Europos grupių etapo svajonės besivaikant - Lietuvos klubų pasirodymai Europos taurėse (straipsnis, 1 dalis)

Po Lietuvos nepriklausomybės ir šalies įstojimo į UEFA, stipriausios lietuvių komandos pradėjo ginti šalies garbę Europinėse varžybose. Nuo pat pirmųjų rungtynių, kurios įvyko 1992 metų rugsėjo 16 dieną, kai „Žalgiris“ Čempionų lygoje žaidė su Olandijos PSV komanda, Lietuvos ekipos jau 24 metus į Europines varžybas keliauja su svajone papulti į grupių etapą. Šiame trijų straipsnių cikle bus apžvelgi lietuviškų klubų pasirodymai visose kontinento varžybose, sėkmingiausi pasirodymai, geriausiai ir blogiausiai Lietuvą atstovavę klubai bei daugybė kitų faktų apie A Lygos komandų dalyvavimą Europiniuose turnyruose.

Pirmojoje straipsnio dalyje bus atskirai apžvelgti pasirodymai kiekviename turnyre bei bendra Lietuvos klubų statistika per visus 24 metus Europoje.

UEFA Taurių laimėtojų taurė

Mažiausiai iš visų Europinių varžybų lietuviai dalyvavo UEFA Taurių laimėtojų taurės varžybose. Iki 1999 metų gyvavusiame turnyre mūsų šalies atstovai savo jėgas išbandė šešis kartus. Šiose pirmenybėse Lietuvą atstovavo tik trys klubai – „Žalgiris“ (4 kartus), „Kareda“ ir „Ekranas“ (abi po sykį).

Įpatingų pasiekimų šiose varžybose pasiekti nepavyko. Tik „Žalgiris“ du kartus buvo peržengęs pirmąjį etapą, tačiau abu kartus suklupo ties antruoju barjeru. Iš aštuonių serijų, kurias per tuos metus sužaidė Lietuvos klubai, buvo laimėtos tik dvi (25%). Toks etapų įveikimo procentas yra mažiausias iš visų Europinių pirmenybių, kuriose dalyvavo mūsų šalies ekipos.

Per šešioliką rungtynių šioje taurėje buvo pasiektos trys pergalės, penkis kartus varžybos pasibaigė lygiosiomis, o aštuonis kartus aikštę teko palikti dvikovą pralaimėjus. Tiesa, įvarčių santykis per šiuos mačus yra neutralus – 22:22. Tai yra vienintelės tarptautinės varžybos, kuriose mūsų klubai neturėjo neigiamo įvarčių santykio.

UEFA Intertoto taurė

Šios varžybos yra vienintelės, kuriose lietuviai yra dalyvavę grupių etape. Tačiau tai yra dėl to, kad 1995-1998 metais šiose varžybose nebuvo atrankos etapų ir visi dalyvavę klubai patekdavo tiesiai į grupių varžybas. Per šiuos tris metus, Lietuvos klubų rezultatai vis gerėjo – pirmaisiais metais „Panerys“ užėmė paskutinę vietą, kitais metais „FBK Kaunas“ liko ketvirtoje, o paskutinį sezoną baigė trečioje lentelės vietoje penkių komandų grupėje.

Po 1998 metų, UEFA pakeitė pirmenybių sistemą, ir ekipos žaisdavo atkrintamųjų varžybų principu. Per 11 sezonų šiuo formatu, Lietuvos klubai sužaidė 24 serijas su varžovais ir į kitą etapą žengė 11 kartų (46%). Taip dažnai į kitus etapus lietuviai nepateko jokiose kitose varžybose.

Daugiausiai – tris etapus 2005-2006 metų sezone įveikė „Žalgiris“, nugalėjęs Šiaurės Airijos, Latvijos ir Graikijos klubus. Jų žygį sustabdė „CFR Cluj“ komanda iš Rumunijos, kuri pirmajame etape taip pat nugalėjo ir Vilnaus „Vėtrą“.

Per 59 rungtynes Intertoto varžybose mūsų šalies atstovai laimėjo 17 kartų, 8 rungtynės baigėsi lygiosiomis, o 34 dvikovose stipresni buvo varžovai. Bendras įvarčių santykis 59 - 106, varžovų naudai.

UEFA taurė/Europos lygos varžybos

Daugiau nei pusė visų lietuviškų klubų dvikovų Europoje įvyko būtent Europos lygos varžybose, kurios anksčiau vadinosi UEFA taurės turnyru. Iš viso savo jėgas šiame turnyre išbandė keturiolika Lietuvos ekipų, o klubai šioje taurėje varžosi jau 22 metus.

Į paskutinį atrankos turnyro etapą A lygos klubai buvo patekę keturis kartus. Tiesa, tik „Žalgiris“ į šį etapą iškopė žaisdamas Europos lygos atrankos varžybas. Kiti tris kartus čia patekę klubai – „FBK Kaunas“ (kartą) ir „Ekranas“ (du kartus), į paskutinį atrankos etapą pakliūdavo po to, kai baigdavo savo pasirodymą trečiame Čempionų lygos atrankos etape.

