Dešimt didžiausių visų laikų žiemos transferų lango perėjimų (straipsnis)

Nors oficialiai žiemos transferų langas atsidarė tik šiandien, dar iki oficialaus jo starto, net du kartus buvo pagerintas žiemos transferų lango perėjimų rekordas, o dabartinėje futbolo rinkoje bet kada galima tikėtis ir dar kartą perrašytos istorijos bei naujų rekordų. Pirmos transferų lango dienos proga jums pateikiame dešimt didžiausių visų laikų žiemos transferų lango perėjimų.


9-10. Lucasas Moura – 40 milijonų eurų (2012-2013 metų sezone)

Iš „Sao Paulo“ į „Paris Saint-Germain“

 

2013 metų sausį „Paris Saint-Germain“ nepagailėjo 40 milijonų eurų, kad įsigytų Brazilijos rinktinės narį Lucasą Mourą, kuris atstovavo gimtinės „Sao Paulo“ klubui.

Gan lengvai komandoje pritapęs saugas iš viso jau spėjo šioje komandoje sužaisti 229 mačus, per kuriuos jis pelnė 46 įvarčius bei atliko 50 rezultatyvių perdavimų. Visgi, šį sezoną PSG pasipildžius tokiais žaidėjais kaip Neymaras ir Kylianas Mbappe, L. Moura prarado vietą startinėje komandos sudėtyje ir per pirmus sezono mėnesius iš viso aikštėje praleido vos 79 minutes.

Nenuostabu, jog žaidybinio laiko beveik negaunančiu aukštos klasės žaidėju pradėjo domėtis ne vienas iš stipriausių Europos lygų grandų, o šią žiemą ne kartą turėtume girdėti gandus susijusius su šio brazilo galimu persikėlimu į kitą klubą.

 

9-10. Julianas Draxleris – 40 milijonų eurų (2016-2017 metų sezone)

Iš „Wolfsburg“ į „Paris Saint-Germain“

 

Už tokią pačią sumą kaip ir L. Moura į PSG persikėlė ir Julianas Draxleris. Tiesa, šis žaidėjas klubą papildė keturias metais vėliau – 2017 metų sausį.

Per metus praleistus Prancūzijoje vokiečiui tvirtos startinės vietos komandoje išsikovoti nepavyko, o dažniausiai jis aikštėje pasirodo po keitimo. Visgi, tai nesutrukdė jam per 48 mačus pelnyti 13 įvarčių bei atlikti 8 rezultatyvių perdavimų.

Tiesa, kaip ir L. Moura, taip ir J. Draxleris negali būti užtikrintas dėl savo ateities „Paris Saint-Germain“ klube, o apie jo galimą išvykimą buvo kalbama jau ir praėjusią vasarą, tad nieko pernelyg nenustebintų, jei vokietis šią žiemą susirastų kitą karjeros stotelę.

 

8. Andy Carrollas – 41 milijonas eurų (2010-2011 metų sezone)

Iš „Newcastle United“ į „Liverpool“

 

Fernando Torresą pardavusi „Liverpool“ komanda paskutinę 2011 metų sausio dieną ryžosi desperatiškam sprendimui išleisti 41 milijoną eurų tam, kad iš „Newscastle United“ prisiviliotų Andy Carrollą. Po šio sprendimo praėjus šešiems metams, galima drąsiai teigti, jog jis tirai nepasiteisino.

2010-2011 metų sezoną galingai pradėjęs A. Carrollas „Newcastle“ klube per 19 „Premier“ lygos mačų buvo pelnęs 11 įvarčių bei atlikęs 7 rezultatyvius perdavimus. Nepaisant to, pakartoti panašios sėkmės „raudonųjų“ gretose jam nepavyko: per visą savo karjerą „Liverpool“ klube jis nesugebėjo net ir pakartoti pusmečio „Newcastle United“ gretose rezultatų ir iš viso visuose turnyruose atstovaudamas „Liverpool“ klubui pelnė 11 įvarčių bei atliko 6 rezultatyvius perdavimus.

Vos po pusantrų metų „Liverpool“ gretose A. Carrollas buvo išnuomotas į „West Ham United“ klubą, prie kurio jis galiausiai prisijungė 2013 metais už kur kas mažesnę 17,5 milijono eurų sumą.

