"Dainavos" direktorius: be savivaldybės pagalbos negalėsime žaisti A lygoje

Pamažu aiškėja A lygos žemėlapis. Iki sezono pradžios likus pusantro mėnesio galimybių kautis su stipriausiomis Lietuvos futbolo komandomis dar nepraranda ir Alytaus „Dainava“, rašo lrt.lt

Tačiau laiką nerimastingai skaičiuojantys dzūkai taip pat perspėja, kad su organizacinėmis problemomis susiduriančiame Lietuvos futbolo federacijos (LFF) organizuojamame turnyre išvysti jų komandą šansų yra nedaug.

LRT.lt kalbintas futbolo akademijos „Dainava“ direktorius Rimantas Kantaravičius teigė, kad viskas priklauso nuo Alytaus savivaldybės malonės.

„Miestas turi užtikrinti finansavimą. Pernai iš jo gavome 72 tūkst. eurų. Be bent pusės savivaldybės indėlio į biudžetą nesuformuosime reikiamos 300 tūkst. eurų sumos“, – teigė R. Kantaravičius.

Anot jo, pernai komandos biudžetas sudarė apie 120–130 tūkst. eurų, dar 90 tūkst. eurų buvo skirta akademijai. Iš viso – 210–220 tūkst. eurų. Tam, kad būtų peršoktas licencijavimo barjeras, komandos biudžetas turėtų išaugti 80–90 tūkst. eurų. Maždaug tokios papildomos sumos būtent ir tikimasi iš miesto. O jo savivaldybė, panašu, labiausiai ir trokšta, kad Alytus atsidurtų A lygos žemėlapyje.

„Miesto vadovai ir klubo sirgaliai nori, bet mūsų, klubo vadovybės, nuomone, gal ankstoka. Gal vienerius ar dvejus metus dar reikėtų palaukti ir be galvos skausmų eiti į A lygą. (...) Tikslas koks? Susimesti, kad pravalgytume šį sezoną? Gal geriau į infrastruktūrą investuoti, ją sutvarkyti, nes planai yra ilgalaikiai. Į A lygą patys nesiveržiame“, – atskleidžia pašnekovas ir beda pirštu į Utenos „Utenio“ ir Gargždų „Bangos“ klubus, kurie žingsnis po žingsnio stiprina klubo struktūrą ir taip pat dar nesižvalgo į A lygą.

Po antradienį įvykusio susitikimo su savivaldybės atstovais, kaip teigė R. Kantaravičius, į situaciją žvelgiama pozityviai. Kaip praneša ir LFF, Alytaus meras Vytautas Grigaravičius žadėjo iškelti komandos finansavimo klausimą savivaldybės posėdyje, tačiau gauti A lygos licenciją gali sukliudyti laikas. Tad šansai jau šiemet atsirasti A lygos žemėlapyje – itin maži.

„Tikimybė – 10 proc. Gal ir ras pinigų, bet nebus laiko viską sutvarkyti. Nebent susidėliotų visos sąlygos idealiai, nes iki sausio 20-os dienos reikia pateikti dokumentus. Mums duoda raštą, kad tikrai mus finansuos, mes per kelias dienas viską sutvarkome. Tada – gal“, – LRT.lt pasakojo „Dainavos“ atstovas.

Tiesa, licencijavimu alytiškiai galėjo pasiruošti kur kas ramiau, mat į A lygą galėjo patekti jau šiemet sportiniu principu, tačiau pereinamosiose rungtynėse I-os lygos sidabrą nuskynusi „Dainava“ bendru rezultatu 0:5 (0:3 ir 0:2) pralaimėjo „Palangai“. Tačiau į A lygą visgi gali pakliūti ir ne sportiniu principu – Alytaus komandą matyti aukščiausioje Lietuvos futbolo pakopoje norėtų ne tik miesto valdžia, bet ir pati LFF.