Trys praeiti atrankos etapai, kuriuos įveikti „Žalgiriui“ pavyko 2013-2014 metų sezone, taip pat yra ilgiausias lietuviškų klubų žygis Europos lygos turnyre.

Mūsų šalies klubams šios varžybos nėra pačios sėkmingiausios ir iš 69 dvikovų su varžovais į kitą etapą Lietuvos ekipos pateko tik 19 kartų (27,5%). A lygos klubai taip pat pralaimėjo daugiau nei pusę visų susitikimų Europos lygos varžybose – 77, o pergalę šventė 38 kartus. Likę 23 susitikimai nugalėtojo neišaiškino ir rungtynės baigėsi lygiosiomis. Bendras įvarčių santykis taip pat ryškiai neigimas – mūsų klubai pelnė 142 įvarčius, o į savo vartus praleido net 294 tikslius smūgius.

Čempionų Lyga

Apart trijų metų, kai Čempionų lygos dalyvių skaičius buvo sumažintas dėl UEFA nesutarimų su Europos transliuotojų unija, Lietuvos pirmenybių čempionai gaudavo progą išbandyti save šiose prestižinėse varžybose. Būtent dėl to, kad Lietuvos ekipos tris metus buvo nekviečiamos į Čempionų lygą, savo šanso stipriausiose Europos varžybose negavo Mažeikių „Romar“ ir Kauno „Inkaro“ komandos, kurios A lygą laimėjo būtent tuo trijų metų laikotarpiu.

Lietuvą Čempionų lygoje atstovavo keturi šalies klubai – „Žalgiris (keturis kartus), „Ekranas“ (septynis kartus), „Kareda“ (du kartus) ir „FBK Kaunas“ (aštuonis kartus).

Pirmą kartą mūsų šalies ekipa į kitą etapą pateko tik penktuoju bandymu, kai ledus pavyko pralaužti Vilniaus „Žalgiriui“, kuris 1999-2000 metų sezone bendru rezultatu 5 - 0 sutriuškino „Araks Ararat“ klubą iš Armėnijos. Per visus 21-erius metus Lietuvos čempionai praėjo dešimt atrankos etapų (32% laimėtų dvikovų).

Toliausiai Čempionų lygoje pavyko nužengti „FBK Kaunui“ ir Panevėžio „Ekranui“ (du kartus), kurie prasibrovė iki trečiojo atrankos etapo. Tiesa, tik „FBK Kaunui“ pavyko įveikti du varžovus, nes panevėžiečiai savo kelią pradėdavo jau nuo antrojo atrankos etapo.

Per 62 rungtynes Čempionų lygoje mūsų klubai laimėjo 18 susitikimų, sužaidė lygiosiomis 11 kartų ir patyrė nesėkmes 33 mačuose. Bendras įvarčių santykis 66 – 103 priešininkų naudai.

Bendras rezultatas visose varžybose

Iš viso per 24 metų dalyvavimą Europiniuose turnyruose, Lietuvos klubai sužaidė 275 susitikimus. Atrankos varžybose, mūsų ekipos stojo į 132 dvikovas su varžovais ir į kitą etapą žengė beveik kas trečią sykį - 42 kartus (32%).

Sėkmingiausias tarptautinėse važybose buvo 2004/2005 metų sezonas, kai penkios Lietuvos ekipos bendrai peržengė penkis etapus Europos varžybose. Taip pat tais metais buvo iškovota rekordiškai daug pergalių – 10, o 5 sykius su varžovais buvo sužaista lygiosiomis. Tą sezoną sužaisti 20 susitikimų, taip pat yra daugiausiai Europinių varžybų per vieną sezoną Lietuvos futbole.

Nesėkmingiausia vasara Europoje buvo 2001 metais. Tada Lietuvos klubai pergalių neiškovojo, po keturis susitikimus baigė lygiosiomis ir pralaimėjo bei neperžengė nė vieno atrankos etapo. Itin žiauriai atrodo tų metų įvarčių santykis, kuris buvo 3 – 22 priešininkų naudai.

Tris etapus Europoje per sezoną yra peržengęs tik „Žalgiris“. Tai klubui pavyko padaryti dukart – 2005-2006 metais Intertoto taurėje ir 2013-2014 metų Europos lygoje.

Sudėjus visų turnyrų statistiką, Lietuvos ekipos rungtynėse pergalę šventė 76 kartus, pralaimėjo 152 susitikimus, o rečiausias užfiksuojamas rezultatas – lygiosios, kurių buvo 47. Iš viso mūsų klubai pelnė 289 įvarčius, o į savo vartus praleido 525 tikslius smūgius.

Tautvydas Sakalauskas

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...