V.Dambrauskas atskleidė, koks UEFA sprendimas jį priverstų pasitraukti iš futbolo

Tarptautinės futbolo asociacijų federacijos (FIFA) prezidentas Gianni Infantino paskelbė, kad per 2018 metų pasaulio čempionatą Rusijoje bus taikomos ginčytinų epizodų vaizdo kartojimų peržiūros, rašo sportas.info

Šie šveicaro žodžiai buvo ištarti po dažnų skandalų per UEFA čempionų lygos mačus, kai teisėjai šiurkščiai klydo ne po vieną kartą.Lietuvoje Čempionų lygos rungtynės taip pat sukėlė daug futbolo gerbėjų ir specialistų diskusijų.

Dauguma futbolo fanų čia, kaip ir visame pasaulyje, reikalavo, kad ginčytiniems klausimams būtų pasitelktos vaizdo įrašymo technologijos.

Kaip tai daroma, pavyzdžiui, ledo ritulyje.Nors per rungtynes Lietuvoje naujosios technologijos vargu ar bus pasitelktos artimiausiu metu, FIFA prezidento pažadas daugumai šalies futbolo gerbėjų patiko. Tačiau arčiau futbolo esančiuose sluoksniuose G. Infantino žodžiai buvo priimti su mažesniu entuziazmu.UEFA inspektorius Paulius Malžinskas savo „Facebook“ paskyroje dažnai kėlė klausimą apie technologijų naudojimo reikalingumą. Tačiau pats jis dažniausiai būdavo šios naujovės nenorinčių konservatorių pusėje.

Vis dėlto dabar jis bando įžvelgti ir gerųjų, ir blogųjų sprendimo pusių: „Sunkoka dar apie tai kalbėti, reikėtų dar pasižiūrėti, kaip tai realiai veiks praktikoje.

Šią vasarą bus pasaulio U-20 čempionatas. Tenai naujovės jau bus taikomos. Nors neaišku, ką jie darys. Ar peržiūra bus tik tikrinant ar nepažeista nuošalės taisyklė, ar bus aiškinamasi dėl baudinio skyrimo ar neskyrimo, ar peržiūra bus naudojama dėl tiesioginio raudonos kortelės skyrimo?

Kol kas nėra konkrečiai suformuluota, kurie momentai bus peržiūrimi. FIFA rengtuose eksperimentuose vienur buvo peržiūrimos ginčytinų nuošalių situacijos, kitur – net ir raudonų kortelių skyrimai.Negaliu pasakyti, kad aš tai vertinu neigiamai. Tiesiog baugina naujovės neapibrėžtumas. Nes neaišku, kaip ji paveiks futbolą.

Galbūt žiūrint rungtynių transliaciją tai atrodys neblogai, bet kaip tai atrodys būnant stadione, jei žiūrovai turės pusę minutės laukti: įskaitys įvartį ar ne? Nes tai yra visiškai skirtingi dalykai. Viena yra per televizorių su pakartojimais, sustabdytais kadrais, kitaip viskas gali atrodyti stadione. Ir ar sprendžiant technologijų pagalba mes neigiamai nepaveiksime stadionų lankomumo? Ne tai, kad būčiau vienareikšmiškai prieš, bet turiu neatsakytų visokių, net filosofinių klausimų.“

Nevienareikšmiškai apie planuojamas permainas kalbėjo ir Vilniaus „Žalgirio“ treneris Valdas Dambrauskas, tiesa, iš karto perspėjęs, esantis konservatyvus futbolo taisyklių klausimais.

„Esu futbolo konservatorius, kuris visada būna už tai, kad kuo mažiau liestų futbolo taisykles. Nes būtent dėl to futbolas ir yra toks populiarus pasaulyje, kad taisyklės keitėsi mažiau negu kituose sportuose.

Bet iš kitos pusės aš suprantu, kad teisybės faktorius privalo būti. Kita vertus, sakoma, kad tai ir yra įdomu – tos žmogiškos klaidos. Ir man nėra priimtini skaičiavimai, kiek komanda prarado pinigų, nes pralaimėjo tas ar kitas rungtynes dėl teisėjo klaidos. Nes futbolas nėra tik verslas. Futbolas yra žaidimas, kuris yra ir filosofija, ir gyvenimo būdas. Ir aš norėčiau, kad į jį būtų kišamasi kuo mažiau“, - kalbėjo Lietuvos čempionų strategas.

Tačiau jis galų gale pripažino, kad nėra prieš naujųjų technologijų įdiegimą. „Kai visur viskas taip modernėja, tai gal atėjo eilė ir futbolui. Bet jei tai futbolą palies tik minimaliai, nedarkys jo, nebūsiu prieš tai.

Tai kartais gali būti man naudinga, kartais – prieš mane, bet svarbiausia - būtų teisinga“, - kalbėjo „Žalgirio“ treneris.

Geriausias Lietuvos futbolo teisėjas Gediminas Mažeika dar prieš G. Infantino pareiškimą kalbėjo, kad anksčiau ar vėliau prie technologijų futbole teks priprasti.„Tai yra labai aktualus klausimas. Manau, prie technologijų naudojimo, prie to, kad tik po kurio laiko paaiškės – ar įvartis įskaitomas, teks priprasti, nors dabar tai atrodo kiek keistai ir neestetiškai.

Šiek tiek futbolo grožis nuo to nukentės, nes mes turėsime priprasti prie to, kad įmušus žaidėjui įvartį, iš ribinės situacijos tarp nuošalės ir ne nuošalės, jis nebėgs džiaugtis, sustos ir palauks sprendimo, kuris bus priimtas po pusės minutės. Todėl klausimas, ar tu palaikai technologijų pasitelkimą, priklauso nuo to, kaip tu žiūri į futbolą: ar kaip į mechaninį žaidimą, ar, kaip į meno rūšį, kuri reikalauja emocijos. O man pačiam yra sunku vienareikšmiškai į tai atsakyti“, - kalbėjo nemažai tarptautinių rungtynių teisėjavęs G. Mažeika.

Neteisingas nuošalės užfiksavimas ar neužfiksavimas mušant įvartį – bene dažniausiai pasitaikanti rezultatą tiesiogiai rezultatą paveikianti klaida.

Tačiau atsisakyti nuo 19 amžiaus egzistuojančios nuošalės taisyklės veikiausia nesiūlytų nė vienas pašnekovas. Ypač prieš tokį sumanymą stotų V. Dambrauskas.

„Svarbiausia, kad nuošalės taisyklės niekada nepakeistų. Nes jei kada nuošalę naikins, tai net neskambinkit man – žinokit, kad išeinu iš futbolo. Be nuošalės man tai jau būtų nebe futbolas“, - sako „Žalgirio“ strategas.

I.Butautas, sportas.info