Pastarosios prezidentas Tomas Danilevičius antradienį LFF išplatintame pranešime žarstė pagyras Alytaus komandai teigdamas, kad su „Dainavos“ sugrįžimu „A lygos klubų žemėlapis taptų gerokai turtingesnis.“

„Jei susiformuos 8 komandos, tai mes nelabai ir veršimės į A lygą, bet sklinda gandai, kad 8 komandų gali ir nebūti“, – teigia R. Kantaravičius.

O puse lūpų užsimena būtent apie sunkią finansinę Klaipėdos „Atlanto“ situaciją, kuris visgi lapkričio pabaigoje pateikė prašymą dalyvauti licencijavimo procese kartu su „Dainava“, Marijampolės „Sūduva“, Vilniaus „Žalgiriu“, „Trakais“, Kauno „Stumbru“, „Kauno Žalgiriu“, „Palanga“, „Jonava“ ir „Panevėžiu“. Jei šio ilgamečio A lygos dalyvio iš Klaipėdos neliktų čempionato žemėlapyje, finansinius biudžeto reikalus susitvarkiusi ir problemų su skolomis jau nebeturinti „Dainava“, panašu, galėtų imtis gelbėti stipriausio Lietuvos futbolo čempionato prestižą.

„Licencijavimą praeitume – viskas gerai su struktūra. Auditą jau esame atlikę – kainavo jis 2,5 tūkst., nes nuo pernai nėra didelių pasikeitimų, perėjimų. Tad lieka tik biudžeto dalykai“, – tvirtino „Dainavos“ atstovas.

Taip pat Alytaus klubas valdo ir trečdalį futbolo akademijos „Dainava“, kurioje pagal Aurelijaus Skarbaliaus ir Carsteno Dohmo sukurtą „Auri-Dohm“ programą sportuoja apie 400 jaunųjų futbolininkų, iš kurių 140 yra darželiuose. Kiti akademijos dalininkai – vaikų futbolo klubas „Spartukai“ ir Alytaus apskrities futbolo asociacija. Pastaroji, kartu su keturiais fiziniais asmenimis, yra ir „Dainavos“ klubo dalininkė.

Ar pavyks praeiti licencijavimą A lygai, paaiškės sausio 20 dieną, tačiau tokio užsitęsusio proceso, anot pašnekovo, nėra ko dramatizuoti. Mat iki A lygos starto kovo pradžioje laiko užtektinai. Ypač kai į klubo peržiūrą futbolininkai atvyks tik kitą ar dar kitą savaitę.

„Tokią komandą, kokia buvo pernai, suformuosime be problemų. O ir pasiruošimas vyksta – jaunimas treniruojasi. Renatas Banevičius ir Paulius Golubickas išvažiavo į Marijampolės „Sūduvą“, jei neisim į A lygą, gal pasiliks ten, jei ne – sugrįš. Tada ir komandos komplektaciją paspartinsim“, – teigia pašnekovas.

Tačiau komanda tikrai jau nebebus tokia pat. Po praėjusio sezono „Dainavą“ paliko vyriausiasis treneris Donatas Vencevičius, o naujo trenerio paskyrimas priklauso nuo to, kur ateinantį sezoną bus žaidžiama.

Jei nepavyktų prasibrauti į A lygą, tai iki I-os starto bus likę dveji mėnesiai – kokybiškam pasiruošimui laiko užtektų. Tačiau čia tikslo žūtbūt nugalėti 2019 metais nėra.

„A lygoje tikslas būtų neiškristi: pažiūrėti, koks lygis, apšilti kojas, sustiprinti struktūrą, kad būtume konkurencingesni. Jei žaisime ir toliau I-oje lygoje, tai didelį dėmesį kreipsime į klubo struktūros stiprinimą, didesnį bendruomenės pritraukimą į 3,7 tūkst. vietų stadioną. Kai užaugsime finansais ir žaidimo kokybe, planuosime sportiniu principu ir papulti“, – teigia R. Kantaravičius.

A.Šarkūnas, lrt.lt

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...