B. Silva – mažasis portugalų magas, kuris sužibėjo Lietuvoje

Futbolo fanų dėmesys antradienį bus sutelktas į Cristiano Ronaldo, tačiau Vilniuje bus ir kitų nepaprastai talentingų, futbolo rinkoje ne dešimtimis, o šimtais milijonų vertinamų žaidėjų. Vienas jų – Bernardo Silva, kuriam Lietuvos stadionai ir aikštynai jau neblogai pažįstami.

34 metų C. Ronaldo dar demonstruoja puikius rezultatus, tačiau tikėtina, kad jo karjera rinktinėje artėja prie pabaigos. 19 metų João Félixas šią vasarą tapo brangiausiu žaidėju Europos žaidėjų turguje, tačiau jis tik pradeda savo antrąjį sezoną profesionalų futbole, o rinktinėje yra naujokas.

Artimiausiais metais Portugalijos rinktinėje vis ryškesnį vaidmenį atlieka žaidėjas, kuris yra pačiame karjeros pike pagal amžių – 25 metų Bernardo Silva.

2013-ųjų vasarą po Lietuvoje vykusio Europos U-19 čempionato finalinio etapo buvo išrinkta 10 sužibėjusių talentų (tarp jų buvo ir Gratas Sirgėdas). Tai buvo turbūt pirmas kartas, kai futbolo pasaulis sužinojo apie B. Silva. Grįžęs iš Lietuvos jaunas futbolininkas pradėjo žaisti „Benfica“ rezervinėje komandoje. 2013-2014 sezone jis Išrinktas geriausiu Portugalijos antros lygos žaidėju, gavo pravardę „Messizinho“ (mažasis Messi).

Žaisti už „Benfica“ buvo vaikino svajonė, jis net turi išsitatuiravęs klubo moto ant rankos, o savo idealu laikė vieną garsiausių šio klubo auklėtinių, 10 numerio pozicijoje žaidusį Rui Costa.

Tačiau Bernardo svajonei nebuvo lemta išsipildyti. Dar būdamas 15-16 metų Lisabonos klube B. Silva patyrė daug sunkumų. Jis negaudavo žaisti, nes nebuvo stiprus, kaip kiti berniukai ir netgi svarstė atsisveikinti su komanda. Tačiau „Benfica“ treneriai įtikino žaidėją nepasiduoti, galvoti apie tai, ką gali patobulinti, o ne apie savo trūkumus.

Bet netgi tapęs „Benfica“ antros komandos lyderiu, į pagrindinę komandą jis neprasibrovė – joje sužaidė vos 31 minutes. Tuometinis „Benfica“ treneris Jorge Jesus‘as nepasitikėjo jaunais žaidėjais. Kaip neseniai pripažino pats futbolininkas, „kai mane treniruotėje pastatė į kairio gynėjo poziciją, supratau, kad klube neturiu ateities.“

Portugalo talentą įžvelgė puikiu skautavimu pasižymėjęs „Monaco“, kuris išnuomavo žaidėją. Treniruojamas portugalo Leonardo Jardimo jaunas futbolininkas greitai įsibėgėjo ir vos po pusmečio jį išpirko už beveik 16 mln. eurų.

Monako kunigaikštystė daugeliui asocijuojasi su prabangiu gyvenimu, kazino, jachtomis ir prabangiais automobiliais. Atrodytų, keliasdešimt tūkstančių eurų per savaitę uždirbantis žaidėjas galėtų sau leisti įsigyti didelį namą. Tačiau kuklus vaikinas – kuris save apibūdina kaip miesto žmogų - pasirinko nedidelį butą su vienu miegamuoju ir smulkia virtuve. Indus jis plaudavo pats, nes neturėjo plovyklės, o drabužius džiovino kukliame balkone.

Monake Bernardo greitai tapo vienu ekipos lyderių ir 2016-2017 metų sezone padėjo komandai laimėti Prancūzijos čempionatą bei pasiekti Čempionų lygos pusfinalį. Aštuntfinalyje „Monaco“ sensacingai eliminavo „Manchester City“ ekipą. Po rungtynių interviu zonoje jį sutikęs „Man City“ strategas Pepas Guardiola pasveikino su pergale ir pagyrė B. Silvos žaidimą.

„City“ nedelsdamas įsigijo portugalą. 2017-ųjų gegužės 20-ąją jis sužaidė paskutines rungtynes „Monaco“, o 27-ąją jau buvo pristatytas kaip „City“ narys. Anglijoje B. Silva adaptavosi greit – jam nereikėjo mokytis naujos kalbos, nes vaikystėje Lisabonoje jis ėjo į privačią anglakalbę mokyklą. 

2017-2018 sezone B. Silva sužaidė 53 rungtynes – daugiau nei bet kuris kitas žaidėjas iš „City“ žvaigždyno. Mančesterio klubas laimėjo „Premier“ lygą su rekordiniu 100 taškų skaičiumi. Pernai jis buvo išrinktas geriausiu „City“ sezono žaidėju ir padėjo komandai apginti titulą. 

B. Silva – universalus, kūrybingas futbolininkas, kuris nepriekaištingai valdo kamuolį, išsiskiria mąstymu ir aikštės matymu, gali ir atlikti puikų perdavimą, ir pats įmušti įvartį. „Jį vadinu kramtoma guma, nes kamuolys yra prilipęs prie kojos“, - apie komandos draugą sako Bernardas Mendy. Pats B. Silva kartą paklaustas apie savo stipriausią sugebėjimą įvardijo sprendimų priėmimą.

Bernardo pasižymi ne tik nepaprastu futbolo talentu, bet ir yra džentelmenas aikštėje, kuris retai skundžiasi, o dėmesį sutelkia į žaidimą. „Jis visada žinojo, kad fiziškai nelaimės dvikovų, nes visada būdavo mažiausias. Todėl visada galvodavo kaip išvengti varžovų. Dėl to gaudamas kamuolį jis mato du ar tris žingsnius į priekį“, - pasakojo buvęs treneris „Benfica“ jaunimo komandoje Pepa.

Atstovaujant Portugalijai jam sėkmės kol kas trūko. Su jaunimo rinktine saugas pasiekė 2015 m. UEFA U21 čempionato finalą, bet jį pralaimėjo po baudinių serijos.

Prieš pat 2016-ųjų Europos čempionatą B. Silva patyrė traumą ir nepateko į čempione tapusios komandos sudėtį. Pritapti prie rinktinės žaidimo stiliaus, kuris daug labiau drausmingas nei „City“, taip pat nelengva. Visgi sėkmės valanda po truputį ateina – portugalų laimėtame UEFA Tautų lygos finaliniame turnyre B. Silva buvo pripažintas naudingiausiu žaidėju.

Per paskutines 7 rungtynes Portugalija iš viso pelnė 12 įvarčių. Prie 7 iš jų ženkliai prisidėjo B. Silva. Paskutinėse rungtynėse su Serbija antrajame kėlinyje svarbiais momentais - po varžovų įvarčių – būtent Bernardo ėmėsi iniciatyvos. Jis atliko rezultatyvų perdavimą, įmušė įvartį ir įtvirtino Portugalijos pergalę 4:2. Portugalų žiniasklaida toje akistatoje geriausiai įvertino B. Silva ir C. Ronaldo žaidimą.

Jei Lietuvos rinktinė nori pasipriešinti Europos čempionams, bus svarbu sustabdyti ne tik garsųjį CR7, tačiau ir 10 numeriu vilkintį smulkesnį vaikiną iš Lisabonos.

E. Žaldario nuotr.

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...