madrido “Real”, “Liverpool”, „Arsenal”, PSG. Bulgarijos čempionų rezultatus ir pasiekimus puikiai žinome. Vėlgi, būta ir skaudžių pamokų – kad ir 2015/2016 metų sezone, kuomet neperžengiamu barjeru tapo  Moldovos „Milsami Orhei” klubas …

Kaip jau minėjome, su dabartine „Ludogorec“ sudėtimi ir jų žaidimu Lietuvos futbolo gerbėjai  turėjo progos susipažinti maždaug prieš mėnesį. Nepatekus į tolimesnį UEFA Čempionų lygos etapą klube įvyko reikšmingų permainų – atsistatydino komandos vyr. treneris, Prancūzijos pusėn pasuko vienos didžiausių komandos „žvaigždžių” – Cafu. Tačiau, kaip sakoma, gamta nemėgsta tuštumos. Jau pristatytas klubo naujasis vyr treneris Dimitaras Dimitrovas, Bulgarijoje žinomas ambicinga pravarde „Hero“. Klubą papildė ir jau pirmąsias rungtynes sužaidė buvęs F.Černycho ir A.Novikovo komandos draugas „Jagelonijoje”, Lenkijos rinktinės narys J.Goralskis.

Bulgarijos klubo sirgaliai socialiniuose tinkluose neslėpė pasitenkinimo burtais. Dauguma prognozuoja stambią ir ganėtinai nesunkią saviškių pergalę. Tuo tarpu „Ludogorec” treneris D.Dimitrovas ragina neskubėti ir tinkamai vertinti „Sūduvą”, pažymėdamas, jog marijampoliečių pasiekti rezultati verti pagarbos. Laukti liko visai nedaug  – šį vakarą pamatysime, kas buvo arčiau tiesos. Bet kuriuo atveju, mūsų laukia dar vienas futbolo spektaklis, kuriais „Sūduva” šį sezoną lepina.

fksuduva.lt