 

7. Jacksonas Martinezas – 42 milijonai eurų (2015-2016 metų sezone)

Iš „Atletico“ į „Guangzhou Evergrande“

 

Jacksonas Martinezas 2015 metų vasarą už 37 milijonus eurų į „Atletico“ atvyko iš „Porto“ klubo ir Madrido klubo vadovai tikėjosi, jog jis taps puolimo lyderiu. Visgi, vos per pusmetį jie įsitikino, kad kolumbietis nėra tokio lygio žaidėjas, kurio jiems reikia, o net ir po nesėkmingo pusmečio, per kurį puolėjas pelnė vos tris įvarčius, jie sugebėjo uždirbti iš šio žaidėjo perėjimo surasdami jam naują komandą.

2016 metų vasario pradžioje Kinijos „Guangzhou Evergrande“ už J. Martinezą nepagailėjo 42 milijonų eurų, tačiau ši investicija jiems tikrai neatsipirko. Debiutavęs trimis įvarčiais per tris mačus, vėliau puolėjas patyrė traumą, o po jos per visą sezoną jam pavyko pasižymėti vos kartą.

Negana to, puolėjas po pirmų metų apskritai tapo nereikalingu Kinijos klubui: įsigijus kitą legionierių J. Martinezas buvo neregistruotas čempionatui, o nepaisant to, jog jis aikštėje nepasirodė jau visus metus, puolėjas iki šiol nepaliko Kinijos klubo. Atsikratyti milžinišką algą gaunančio kolumbiečio „Guangzhou Evergrande“ komandai gali ir nepavykti, o tokiu atveju jie komandoje nerungtyniaujančiam žaidėjui algą turės mokėti dar du sezonus.

Kinų laimei, jiems ranką yra pasiruošęs ištiesti „Besiktas“ klubas, kuris domisi galimybe šią žiemą priglausti metus nerungtyniavusį puolėją.

 

6. Juanas Mata – 44,7 milijonai eurų (2013-2014 metų sezone)

Iš „Chelsea“ į „Manchester United“

 

2014 metų sausį Jose Mourinho „Chelsea“ klube nereikalingu tapęs Juanas Mata persikėlė į „Manchester United“ klubą. Jau per pirmąjį pusmetį naujoje komandoje jis „Premier“ lygoje tiesiogiai prisidėjo prie 11 įvarčių (6 įvarčiai ir 5 rezultatyvūs perdavimai) ir „United“ gerbėjai neslėpė džiaugsmo dėl šio transfero.

Visgi, po dviejų sėkmingų sezonų, „United“ komandos vairą perėmė Jose Mourinho, kurio vadovaujamo komandoje J. Mata labai retai sulaukia galimybės aikštėje praleisti visas 90 minučių. Sumažėjus žaidybiniam laikui krito ir ispano efektyvumas, tačiau per tris metus „United“ gretose jis spėjo sužaisti 166 mačus bei pelnyti 39 įvarčius ir atlikti 30 rezultatyvių perdavimų.

 

5. Alexas Teixeira – 50 milijonų eurų (2015-2016 metų sezone)

Iš „Shakhtar“ į „Jiangsu Suning“

 

Per šešerius metus Ukrainoje, Alexas Teixeira pamažu gerino savo žaidimą bei tapdamas vis labiau pastebimu ir rezultatyvesniu pradėjo dominti ir stipriausius Europos klubus. Kol futbolo pasaulis spėliojo, kur pasuks karjeros piką pasiekusio brazilo kelias, jis nusprendė pasirinkti netradicinį sprendimą.

Fantastiškai Ukrainos pirmenybes pradėjęs futbolininkas, kuriose vos per 15 mačų pelnė 22 įvarčius, nusprendė sukirsti rankomis su Kinijos „Jiangsu Suning“ ekipa. Galima neabejoti, jog svarbiausiu to motyvu buvo pinigai, o nuskriausta nebuvo ir jo buvusi „Shakhtar“ komanda, kuriai buvo sumokėta 50 milijonų eurų išpirka.

