Virš "Barcelona" klubo - pragaišties debesis: permainos - neišvengiamos

„Barcelona“ klubas privalo keistis. Antradienį Čempionų lygos sugrįžimas katalonams tapo tikru košmaru. Aštuntfinalio pirmosiose rungtynėse „Barcelona“ šokiruojančiu rezultatu išvykoje 0:4 buvo sutriuškinta „Paris Saint Germain“ futbolininkų.

Šis rezultatas tik parodė, kad atėjo laikas pokyčiams ir trenerių grandyje ir žaidėjų sąraše.

Atskleidė rimtus trūkumus

Josepas Guardiola kartą sakė: „Kai pamatysiu, kad mano žaidėjų akyse dingo šviesa, suprasiu, jog atėjo laikas išeiti.“ 

O antradienį „Barcelona“ strategas Luisas Enrique atrodė beviltiškai, kai bet kokie jo taktiniai sumanymai duždavo į PSG sieną.

„Aš už tai atsakingas“, – prisipažino L.Enrique, kai jo komanda Paryžiuje patyrė tikrą pažeminimą. 

Nieko stebėtino, kad žiniasklaida visa širdimi sutiko su strategu, o katalonų spauda jam tiesiog rengė inkviziciją. 

Du panašūs kaltinimai buvo mesti į L.Enrique. Pirma – kad plano „B“ trūkumas buvo pernelyg aiškus. Antra – jis nesugebėjo iš savo žaidėjų išreikalauto atsako varžovams.

Į kovą – ir su žurnalistais 

Įvykių aikštėje sukrėstas strategas jau spaudos konferencijoje pasirinko puolimo taktą. Jis pareiškė, kad vieno žurnalisto negatyvus tonas – visos žiniasklaidos pagarbos trūkumas nuo 2014 metų nuveiktam darbui.

„Atrodo, kad atidžiai nežiūrėjote rungtynių, – sakė ispanas. – Mes iš 4-3-3 išsidėstymo perėjome prie 4-2-3-1, nes norėjome pakeisti įvykius, priversti mūsų žaidėjus būti prie savo ginamųjų bei pastumti giliau Leonelį Messi, suteikti jam daugiau laisvės. Galėjome viską daryti atvirkščiai, tačiau būtų sulaukę tiek pat pagarbos.“

Netrukus Ispanijoje pasigirdo kalbos, kad L.Enrique buvo suvaldytas nuo daugiau veiksmų. Po spaudos konferencijos jis norėjo dar griežčiau pakalbėti su žurnalistu. Buvo aišku, kad L.Enrique kantrybės taurė su daug reikalaujančia katalonų žiniasklaida išsisėmė. Bet jausmas – abipusis. 

Pyktis – dėl trenerio taktikos 

Bet tai – tik viena pusė. Panašu, kad pasikeitė ir L.Enrique bei jo futbolininkų santykis. Veteranai saugai Sergio Busquetsas ir Andresas Iniesta gynė L.Enrique norą motyvuoti, bet keikė jo taktinius sprendimus.

„Tai ne tik nusiteikimo klausimas, bet ir futbolo, – kalbėjo S.Busqietsas. – Varžovai daugiau spaudė ir buvo geriau pasiruošę taktiškai.“ 

A.Iniesta pridūrė: „Aš niekada nemėgau žodžio „nusiteikimas“ ir nemanau, kad jį reikėtų sieti su šia komanda. Juk svarbiausia – pats futbolas. Man nepatinka kalbėti apie nusiteikimą, kai tai nėra pralaimėjimo priežastis.“

Visiems, kas matė rungtynes buvo aišku – „Barcelona“ komandą prancūzai pranoko ir mintimis, ir kovingumu. Nėra jokių pasiteisinimų tam, kad ekipai per vieną mačą pritrūko abiejų elementų. Tik ne „Barcelona“ komandai. Agresyvumo trūkumas – nėra priežastis, juolab, kad katalonai negali kalbėti apie kokybišką žaidimą. 

