Administratorius: "Jei 2,5 mln. eurų būtų neišėję iš „Ekrano“, klubas būtų egzistavęs be problemų"

Kas privedė prie bankroto Panevėžio pasididžiavimą, daugkartinį Lietuvos čempioną, geriausią Baltijos šalių futbolo klubą „Ekranas“, atsakymo imasi ieškoti jo prezidento baudžiamąją bylą atvertęs teismas, rašo sekunde.lt

Aušrys Labinas kaltinamas per porą metų iš klubo pasisavinęs daugiau nei 2,5 mln. Eur. Šis bandys įrodyti buvęs apvyniotas aplink pirštą esą pinigus ėmusio, bet „Ekrano“ žaidėjams nė vieno klubo taip ir nesuradusio agento iš Moldavijos.

Teismo procesą užgniaužę kvapą stebės turto beveik neturinčio „Ekrano“ kreditoriai. Klubo skolos siekia gerokai per milijoną eurų.

Vilniuje gyvenantis 39-erių A. Labinas į pirmąjį teisiamąjį posėdį Panevėžio apygardos teisme atvyko lydimas advokato Kęstučio Švirino, traukiančio vežimėlį su bylos dokumentų prikrautais krepšiais.

„Situacija labai nemaloni. Man liūdna, kad taip vyksta. Nenoriu komentuoti visų aplinkybių, viską pasakysiu teisme“, – komentarų žurnalistams vengė A. Labinas.

Teisiamasis neigia porą metų, 2010–2012-aisiais, sau į kišenę sėmęs iš klubo milijonines sumas. Anot jo, esą pinigai buvo mokami Moldavijos piliečiui Ionu Karpu už agento paslaugas.

Už per porą metų gautąjį 2,5 mln. Eur atlygį šis neva buvo įsipareigojęs surasti klubus, kuriems „Ekranas“ nuomotų savo žaidėjus. Pasak A. Labino, iš tokio sandėrio tikėtasi užsidirbti dešimt kartų didesnę sumą ir taip padidinti klubo pajamas. Pavyzdžiui, vienas Panevėžio „Ekrano“ dublerių septyniolikmetis saugas Vykintas Slivka, 2012-aisiais išnuomotas Turino „Juventus“ klubui vieneriems metams su galimybe žaidėją įsigyti, atnešė 350 tūkst. Eur pajamų su perspektyva ateityje dar gauti papildomai 1 mln. Eur. Pasak A. Labino, patikėję agentu iš Moldavijos, „Ekranas“ kitus savo žaidėjus tikėjosi išnuomoti už dar didesnes sumas.

Milijonus moldavui neva sumokėjęs klubas, pasak A. Labino, buvo apgautas – agentas nesugebėjo atlikti duotų įsipareigojimų ir nė vienam žaidėjui nesurado klubo.

„Jis darbo neatliko, o pinigus gavo. Dabar formuojama taip, kad lyg aš jų nedaviau. Buvo pasiūlyta paslauga, kuri man pasirodė įtikinama, todėl ir susigundžiau. Pasirinkau ne tą žmogų ir per daug juo pasitikėjau“, – gynėsi A. Labinas.

Teisiamasis aiškina, neva agento jam nė nereikėję ieškoti. 2010–2012 m., kai „Ekranas“ maudėsi šlovės spinduliuose, buvo geriausia ne tik Lietuvos, bet ir Baltijos šalių komanda, A. Labinas sako sulaukdavęs milijono pasiūlymų dėl žaidėjų pritraukimo į klubą ir dėl jų išnuomojimo.

„Kodėl būtent tą agentą pasirinkau, nežinau. Jei leistų laiką atsukti atgal, tokio sprendimo nebepriimčiau“, – guodėsi A. Labinas.

„Ekrano“ klubas teismui yra pateikęs civilinį ieškinį dėl šių pinigų išieškojimo iš I. Karpo. Tačiau kol kas šis procesas sustabdytas, kol Panevėžio apygardos teismas išnagrinės paties klubo prezidento baudžiamąją bylą.

„Jei pavyktų iš A. Labino išieškoti tuos 2,5 mln. Eur, pakaktų atsiskaityti su visais kreditoriais. Jei tie pinigai būtų neišėję iš klubo, jokio bankroto nė nebūtų buvę. „Ekranas“ būtų egzistavęs be problemų“, – įsitikinęs bankroto administratorius Algimantas Galminas.

Inga Kontrimavičiūtė, sekunde.lt