Jei pirmaisiais metais 11 įvarčių ir 10 rezultatyvių perdavimų atlikęs žaidėjas padėjo savo klubui Kinijos čempionate užimti antrąją poziciją, tai 2017 metai tiek jam, tiek jo ekipai buvo tragiški. Pats žaidėjas tiesiogiai prisidėjo vos prie 10 įvarčių ir ne kartą net nepateko į startinę savo komandos sudėtį, o „Jiangsu Suning“ patyrė visišką fiasko ir Kinijos čempionate liko vos trylikta.

Daugybę kritikos už klubo prastą sezoną teko atlaikyti ir A. Teixeirai, kuriam nepadėjo ir tai, jog jis blankus buvo ir svarbiausiose Azijos Čempionų lygos rungtynėse, kuriose jo klubui taip pat nepavyko pasiekti užsibrėžtų tikslų.

Viso to pasekmė: komandos treneris Fabio Capello dar gruodį oficialiai pareiškė, jog brazilas jam yra nebereikalingas bei įtraukė jį į parduodamų žaidėjų sąrašą.

 

4. Fernando Torresas – 58,5 milijono eurų (2010-2011 metų sezone)

Iš „Liverpool“ į „Chelsea“

 

2011 metų paskutinę sausio dieną „Chelsea“ nusprendė sudrebinti transferų rinką kai už 58,5 milijono eurų sumą įsigijo „Liverpool“ puolėją Fernando Torresą, tuo metu padarydama jį šeštu brangiausiu visų laikų planetos futbolininku.

Po tokio „mėlynųjų“ sprendimo netrūko šio transfero kritikų: vieniems užkliuvo tai, kad pastaraisiais metais F. Torresą kamavo traumos, o kitiems į akis krito tai, jog tiek ispanas, tiek „Liverpool“ klubas sezono pradžioje nedemonstravo geriausio savo žaidimo.

Kritikų gretas dar labiau padidino pirmasis F. Torreso pusmetis Londone: vos vieną įvartį pelnęs žaidėjas nepriminė to futbolininko, kuris dar visai neseniai „Premier“ lygoje buvo pelnęs 24 įvarčius. Nors „Premier“ lygoje jam ir toliau nesisekė parodyti „raudonųjų“ gretose demonstruoto rezultatyvumo, jau kitais metais jis tapo labai svarbiu „Chelsea“ istorinio momento kalviu. Čempionų lygos pusfinalyje po keitimo pasirodęs puolėjas per pridėtą laiką pelnė įvartį į „Barcelona“ vartus, taip padėdamas savo klubui atlaikyti katalonų spaudimą ir užsitikrinti vietą šio turnyro finale, kuriame „Chelsea“ iškovojo savo pirmąjį ir iki šiol vienintelį Čempionų lygos nugalėtojų titulą.

Iš viso 172 mačus „Chelsea“ gretose sužaidęs ir 45 įvarčius pelnęs bei 35 rezultatyvius perdavimus atlikęs ispanas galiausiai 2015 metų sausį vos už 3 milijonus eurų persikėlė į „Milan“ klubą iš kurio buvo išnuomotas į „Atletico“, kuriame rungtyniauja iki šiol.

 

3. Oscaras – 60 milijonų eurų (2016-2017 metų sezone)

Iš „Chelsea“ į „Shanghai SIPG“

Lygiai prieš metus į Kiniją pasuko dar vienas brazilas, kuris tuo metu tapo brangiausiu žiemos transferų lango žaidėju. Kinų siūlomais milijonais susigundė ir Oscaras, o „Chelsea“ už jį gavo 60 milijonų eurų.

Kaip ir kitiems už didžiules sumas į šią šalį persikėlusiems žaidėjams, jam pateisinti lūkesčių iki šiol nepavyko. Kinijoje jis dažniausiai buvo apkalbamas ne dėl 12 per sezoną atliktų rezultatyvių perdavimų, tačiau už nesportišką elgesį, už kurį jis buvo nubaustas 8 rungtynių diskvalifikacija.

Nors skirtingai nei kitų šiame sąraše atsidūrusių žaidėjų iš Kinijos lygos, Oscaro „SIPG“ vis dar nesiruošia parduoti, tačiau iš futbolininko kitais metais yra tikimasi sėkmingesnių pasirodymų futbolo aikštėse, kurie padėtų jo klubui iškovoti trofėjus.

