Burtų belaukiant: galimų "Žalgirio" varžovų pristatymas

Jau šiandien 16.30 val. Šveicarijos Nijono mieste prasidės UEFA Europos lygos pirmojo atrankos etapo burtų traukimo ceremonija.

Paaiškėjus penkiems galimiems žalgiriečių varžovams kviečiamiai išsamiau susipažinti su šiomis komandomis.

Burtų traukimo išvakarėse UEFA paskelbė mini grupes, o tai reiškia, kad Vilniaus „Žalgiris“ pirmajame atrankos etape žais su vienu iš šių varžovų: Sačcherės  „Čichura“ (Sakartvelas), RFS (Latvija), „Honved“ (Vengrija), „Makedonija“ (Šiaurės Makedonija), „Radnik“ (Bosnija).

Sačcherės  „Čichura“ (Sakartvelas)

Vos 7000 gyventojų turinčiame Sačcherės mieste įsikūręs „Čichura“ futbolo klubas buvo įkurtas 1938 metais ir ne kartą keitė pavadinimą, o praėjusiame sezone Sakartvelo aukščiausioje lygoje užėmė ketvirtąją vietą. Pirmą kartą šios komandos vardas plačiau nuskambėjo 2013 m., kai buvo pasiektas taurės finalas. Nors jame Tbilisio „Dinamo“ laimėjo 3:1, „Čichura“ gavo teisę debiutuoti UEFA Europos lygos atrankoje.

Debiutas neapkarto. Pirmajame etape „Čichura“ eliminavo Lichtenšteino „Vaduz“ (0:0 ir 1:1), tačiau kelionę antrajame etape nutraukė Šveicarijos „Thun“ (1:3 ir 0:2). Į tarptautinį frontą „Čichura“ grįžo jau po metų ir tuomet pateikė didelę sensaciją.

Pirmajame etape įveikę Makedonijos klubo „Horizont“ barjerą (3:1 ir 1:0), antrajame jie po 11 metrų baudinių serijos (4:1) sensacingai išmetė Turkijos Superlygos atstovę „Bursaspor“ (0:0 ir 0:0). Sakartvelo atstovai solidžiai kovojo ir trečiajame etape, kur galų gale pripažino Baku „Nefči“ pranašumą (2:3 ir 0:0).

Po šio žygio kitą sezoną „Čichura“ nerungtyniavo tarptautiniuose turnyruose, o vėliau du metus neįveikė pirmojo etapo barjero. Buvo nusileista Moldovos „Zimbru“ (2:3 ir 1:0) bei Austrijos „Altach“ (0:1 ir 1:1). Tarptautinėje arenoje dar kartą garsiai potencialūs „Žalgirio“ varžovai nuskambėjo lygiai prieš metus, kai netikėtai iš Europos taurių išmetė garsųjį Jeruzalės „Beitar“. Namuose sužaidę lygiosiomis 0:0 jie svečiuose triumfavo 2:1. Antrajame etape „Čichura“ garbingai priešinosi Slovėnijos grandui „Maribor“ – 0:0 ir 0:2.

Sakartvelo ekipa remiasi vietiniais žaidėjais ir savo gretose turi vos vieną legionierių iš Bosnijos. 2016 – 2017 ir 2018 - 2019 m. sezonuose šis klubas iškovojo šalies taurę, o vietiniame čempionate aukščiausia yra antroji vieta. Šiuo metu turnyro lentelėje jie žengia šešti. Šio klubo namų stadionas neatitinka UEFA keliamų reikalavimų, tad rungtynės vyktų kitame mieste.

Rygos RFS (Latvija)

Iš visų potencialių žalgiriečių varžovų tai futbolo gerbėjams yra geriausiai pažįstamas klubas. Rygos ekipą treniruoja buvęs Vilniaus „Žalgirio“ treneris Valdas Dambrauskas, o komandos gretose žaidžia ne vienas pažįstamas veidas: Tomašas Šimkovičius, Tomašas Malecas, Slavko Blagojevičius ir Maksimas Maksimovas, kuris ne vienerius metus praleido A lygoje.

Tai jaunas vos 2011 m. įkurtas klubas, kuris aukščiausioje Latvijos lygoje debiutavo 2016 m. Tuomet komanda užėmė šeštąją vietą, tačiau rezultatai akivaizdžiai gerėja. 2017 m. užimta penktoji vieta, o praėjusiame sezone klubas pasiekė šalies taurės pusfinalį bei ilgą laiką pirmavęs galų gale pasidabino čempionato bronzos medaliais.

Rygos RFS niekada nėra rungtyniavęs Europos taurių turnyruose, tad latviams tai bus debiutas. Vietiniame čempionate jie šiuo metu kartu su dabartiniais čempionais FC „Riga“ turi po 31 tašką ir dalinasi pirmąją vietą turnyro lentelėje.

Ekipoje netrūksta legionierių, kuriuos reikia laikyti ekipos lyderiais. Šiuo metu su šešiais įvarčiais rezultatyviausias yra T. Šimkovičius. Neseniai RFS papildė praėjusio sezono rezultatyviausias žaidėjas Darko Lemajičius, kuris žaidžiant FC „Riga“ gretose šiemet pelnė penkis įvarčius.

RFS namų stadionas „Arkadija“ taip pat neatitinka UEFA turnyrams keliamų reikalavimų, tačiau nėra abejonių, kad rungtynės bet kuriuo atveju vyktų Rygoje, kur yra „Skonto“ ir „Daugavos“ stadionai. 

