Žalgiriečiams jėgas atgauti padeda vitaminai ir masažai

Treniruočių stovykloje Turkijoje sezonui besirengiančių Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkų šią savaitę laukia tikras rungtynių maratonas. Per artimiausias keturias dienas žalgiriečiai sužais tris kontrolines rungtynes. Tai reiškia, kad darbo turės ne tik futbolininkai, bet ir komandos kineziterapeutai.

Daugiau nei dešimtmetį „Žalgiryje“ dirbantis vyriausias kineziterapeutas Dainius Pavilonis ir tik šiais metais prie žaliai baltų prisijungęs Andrius Lukoševičius treniruočių stovykloje darbo stygiumi nesiskundžia. Tiesa, pagrindinė jų veikla nėra labai matoma. Rungtynių metu futbolo mėgėjai medikus pastebi tik tada, kai reikia suteikti skubią pagalbą aikštėje traumą patyrusiam futbolininkui. Bet taip nutinka nedažnai.
 
Kai nusileidžia rungtynių uždanga, kineziterapeutams prasideda rimtas darbas. Pasibaigus mačui reikia atpalaiduojančiais tepalais įtrinti futbolininkų kojas, traumų ar sumušimų skausmas malšinamas ledo kompresais. O grįžus į viešbutį pasitelkiamos atstatomosios procedūros. Pasak D.Pavilonio, žalgiriečių atsistatymui naudojamas tam tikras priemonių kompleksas.

„Dabar yra labai intensyvus periodas, treniruojamės du kartus per dieną, dirbame net ir rungtynių dieną. Futbolininkams tenka didelis fizinis krūvis, tad svarbu po treniruočių ir rungtynių naudoti tinkamas atsistatymo priemones. Tai yra ir baseinas, specialios ledo vonios ar bent jau šalto vandens terapija. Tuo pačiu futbolininkams skiriami ir visi reikalingi maisto papildai. Po sunkesnės treniruotės atsistatymui naudojame vitaminizuotus gėrimus, vitaminus ir pan. Svarbu, kad futbolininkai tinkamai maitintųsi, nepadaugintų riebaus maisto. O po valgio ateina eilė specialioms procedūroms“, – teigė D.Pavilonis.
 
Iš karto po rungtynių futbolininkams taikomas mechaninis limfodrenažinis masažas, kurio metu naudojamos kompresinės kojinės. Praėjusius dienai po rungtynių masažas atliekamas rankomis, taip vadinamas manualinis masažas. „Šiais masažais siekiame padėti futbolininkams kuo greičiau atsigauti po rungtynių, kad jie galėtų visa jėga treniruotis ir ruoštis artimiausiam susitikimui. Įprastai vienas masažas trunka nuo 20 iki 30 minučių“, – paaiškino A.Lukoševičius.
 
Po rungtynių su Minsko „Dinamo“ ant masažo stalo gulėsi dešimt žalgiriečių, netrūko norinčių pasinaudoti ir mechaninio limfodrenažinio masažo paslaugomis. Pirmadienį visas 90 minučių žaidęs Georgas Freidgeimas neslėpė, kad be tokių atstatomųjų priemonių, tai kitą dieną po rungtynių būtų labai sunku. „Šia prasme „Žalgiryje“ viskas labai gerai sustyguota, suderinta. Tokios priemonės tikrai padeda greičiau atsigauti ir efektyviau darbuotis treniruotėse“, – konstatavo 29 metų gynėjas.
 
Galimybe pasinaudoti masažo paslaugomis džiaugėsi ir Donovanas Slijngadras. „Tai tikrai labai naudinga. Masažas padeda atsigauti. Ir ne tik man. Mačiau, kad daug futbolininkų, kurie pirmadienį sužaidė daugiau nei pusę rungtynių yra užsirašę masažui. Tad mūsų daktarai tikrai turi ką veikti“, – samprotavo „Žalgirio“ legionierius iš Olandijos.

„Žalgirio" medikai įdėmiai seka futbolininkus ir treniruočių metu. Jie ne tik stebi, bet ir tiesiogiai dalyvauja treniruočių procese, užsiima su traumuotais žaidėjais, suteikia reikiamas medicinos paslaugas. Nuolatinis kontaktas duoda vaisių, mat per pirmąją treniruočių stovyklos savaitę futbolininkams pavyko išvengti rimtesnių traumų bei sveikatos sutrikimų. „Šiai dienai tik Elivelto yra turi tam tikrų sveikatos problemų, jaučia diskomfortą kelio srityje. Smulkių traumų turėjo jaunimas – Ernestas Stočkūnas, Justas Lasickas, Jonas Skinderis, bet treniruotis ir žaisti jos netrukdo. Suprantame, kad antra savaitė bus sunkesnė, bet manau, kad ir ją atlaikysime", – teigė D.Pavilonis.

Komandos vyriausias treneris Valdas Dambrauskas po rungtynių su Minsko „Dinamo" pastebėjo, kad šiuo metu labiausiai džiugina futbolininkų fizinė forma. Pasak D.Pavilonio, jos kreivė nuosekliai kyla į viršų. „Matėme paskutinėse rungtynėse, kad futbolininkai fiziškai yra gerai pasiruošę, gali aktyviai sužaisti visas 90 min., o po rungtynių nėra kažkokių ryškių negalavimų, nusiskundimų. Manau, kad šiuo metu mes esame žymiai aukštesniame fizinio pasirengimo lygyje nei buvome prieš savaitę. Aišku, sužaisti dvi rungtynes iš eilės po 90 minučių futbolininkas būtų labai rimtas iššūkis. Bet vargu ar to reikės. Neabejoju, kad treneriai tolygiai paskirstys žaidėjams rungtynių laiką ir niekam nereikės dvi dienas iš eilės žaisti be keitimo,“ –  vylėsi „Žalgirio" klubo senbuvis.
 
Turkijoje „Žalgiris“ sužaidė jau dvi kontrolines rungtynes, o šią savaitę sužais dar tris mačus. Ketvirtadienį Lietuvos čempionai susitiks su Novosibirsko „Sibir“ komanda iš Rusijos, penktadienį laukia akistata su Gruzijos čempionais FC „Samtredia“ ekipa, o sekmadienį – susitikimas su Liublianos NK „Olimpia“ iš Slovėnijos.