A lygos apžvalga: „Riterių“ pareiškimas, talentingi lietuviai ir „Panevėžio“ triumfas

10-ajame Lietuvos futbolo A lygos ture labai svarbias pergales iškovojo Vilniaus „Riteriai“ ir „Panevėžys“.

Derbis. Turas prasidėjo principine akistata sostinėje, kuri šį kartą baigėsi gana netikėtu rezultatu. „Žalgiris“ antrą sykį šiame sezone neįveikė „Riterių“ ir šį kartą varžovams nusileido rezultatu 0:1. Įdomu tai, kad žalgiriečius vėl nubaudė Artiomas Gurenka – futbolininkas, pasižymėjęs ir pirmame šių metų Vilniaus derbyje.

Nenuvylė. „Riterių“ vartininkas Vincentas Šarkauskas pirmą sykį rungtyniavo šiame sezone ir labai svariai prisidėjo prie komandos pergalės. 19-metį vartų sargą po mačo pagyrė ir nugalėtojų ekipos vairininkas Aurelijus Skarbalius: „Vartininkų diena. Dėl to mes ir turime jaunus žaidėjus. Džiaugiuosi, kad turiu suoliuką, koks jis dabar yra. Tie žaidėjai, kurie įeina, jie tą padaro taip pat gerai, kaip ir kiti. Mūsų vartininkas keliose situacijose išgelbėjo komandą ir nusipelno pagyrimo.“

Dominavimas. Marijampolės „Sūduvos“ saugas Paulius Golubickas šiame sezone spindi, tačiau tokio benefiso, koks įvyko Kaune, sirgaliai iš jaunojo talento pusės dar nematė. 19-metis futbolininkas atliko rezultatyvų perdavimą, pelnė įvartį bei uždirbo 11 metrų baudinį, o „Sūduva“ puikią formą demonstruojantį varžovą įveikė 3:0. Iš viso P. Golubicko sąskaitoje – 3 įvarčiai ir 4 rezultatyvūs perdavimai. Tiksliu smūgiu saugas pasižymėjo po kiek daugiau nei dviejų mėnesių pertraukos.

Baudėjas. „Kauno Žalgiris“ turi sau nepalankų varžovą – tai yra „Sūduvos“ puolėjas Tosaintas Rickettsas. Pastaruoju metu ne itin solidžiai rungtyniaujantis kanadietis antrą kartą iš eilės pasiuntė kamuolį į žalgiriečių vartus ir prisidėjo prie čempionų pergalės, kuri leido sugrįžti į pirmą turnyro lentelės vietą.

Sugrįžimas. Į Lietuvą sugrįžęs Vytautas Andriuškevičius sužaidė antrąsias rungtynes šio sezono A lygoje. Po keturių mačų pertraukos „Sūduvos“ atstovas į kovą buvo mestas pačioje jos pabaigoje ir spėjo sužaisti 6 minutes.

Atkarpa. Puikiai sezoną pradėjęs Kauno „Stumbras“ pergalės negali iškovoti jau ketveriose rungtynse iš eilės – šį kartą išvykoje buvo sužaista be įvarčių su Klaipėdos „Atlantu“. Tiesa, kauniečiai rungtyniavo pakankamai neblogai, tačiau ir vėl turėjo problemų su progų realizacija. Po šių lygiųjų „Stumbras“ su 15 taškų nukrito į 5-ąją turnyro lentelės vietą.

Planas. „Atlanto“ strategas Viktoras Dobrecovas įvertino, jog Kauno ekipa pirmą sykį šiemet nerungtyniavo ant dirbtinės dangos: „Suprantama, kad varžovas pirmą kartą šiemet žaidė ant žaliosios vejos. Tokiu būdu aikštės viduryje juos stipriai presingavome ir neleidome gauti lengvų kamuolių. Iš dalies su tuo susitvarkėme. Tai atėmė daug jėgų, bet antrame kėlinyje persirikiavome. Planas suveikė, tačiau įvarčio neįmušėme“, – teigė specialistas iš Latvijos, kurio treniruojama komanda iškovojo 8-ąjį tašką bei pakilo į 6-ąją poziciją.

Iššovė. Iki sekmadienio rungtynių pastarąjį kartą Rafaelis Ledesma pasižymėjo 2013-ųjų gegužės 7-ąją dieną – tada brazilo įvartis padėjo „Sūduvai“ išplėšti tašką akistatoje su „Šiauliais“. Po šešerių metų R. Ledesma vėl pasiuntė kamuolį į varžovo vartus. Antrą pridėto laiko minutę patyręs brazilas po puikaus Ernesto Veliulio perdavimo laiku iškišo koją ir po šio epizodo triumfavo visas „Aukštaitijos“ stadionas, kuris džiaugėsi istorine „Panevėžio“ pergale A lygoje.

Pagyrimas. Panevėžiečiai 2:1 įveikė „Palangą“ ir šiuo metu savo kraityje turi 5 taškus. Po rungtynių „Panevėžio“ strategas Aleksandras Kurtijanas skyrė daug gerų žodžių Lukui Čerkauskui, kuris šį kartą rungtyniavo vidurio gynėjo pozicijoje. „Nenorėčiau kažko išskirti, bet Čerkauskas yra kažkas fantastiško – jis gali žaisti bet kurioje pozicijoje. Jis sužaidė tiesiog genialiai. Manau, jis labai įvairiapusis ir jį daug kur galima išnaudoti. Jis labai gerai rungtyniauja“, – teigė specialistas iš Moldovos.