Daug žmonių, siejamų su „Barcelona“ – direktoriai, kiti klubai, žurnalistai – mano, kad L.Enrique savo komandą pernelyg toli atitraukė nuo senosios filosofijos, paremtos nuolatine kamuolio kontrole. Jis pernelyg pasikliauna „MSN“ (Messi, Suarezas, Neymaras) gebėjimais nulemti rungtynių eigą. 

Tai ilgą laiką veikė ir buvo toleruojama, tačiau dabar visa tai naudojama tarsi lazda, kuria primenama apie sprendimą keisti stilių.

Jau yra tinkamas įpėdinis

L.Enrique ir „Barcelona“ skyrybos atrodo neišvengiamos. Sezono pabaigoje 46 metų stratego sutartis su didžiuoju katalonų klubu baigs galioti. Jau dabar yra rikiuotė trenerių, kurie galėtų pakeisti žmogų, kuris per tris sezonus iškovojo 8 trofėjus. 

Eusebio Sacristanas su „Real Sociedad“ dabar kovoja dėl vietos Čempionų lygoje, o jo CV įrašą puošia ir tai, kad teko vadovauti „Barcelona B“ komandai. Visai kaip J.Guardiola ar L.Enrique. E.Sacristanas taip pat žaidė „Barcelona“ klube 1987-1995 metais.

Labiausiai tinkamu į L.Enrique vietą laikomas Jorge Sampaoli. Šis argentinietis vedė Čilę į triumfą „Copa America“ 2015-aisiais. Dabar jis su „Sevilla“ kovoja dėl „Primera“ trofėjaus. Bet J.Sampaoli atveju svarbiau netgi ne tai, ką „Sevilla“ daro, o kaip tai daro.

J.Sampaoli „Camp Nou“ stovykloje būtų sutiktas išskėstomis rankomis. Nė viena komanda taip neprimena J.Guardiolos „Barcelona“, kiek J.Sampaoli „Sevilla“. 56 metų stratego komanda lygiai taip pat saugo kamuolį ir desperatiškai kovoja, kad jį iškart atgautų. 

Teks ieškoti pigesnių žaidėjų

Bet naujas treneris neišspręs visų „Barcelona“ problemų. Dar kartą reikėtų žiūrėti į gynybą, nes „Barcelona“ atsidūrė gan juokingoje situacijoje, kai buvo priversta perstumti saugą Sergi Roberto, kad šis žaistų prieš PSG dešiniojo krašto gynėją. Paryžiuje aiškiai matėsi, kad S.Roberto negali atlikti to vaidmens. Portugalijos rinktinės žaidėjas iš „Valencia“ klubo Joao Cancelo būtų puikus pirkinys. 

Tačiau ir to – negana. „Barcelona“ būtina turėti dominuojančius saugus. Tad klubas turi išlaikyti susidomėjimą graiku Kostas Manolas, kuris vasarą turėtų palikti „Roma“ klubą, nes yra sutaręs su Milano „Inter“.

„Barcelona“ vadovams per vasarą teks nuveikti labai daug darbo. Klubas jau praleido progą įsigyti žmogų, kuris galėtų pakeisti Xavi. Juk Marco Verratti yra giliai įsikasęs Paryžiuje. O antradienio Čempionų lygos įvykiai tikrai nepakeitė jo požiūrio į galimybę iš PSG pereiti į „Barcelona“ klubą. 

Vargu, ar kam nors atrodo, kad PSG turi mažesnį šansą triumfuoti Čempionų lygoje nei „Barcelona“. 

Galiausiai dar nėra aišku, ar jie galėtų sau leisti įsigyti M.Verratti ar kitą pasižymėjusią žvaigždę. Taip pat – finansuoti naują L.Messi kontraktą. 

Vasarą „Barcelona“ atstatymo operacija atsakys į labai daug klausimų. „Barcelona“ klubui teks būti kūrybingam, kad galėtų atrasti tinkamus žaidėjus, kurių kaina – ne per didelė. 

Straipsnis parengtas pagal lrytas.lt informaciją ir goal.com apžvalgininko Marko Doyle'o komentarą.

lrytas.lt

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...