Faktai, kurių nežinojote apie San Marino futbolo rinktinę

Jeigu Lietuvos futbolo rinktinės planuose yra punktas „pergalė“, kurį šiemet Igoris Pankratjevas dar ketina pažymėti – geresnės progos nei šį vakarą jis tikrai neturės. Lietuvių oponentai, San Marino futbolininkai, per iki šiol vykusius septynis mačus neiškovojo nė vienos pergalės, o į savo vartus praleido net 25 įvarčius.

Tiesa, reprezentacinė Jonavos dydžio valstybės komanda praėjusių metų lapkritį sugebėjo namuose atsilaikyti prieš Estiją – mačas baigėsi nulinėmis lygiosiomis. Tai buvo vos ketvirtos lygiosios komandos istorijoje.

Pateikiame dar 10 įdomių faktų, kurių, tikriausiai, nežinojote apie San Marino futbolo rinktinę:

1. Nors San Marino futbolo federacija buvo įkurta dar 1931, pirmąsias rungtynes šalies rinktinė sužaidė tik prieš 29-erius metus, kuomet neoficialiame mače susitiko su Kanados olimpine rinktine ir pralaimėjo 0:1.

2. Per visą savo istoriją San Marino rinktinė iš viso sužaidė 130 oficialių mačų, iš kurių 125 baigėsi pralaimėjimais. Vienintelę pergalę rezultatu 1:0 komanda iškovojo 2004 metais vykusiose draugiškose rungtynėse prieš Lichtenšteiną.

3. Gyva San Marino futbolo legenda, 39-erių metų puolėjas Andy Selva turėtų ir šį vakarą pasirodyti ant dirbtinės LFF stadiono vejos. Jis yra daugiausiai rungtynių už nacionalinę komandą sužaidęs (71) ir daugiausiai įvarčių (8) įmušęs žaidėjas. Šiuo metu vietiniame čempionate žaidžiantis futbolininkas savo laiku yra atstovavęs Italijos „Serie A“ komandoms „Sassuolo“ ir „Verona“.

4. Nuo San Marino rinktinės yra nukentėję ne tik estai, bet ir latviai – 2001-aisiais jie Rygoje pirmą kartą istorijoje leido varžovams iškovoti tašką išvykoje – mačas baigėsi 1:1. Latvijos rinktinės treneris Gary Johnsonas po šių rungtynių atsistatydino.

5. 2006-aisiais San Mariną rezultatu 0:13 namuose sutriuškino Vokietijos rinktinė. Tai buvo ne tik didžiausias iki šiol patirtas San Marino pralaimėjimas, tačiau ir didžiausiu skirtumu pasibaigusios rungtynės Europos čempionatų istorijoje. Lukas Podolskis šiame mače pelnė keturis įvarčius.

6. Aukščiausiai FIFA reitinge San Marino rinktinė buvo užkopusi 1993 metų rugsėjo mėnesį – iki 118 pozicijos. Tų pačių metų kovą komanda pirmą kartą istorijoje sužaidė lygiosiomis – 0:0 su Turkijos rinktine. Palyginimui, šiuo metu Lietuvos rinktinė FIFA reitinge užima 109 vietą.

7. Visi San Marino rinktinės žaidėjai rungtyniauja vietinėje mėgėjų lygoje. Tarp 54-ių nacionalinių Europos futbolo pirmenybių, pagal UEFA reitingą San Marino čempionatas rikiuojasi paskutinėje vietoje. Lietuvos „A Lyga“ šiame reitinge užima 45-ąją vietą.

8. 2010-aisiais metais Švedijoje vykusiame mače, San Marinui atstovaujantys broliai dvyniai Davide‘as ir Aldo Simoncini tapo unikalaus rekordo autoriais – jie abu įsimušė po įvartį į savo vartus ir tapo pirmaisiais dvyniais, kuriems tai pavyko padaryti oficialiose varžybose.

9. Didžioji dauguma San Marino rinktinės žaidėjų yra mėgėjai ir darbo dienomis aptarnauja klientus banke, skaičiuoja įmonių finansus, pilsto alų bare, atlieka elektros darbus, arba vis dar studijuoja universitete.