Sužvėrėję Rusijos chuliganai kovoja Vladimiro Putino karą?

Marselyje varžovų sirgalius puolę ir kraują lieję rusų chuliganai dirba Rusijos tarnybose ir kovoja Vladimiro Putino hibridinį karą, pareiškė Jungtinės Karalystės valdžia. Aukšti vadovai baiminasi, kad „Euro 2016“ čempionate regėtas Rusijos chuliganų smurtas yra palaimintas Kremliaus ir dabar tiria išpuolių sąsajas su V.Putino režimu.

Apie tai sekmadienį paskelbė britų „The Observer“.

Tikslai – du

Praėjusį savaitgalį Marselyje Rusijos chuliganai puolė Anglijos sirgalius ir vieną jų talžė šiam šaukdami: „Mirk!“. Chuliganų išpuolius iškart apdainavo Rusijos žiniasklaida, o viešai juos gyrė valdžios atstovai.

Netgi V.Putinas pareiškė, kad muštynės – gėda, bet tada ironizavo, klausdamas, kaip keli šimtai rusų galėjo sumušti tūkstančius anglų.

Rusijos sirgaliai ne kartą tikino, kad muštynės vyko dėl provokacijų ir galiausiai dienos šviesą išvydo vaizdo įrašai, kur anglų sirgaliai keikia Rusiją, o viename jų – sutrypia rusų vėliavą.

Tačiau „The Observer“ iš šaltinių sužinojo, kad didelis organizuotuose išpuoliuose dalyvavusių chuliganų išpuolių Marselyje ir Lilyje nebuvo tokie nekalti. Nurodoma, kad dauguma chuliganų Rusijoje tarnauja „uniformuotose tarnybose.“ Teorija paprasta – esą V.Putino palaimintas chuliganizmas yra Rusijos hibridinio karo tęsinys.

Britų ekspertai baiminasi, kad taip Rusija siekia pademonstruoti jėgą ir tuo pačiu savo valstybėje nupiešti savo realybę – esą visas pasaulis vienijasi būtent prieš rusus. 

Tęsia hibridinį karą? 

Po kruvinų muštynių Marselyje buvo sukurtos netikros socialinio tinklo „Twitter“ prieigos. Per jas buvo skelbiama, kad Rusijos sirgaliai buvo išprovokuoti. Tuo metu vienas Rusijos Dūmos narių rašė: „Šaunuoliai, vyrukai. Taip ir toliau!“.

Rusų chuliganai anglus puolė ginkluoti plaktukais ir metaliniais strypais. Du Anglijos sirgaliai – 51 metų Andrew Bache ir Stewartas Gray atsidūrė komos būsenoje. 

Rusijos ir Anglijos rinktinių rungtynių pabaigoje rusų sirgaliai pasileido per tribūnas ir dar kartą atakavo anglų gerbėjus. UEFA po šio incidento pareiškė, kad jeigu stadione dar kartą kils neramumai, Rusijos rinktinė bus išsiųsta namo. Prancūzija jau deportavo 21 rusų chuliganą.

„The Observer“ šaltinis Jungtinės Karalystės valdžioje teigė, kad siekiant surasti tuos, kurie kėlė muštynes buvo nuodugniai tiriama socialinė interneto erdvė.

„Sunku įrodyti, kad viską organizavo Kremlius, bet mes galime matyti, koks jų skaičius priklauso uniformuotoms Rusijos tarnyboms. Tai atrodo, kaip V.Putino hibridinio karo tęsinys“, – sakė „The Observer“ šaltinis.

lrytas.lt