„Honved“ (Vengrija)

Budapešto klubas yra neabejotinai garsiausias iš visų penkių galimų Vilniaus „Žalgirio“ varžovų. Tai 14 kartų Vengrijos čempionas (pastarąjį kartą 2016 – 2017 m.) ir septynis kartus taurės laimėtojas. 1909 m. įkurtas klubas praėjusiame sezone Vengrijos čempionate užėmė ketvirtąją vietą ir prasibrovė į taurės finalą, kuriame nusileido „Vidi“ (1:2).

Tai nebūtų pirmasis tarpusavio susitikimas su šiuo Vengrijos klubu. 2002 m. UEFA Intertoto taurės turnyre vilniečiai išvykoje laimėjo rezultatu 1:0 (įmušė D. Saulėnas), o namuose sužaidė lygiosiomis 0:0 bei žengė į kitą etapą.

„Honved“ pastaruoju metu nėra nuolatinis Europos taurių dalyvis. Šis klubas giriamas už darbą su jaunimu, tačiau skambių pergalių pasiekti Europoje nepavyksta. 2013 – 2014 m. sezone UEFA Europos lygos antrajame atrankos etape vengrai 1:3 ir 0:2 nusileido Serbijos „Vojvodina“, o į prestižinio turnyro atranką sugrįžo tik 2017 – 2018 m. sezone.

Po ilgos pertraukos vėl tapę Vengrijos čempionais jie antrajame UEFA Čempionų lygos atrankos etape neatsilaikė prieš Izraelio Beer Ševos „Hapoel“ – 1:2 ir 2:3, o praėjusiame sezone UEFA Europos lygos pirmajame etape 4:0 ir 1:2 įveikę Makedonijos „Rabotnicki“, tačiau antrajame pralaimėjo Liuksemburgo „Niederkorn“ – 1:0 ir 0:2.

„Honved“ turi nemažai aktyvių fanų ir ne kartą yra bausti už įvairius sirgalių nusižengimus.

„Honved“ gretose netrūksta vietinės akademijos futbolininkų, tačiau svarbius vaidmenis atlieka ir legionieriai. Komandoje rungtyniauja futbolininkai iš Prancūzijos, Vokietijos, Serbijos, Sakartvelo, Kroatijos ir Nigerijos.

Brangiausiai šiuo metu vertinamas kairys saugas Filipas Holenderis. 24-erių futbolininkas praėjusiame sezone įmušė 16 įvarčių, tačiau netrukus turėtų persikelti į Šveicarijos „Lugano“ klubą. Antras pagal vertę yra Danielis Gazdagas. 23-ejų saugas iš Vengrijos taip pat yra vietinės akademijos produktas.

„Makedonija“ (Šiaurės Makedonija)

Gjorče Petrovo mieste įsikūręs „Makedonija“ klubas yra bene kukliausias galimas žalgiriečių varžovas. Bent jau ant popieriaus. Dar prieš dvejus metus ši ekipa rungtyniavo antroje pagal pajėgumą Šiaurės Makedonijos lygoje, tačiau laimėjusi savo vakarų zoną prasibrovė į šalies futbolo elitą.

Šioje ekipoje rungtyniauja vos vienas legionierius iš Brazilijos, visi kiti žaidėjai – vietiniai. Įdomu tai, kad šio klubo kapitonas yra 38-erių Bobis Božinovskis. Jis anksčiau yra rungtyniavęs Lietuvoje ir gynė Vilniaus „Vėtros“ bei Marijampolės „Sūduvos“ garbę. Praėjusiame sezone jis buvo nepakeičiamas startinės sudėties futbolininkas – 35 rungtynės, septyni įvarčiai ir devyni rezultatyvūs perdavimai.

Praėjusiame Šiaurės Makedonijos čempionate „Makedonija“ užėmė penktąją vietą.

UEFA turnyruose pastarąjį kartą „Makedonija“ rungtyniavo dar 2009 – 2010 m. sezone. Tuomet Baltarusijos BATE klubas buvo pranašesnis 2:0 ir 2:0. Tai bus penktasis kartas, kai „Makedonija“ žais Europoje.

„Radnik“ (Bosnija)

Bijeljinos mieste Bosnijoje įsikūręs „Radnik“ klubas savo istoriją skaičiuoja nuo 1945 m. Tris kartus „Radnik“ laimėjo antrąją šalies lygą (pastarąjį kartą 2011 – 2012 m.), o didžiausiu pasiekimu laikoma 2015 – 2016 m. iškovota šalies taurė. Tai vienintelis kartas, kai „Radnik“ rungtyniavo taurės finale.

„Radnik“ vos kartą žaidė UEFA turnyrų atrankoje. 2016 – 2017 m. sezone ši ekipa pirmajame UEFA Europos lygos atrankos etape susitiko su Bulgarijos „Beroe“, tačiau šis riešutas pasirodė per kietas. Namuose Bosnijos klubas pralaimėjo 0:2, o išvykoje sužaidė lygiosiomis 0:0.

Praėjusiame Bosnijos čempionate „Radnik“ finišavo penktoje vietoje. „Radnik“ pagrindą sudaro vietiniai žaidėjai, tačiau taip pat yra legionierių iš Kroatijos ir Serbijos. Komandos lyderiu reikia laikyti 26-erių puolėją Irfaną Hadžičių. Praėjusiame sezone jis įmušė dešimt įvarčių, o per savo karjerą yra rungtyniavęs ir Kroatijos, Belgijos, Slovėnijos bei Slovakijos čempionatuose. 

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...