V.Dambrauskas: "Rizikuoti futbole nėra prasmės"

Sausio 9 d. FK „Žalgiris“ susirinko į pirmąją treniruotę. Vasario 26 d. žalgiriečių laukia pirmoji oficiali dvikova – rungtynės dėl Lietuvos Supertaurės su „Trakų“ ekipa, o kovo 4 d. startuoja ir A lygos kovos. Tačiau „Žalgirio“ vyriausias treneris Valdas Dambrauskas tikina, kad komanda ruošiasi ne konkrečioms rungtynėms, o visam sezonui.

„Aišku, galima forsuoti pasirengimą, ruoštis vienerioms rungtynėms, bet po to neišvengiamai bus nuosmukis. Ir labai sunku numatyti kiek jis truks. Todėl taip rizikuoti futbole nėra prasmės. Juo labiau, kad čia dirbi ne su 1-2 sportininkais, o su keliomis dešimtimis atletų. Ir čia teorija jau yra bejėgė. Negali statyti sezono likimo ant vienų rungtynių. Net ir geriausias pasirengimas gali būti bevertis, nes yra daug pašalinių niuansų – rungtynių sąlygos, teisėjavimas, neišnaudotos progos, vartininko ar gynėjo klaida ir taip toliau. Tad mes tikrai nesiruošiame tik tam, kad būtinai laimėtume Supertaurę. Mūsų tikslai yra daug didesni ir jie apima visą sezoną“, – po pirmos treniruočių savaitės teigė V.Dambrauskas.

Pasirengimas sezonui dažniausiai siejamas su dideliais fiziniais krūviais, bėgimo pratimais, jėgos, greičio ir ištvermės lavinimu. Tačiau „Žalgirio“ trenerių sudarytoje programoje nuo pirmų dienų didžiausias dėmesys skiriamas treniruotėms su kamuoliu. „Mes neskirstome futbolo į fizinį, techninį ar taktinį rengimą. Futbolas yra futbolas. Negalima treniruoti atskirai fizinio ar taktinio rengimo. Kas yra fizinis darbas aikštėje? Tai žaidimo stiliaus išlaikymas kuo aukštesniu tempu ir intensyvumu kuo ilgesnį laiką – 90 ar 120 minučių. Tai yra futbolo veiksmai, kuriuos žaidėjas turi atlikti kuo greičiau, intensyviau, galingiau ir kuo ilgesnį laiką. Fizinio rengimo treneriai tai daro atskirose treniruotės, bet mes manome, kad tą patį rezultatą galime pasiekti dirbdami futbolo aikštėje. Mano manymu, taip yra geriau, – samprotavo V.Dambrauskas. – Be abejo, yra įvairių treniruočių metodikų. Galima pasiekti tą patį rezultatą bėgiojant krosus ir atliekant kitus bėgimo pratimus. Bet aš manau, kad dirbant futbolo treniruočių pagrindu žaidėjai gauna daugiau naudos. Jie gerina ne tik fizines savybes, bet ir išlaiko dėmesio koncentraciją, gerina mąstymą, žaidimo supratimą. Patys žaidėjai sako, kad jie tokiose treniruotėse pavargsta dar labiau, nes reikia dirbti su kamuoliu, skaityti žaidimą, reaguoti į varžovus.“

Komandos pasirengimas nuo pirmos treniruotės iki pirmų oficialių rungtynių vadinamas makrociklu ir yra skirstomas į savaitinius mikrociklus. Pirmoji savaitė „Žalgiriui“ prasidėjo dviem vidutinio intensyvumo valandos trukmės treniruotėmis Vilniaus „Sportimos“ manieže. Jų metu futbolininkai atliko įvairius fizinius ir bėgimo pratimus, taip pat treniravosi ir su kamuoliais. Trečią mikrociklo dieną fizinių pratimų kompleksą papildė žaidybinė treniruotė, o vakare futbolininkai rinkosi į „Sportimos“ atletinės gimnastikos salėje vykusius užsiėmimus. „Mes tai vadiname žaidimo stiliaus konstravimu ir jo išlaikymu kuo ilgesnį laiką. Nuo trečios treniruotės pradedame žaisti futbolą, didelėje aikštėje, 11 prieš 11. Tuo pat metu vyksta ir papildomas darbas sporto salėje. Tai yra fiziniai pratimai skirti traumų prevencijai, tam tikrų raumenų grupių stiprinimas. Mes ruošiame žaidėjus maksmaliems futbolo veiksmams – sprintams, šuoliams ir pan. Tai yra izoliuoti pratimai, kuriuos žaidėjai kiekvieną dieną atlieka vis didesniu intensyvumu ir su mažesniais atsistatymo intervalais“, – teigė V.Dambrauskas.