 

2. Diego Costa – 66 milijonai eurų (2017-2018 metų sezone)

Iš „Chelsea“ į „Atletico“

 

Nors Diego Costos perėjimas į „Atletico“ buvo patvirtintas dar rugsėjį, dėl Madrido klubo transferų draudimo jis oficialiai pristatytas buvo tik vakar, o komanda jį į savo gretas įregistruoti galėjo tik šiandien. Ne vieną mėnesį trukusi puolėjo drama pagaliau pasiekė ilgai lauktą finišą.

Viskas prasidėjo nuo vienos sms žinutės: „Chelsea“ treneris Antonio Conte nusprendė būtent tokiu būdu pranešti D. Costai, kad jis nebėra reikalingas jo vadovaujamam klubui, o Ispanijos rinktinei atstovaujančiam žaidėjui toks bendravimo būdas buvo nepriimtas, o po jo jis ryžosi dramatiškiems veiksmams. Pareiškęs, kad nežada grįžti į Londono klubo stovyklą, jis atsisakė bendrauti su šio klubo atstovai bei ne kartą per spaudą aiškiai išreiškė savo norus, jog jis privalo būti paleistas į „Atletico“ ekipą. Negana to, jis pareiškė, jog nesutikdama jo paleisti „Chelsea“ su juo elgiasi kaip su nusikaltėliu, tačiau Londono klubas nebuvo linkęs pigiai paleisti šio žaidėjo.

Atmetę 40, o vėliau ir 45 milijonų eurų vertės pasiūlymus, „Chelsea“ aiškiai pareiškė, jog nepaleis žaidėjo už mažesnę, nei jų norimą sumą, o Madrido klubui teko spręsti dilemą: rizikuoti ir tikėtis, kad „Chelsea“ nusileis, o per laiką be treniruočių D. Costa nepraras formos, arba sutikti su anglų reikalavimais. Ispanai pasirinko pastarąjį variantą ir sutiko sumokėti net 66 milijonus eurų siekiančią išpirką.

Nors ilgai atrodė, kad tai bus didžiausias šios žiemos transferas, net nesulaukus sausio pirmosios, šis rekordas buvo dar kartą pagerintas.

 

1. Virgilas van Dijkas – 78,8 milijonai eurų (2017-2018 metų sezone)

Iš „Southampton“ į „Liverpool“

 

Gruodžio 27 dieną „Liverpool“ vienu transferu pakeitė futbolo istoriją ir ne tik padarė jį brangiausiu visų laikų savo klubo pirkiniu, bet ir sumušė net du rekordus. Už 75 milijonus svarų įsigijęs Virgilą van Dijką, šis Anglijos klubas jį padarė ne tik brangiausiu visų laikų žiemos transferų lango pirkiniu, tačiau ir brangiausiu visų laikų gynėju.

Nenuostabu, kad su tokia perėjimo suma V. van Dijkas susilauks ir didžiulio spaudimo demonstruoti puikų žaidimą. Būtent gynybos linija buvo laikoma silpniausia „Liverpool“ komandoje, o rekordinis pirkinys būtent į šią poziciją dar kartą įrodo, jog Jurgeno Kloppo ekipoje buvo būtinas aukšto lygio žaidėjo papildymas gynyboje.

Gynėjas iš Olandijos „Premier“ lygoje žaidžia nuo 2015 metų rudens, o per šiuos du su puse metų, jis spėjo įrodyti, jog gali būti vienu iš geriausių savo pozicijos žaidėjų Anglijos čempionate. Nors „Southampton“ nenorėjo atsisveikinti su vienu iš savo komandos lyderių, futbolininkas aiškiai išreiškė norintis palikti šią komandą, o dėl šios priežasties nuo gruodžio vidurio jis nebuvo pasirodęs aikštėje vilkėdamas „Southampton“ marškinėlius.

Galiausiai šis klubas pasidavė, o jų banko sąskaitą po šios transfero papildė solidi suma. Dabar į V. van Dijką kryps viso futbolo pasaulio žvilgsniai, o olandas turės įrodyti, jog jis buvo vertas šios didžiulės perėjimo sumos.

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...