Treneriai paaiškino, kodėl Anglijoje užauga daugiau futbolo talentų

Emocijos, patirtis, išmintis - visa tai ir dar daugiau buvo įgyta svečiuojantis futbolo tėvynėje Anglijoje ir rungtyniaujat su "Premier" lygos klubų akademijų komandomis. Per keturių dienų viešnagę tiek 2003, tiek ir 2005 m. gimimo berniukai viso sužaidė po tris rungtynes. Varžovai buvo "Fulham", "Norwich City", "Tottenham Hotspur" bei "Queens Park Rangers" akademijos.

Primename, kad Baltijos futbolo mokyklos (BFS) komandą sudarė geriausi savo metų berniukai iš Lietuvos ir Latvijos, kurių atranka vyko Mažeikiuose dar sausio pradžioje.

Mažeikiuose puikiai pasirodė ir Šiaulių futbolo akademijos trenerių Tado Šalkausko, Aurimo Mančo ir Sauliaus Petrausko treniruojami 2003 m. gim auklėtiniai: Emilis Stoškus, Grantas Jaseliūnas ir Kajus Švedas bei trys Sauliaus Petrausko, Jurijaus Lukjančuko ir Artūro Ankudinovo futbolo paslapčių mokomi 2005 m. gimimo berniukai: Benas Čechanavičius, Matas Michailinas ir Vykintas Karijakinas.

Rungtyniaudami su Anglijos ekipomis berniukai ne tik įgijo neįkainojamos patirties bet ir turėjo galimybę savo sugebėjimus futbolo aikštelėje parodyti vietos futbolo specialistams. "Norwich City" akademijos vadovas Jimmy Unwin apie BFS sakė: "Tai puikių žaidėjų komanda, jei jie nenustos sunkiai dirbti kiekvienos treniruotės metu, jie tobulės sparčiai. Vaikinai turi puikias galimybes ateityje tapti aukščiausios klasės profesionalais."

Stažuotei į Angliją buvo išvykę ir Šiaulių futbolo akademijos treneriai Tadas Šalkauskas bei Renatas Vestartas, kurie pasidalino įspūdžiais apie vizitą futbolo sostinėje:

"Apsilankius "Fulham", "Norwich City", "QPR" ir "Tottenham Hotspur" sporto bazėse apėmė patys geriausi įspūdžiai. Futbolo aikštelių gausa, jų kokybe ir išnaudojimas - sektinas pavyzdys. Vienoje aikštelėje vienu metu vyksta net septynių skirtingų amžiaus grupių treniruotės ir dėka didelės disciplinos niekas niekam nesimaišo. Vaikams akademijoje yra taikomos griežtos taisyklės skatinančios ugdyti teigiamą požiūrį į komandą, ugdyti kovotojo mentalitetą, koncentraciją į žaidmą ir pagarbą vienas kitam bei treneriui. Visi vaikai itin motyvuoti, jei tik nesistengia kyla grėsmė netekti vietos komandoje, ateina kitas, o grįžti atgal - be galo sunku. Gavęs šansą vaikas stengiasi jį išnaudoti šimtu procentų, nes žino, kad į jo vietą laukia gausybė kitų. Visi susikoncentravę į trenriuotes, niekas nejuokauja ir nesvajoja.

Lyginiant aukletinių pajėgumus iki 10 metų lygis toks pat, kaip ir Lietuvoje, tačiau, dėl minėto požiūrio į treniruotes, vyresni pradeda išsiskirti. Treneriai daug laiko skiria ir individualiam vaikų pasirengimui. Su viena komanda dirba nuo trijų iki penkių trenerių. Daromos net treniruočių analizės, o po treniruotės kiekvienas vaikas gauna "namų darbus" apie ką turėtų pamąstyti ir kur patobulėti. Žinoma, Anglijos klubų pranašumas - masiškumas. Jei gali sau leisti atranką daryti iš tūkstančių norinčių. Pradedantys lankyti futbolo treniruotes vaikai pasirašo 2 metų sutartis su akademijomis. Šiaulių futbolo akademijoje stengsimės patobulinti vidaus taisyklių laikymąsi, požiūrį į treniruotes. Patirtis rodo, kad įmanoma į treniruotes atvykti pasiruošus ir atsiduoti darbui šimtu procentų," - sutartinai kalbėjo Tadas Šalkauskas bei Renatas Vestartas.

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...