Po trijų dienų futbolininkams buvo suteikta galimybė pailsėti, o penktadienį jų laukė dar viena „dviguba“ treniruotė aikštėje ir salėje. Užbaigdami pirmą pasirengimo mikrociklą šeštadienį žalgiriečiai „Sportimos“ manieže surengė intensyvią valandos trukmės treniruotę. Sekmadienį pailsėję, pirmadienį „Žalgirio“ futbolininkai ir treneriai pradėjo antrą pasirengimo sezonui mikrociklą. Jo metu suplanuotos penkios treniruotės „Sportima“ manieže ir dvi – atletinės gimnastikos salėje. O šeštadienį futbolininkų laukia pirmosios kontrolinės rungtynės su Suvalkų „Wigry“ ekipa iš Lenkijos.

Beje, sezono pradžioje futbolininkai ne tik treniruojasi, bet ir atlieka tam tikrus fizinius testus. Pirmą savaitę prieš kiekvieną treniruotę vykdomas vertikalaus šuolio testavimas, o šią savaitę žaidėjai atlikinės viso kūno testavimą, raumenų stiprumo testus pagal „Biodex“ metodiką. „Neretai tenka išgirsti, kad „Žalgirio“ treniruotės yra per lengvos, esą futbolininkams tenka per mažas fizinis krūvis ir pan. Bet mes ir nesiekiame jų išvarginti, norime, kad jie kiekvienoje treniruotėje galėtų dirbti maksimaliu intensyvumu. Jei žaidėjas bus pervargęs, jis žais ir treniruosis lėčiau, nes tai yra neišvengiama gavus didelį fizinį krūvį. Taip mes tik pripratiname futbolininkus žaisti lėtai. „Žalgiryje“ siekiame, kad žaidimas ir darbas su kamuoliu visada būtų aukščiausio intensyvumo lygyje. Norint tai pasiekti reikia ne tik dirbti treniruotėse, bet ir ilsėtis. Todėl po pirmų trijų treniruočių leidome žaidėjams pailsėti, o penktadienį ir šeštadienį vėl tęsėme darbą. Žaidėjams to reikėjo ir jie į treniruotę sugrįžo geros nuotaikos, žvalūs“, – pastebėjo V.Dambrauskas.

Pasak „Žalgirio“ stratego, tokia treniruočių metodika padeda išvengti ne tik komandinio žaidimo nuosmukių, bet ir su fiziniu pervargimu susijusių traumų. „Mūsų pranašumas prieš kitas komandas yra ne tik didesnis žaidėjų pasirinkimas, bet ir tai, kad mūsų pagrindiniai futbolininkai faktiškai nepraleidžia rungtynių dėl traumų. O tai irgi labai svarbu siekant aukščiausių rezultatų. Pagaliau, reikia suprasti, kad fizinis pasirengimas nesibaigia prasidėjus sezonui. Atsižvelgdami į rungtynių tvarkaraštį mes didiname fizinį krūvį treniruotėse ir sezono metu“, – teigė V.Dambrauskas.

Pirmose „Žalgirio“ treniruotėse dalyvavo ne tik pagrindinės, bet ir dublerių komandos vietiniai žaidėjai, taip pat prisijungė ir praėjusiame sezone kitiems klubams paskolinti futbolininkai. Penktadienį treniruotėje dalyvavo potencialus komandos naujokas, puolėjas Cesaras Romero. Pasak V.Dambrausko, pirmų treniruočių įspūdžiai yra labai geri. „Pasirengimo etapas prieš sezoną ir prieš UEFA Čempionų lygą treneriui yra aukso periodai. Tu viską pradedi nuo švaraus lapo. Visi žaidėjai turi šansą pasirodyti. Gal pernai jis tau netiko, bet šiais metais jis gali įrodyti, kad yra vertas būti komandoje. Tokį šansą turi visi žaidėjai – ir senbuviai ir naujokai“, – samprotavo V.Dambrauskas.

fkzalgiris.lt

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...