V.Urbonas: "Drąsos mums tikrai užteks"

Pailsėję po daug jėgų pareikalavusių kelionių į ir iš Farerų salų, „Žalgirio“ futbolininkai šeštadienį pradėjo ruoštis atsakomosioms UEFA Europos lygos pirmojo atrankos etapo rungtynėms su „KI Klaksvik“ ekipa.

Po treniruotės ekipos vyriausias treneris Valdas Urbonas pasidalino mintimis apie pirmąją dvikovą Farerų sostinėje Toršaune ir sudėliojo pagrindinius „Žalgirio“ pergale 2:1 pasibaigusio mačo akcentus. „Priešininkas kažkuo ypatingai nenustebino, ko tikėjomės, taip ir buvo. Gal šiek tiek buvo keista, kad jie taip akivaizdžiai atidavė mums iniciatyvą, nes rungtynėse su „FC Birkirkara“ to nematėme. Kita vertus, čia galima įžvelgti ir mūsų nuopelną. Manau, kad mes tikrai gerai kontroliavome kamuolį ir žaidimo eigą, o varžovams beliko tik spaustis gynyboje ir laukti mūsų klaidų. Vis dėlto, ne veltui sakoma, kad žaidi taip, kaip tau leidžia varžovai. O mes šį kartą savo varžovams su kamuoliu žaisti neleidome ir didesnės laisvės nesuteikėme“, – pastebėjo V.Urbonas.
 
Pirmose rungtynėse „Žalgirį“ į priekį 40 min. išvedė po kampinio pasižymėjęs rezultatyviausias komandos žaidėjas Liviu Antalis. 60 min. rezultatą išlygino 11 metrų baudos smūgį realizavęs „KI Klaksvik“ ekipos saugas Joannes Bjartalidas, tačiau jau per teisėjo pridėtą laiką dar vieną kampinį pergalingu įvarčiu pavertė „Žalgirio“ gynėjas Mamadou Mbodjis. „Tai, kad mes abu įvarčius pelnėme po perdavimų nuo kampinio gairelės, rodo, jog visą sezoną trunkantis darbas treniruotėse nebuvo bergždžias. Be abejo, įvarčius įmušė futbolininkai, bet atskirai reikėtų  paminėti ir trenerį Rolandą Džiaukštą, kuris su futbolininkais nuolatos tobulina standartines situacijas, jų atlikimą. Džiugu, kad mušame įvarčius po standartinių padėčių, nes jie mums reikalingi. Juk įvarčiai keičia žaidimą, – teigė V.Urbonas. – Kalbant apie praleistą įvartį, reikia pastebėti, jog varžovai visas pavojingas situacijas sukūrė po mūsų klaidų. Dar pirmame kėlinyje mes kelis kartus suklydome savo aikštės pusėje, o po to iš karto kilo įtampa prie mūsų vartų. Akivaizdu, kad „KI Klaksvik“ galėjo įmušti tik po mūsų klaidos, kai varžovams atsirasdavo galimybė surengti greitą kontrataką, arba po standartinės situacijos. Taip ir nutiko. Prasižengėme savo aikštės pusėje, nepavyko užtikrinčiau sužaisti, išmušti kamuolį iš baudos aikštelės, nutiko elementari nelaimė, kamuolys pataikė į ranką ir arbitras paskyrė 11 metrų baudos smūgį. Tai tikrai nebuvo kokia nors ryški mūsų gynėjų klaida, kituose epizoduose jie žaidė užtikrintai ir patikimai, tad jokių priekaištų jiems neturiu. Kaip ir visai komandai. Sužaidėme tiek, kiek reikėjo pergalei. Nors antrą įvartį įmušėme jau per teisėjo pridėtą laiką, bet tas įvartis buvo dėsningas ir savo tikslą pasiekėme.“
 
Pasak V.Urbono, kalbant apie rungtynes, reikėtų atkreipti dėmesį ne tik į įvarčius, bet ir į žaidimą. „Manau, kad svarbiausia – mūsų žaidimo kokybė. Mes žaidėme su kamuoliu, keitėme kraštus, ieškojome laisvesnių erdvių aikštėje, stengėmės įžaisti kamuolį. Varžovų gynyba buvo labai tanki, ją pramušti nebuvo lengva, bet mes su tokiais iššūkiais susiduriame ir Lietuvos čempionate, tad futbolininkai iš esmės buvo tokiai įvykių eigai pasiruošę. Manau, kad atsakomosiose rungtynėse mes būsime parengę ir daugiau variantų, kaip vystyti puolimą.“
 
Atsakomosiose rungtynėse „Žalgiris“ turės ne tik savo aikštės pranašumą, bet ir papildomų argumentų. Pirmame mače su „KI Klaksvik“ žalgiriečiams padėti negalėjo pagrindinis atakų organizatorius Tomašas Šimkovičius. 31 metų futbolininkas į Farerų salas neišvyko dėl ligos, tačiau šeštadienį jau treniravosi su komanda. „T.Šimkovičius negalėjo su mumis keliauti dėl ligos, tad galima sakyti, kad jis yra mūsų atakuojančio potencialo rezervas. Kita vertus, net ir be jo iškovojome pergalę, o aš gavau progą įvertinti kitus žaidėjus, sukaupiau nemažai vertingos informacijos. Tai taip pat labai pozityvus dalykas, nes tam tikras žaidėjų savybes geriausiai atskleidžia rungtynės. Komandos viduje konkurenciją tik didėja. Tai yra geras kokybiškos ekipos požymis ir ateityje klubas iš to turės naudos“, – vylėsi V.Urbonas.
 
UEFA Europos lygos pirmojo atrankos etapo atsakomosios rungtynės įvyks liepos 19 d. LFF stadione. Pasak V.Urbono, nors kelionė į Farerų salas ir atgal pareikalavo iš futbolininkų daug jėgų, tačiau tai neturėtų sukliudyti tinkamai pasiruošti antrai dvikovai. „Poilsio turėtų užtekti, nes laiko iki kitų rungtynių dar yra tikrai nemažai. Sugrįžę į Vilnių turėjome laisvą dieną, o šeštadienį susirinkome į treniruotę ir pradėjome ruoštis kitoms rungtynėms. Analizuosime rungtynes, išryškinsime klaidas, trūkumus ir sieksime juos pašalinti. Manau, kad mes jau žengėme vieną žingsnį, dabar turime žengti ir antrą. Negalime galvoti kaip geriau išsaugoti rezultatą, bet turime žaisti savo žaidimą ir siekti pergalės. Juo labiau, kad šį kartą rungtyniausime savo aikštėje, savų žiūrovų akivaizdoje, tad drąsos mums tikrai užteks“, – tikino „Žalgirio“ vyriausias treneris.
 
„Žalgirio“ ir „KI Klaksvik“ rungtynės liepos 19 d. prasidės 20 valandą.