"Gintrą" papildė UEFA Čempionių lygoje ekipą skriaudusi amerikietė

Šiaulių „Gintros-Universiteto“ komanda oficialiai pristato dar vieną ekipos naujokę – 25-erių metų amerikietę McKenna Davidson.

Lietuvos čempionių klubas jau pradėjo pasirengimą artėjančiam 2020 metų sezonui, o krašto saugės pozicijoje rungtyniaujanti M. Davidson tapo antruoju šiauliečių pirkiniu.

Iš Havajų kilusi futbolininkė daugeliui „Gintros-Universiteto“ žaidėjų ir trenerių kelia ne pačius geriausius prisiminimus. Būtent M. Davidson tapo viena pagrindinių Lietuvos čempionių skriaudikių praėjusių metų UEFA moterų Čempionių lygos atrankos turnyro susitikime prieš Veksfordo „Youths“ klubą iš Airijos.

Rungtynėse, kuriose Rimanto Viktoravičiaus auklėtinės pirmos išsiveržė į priekį po Isadoros Freitos įvarčio vėliau sekė du tikslūs Airijos čempionių smūgiai į Gretos Lukjančukės ginamus vartus. Vieną jų, išlyginamąjį, 37-ąją mačo minutę į mūsiškių vartus galva pasiuntė „Gintros-Universiteto“ naujokė M. Davidson.

Ne gana to, aktyviai kairiajame krašte rungtyniavusi amerikietė antrojo kėlinio pradžioje atliko ir rezultatyvų perdavimą po kurio Lauren Kelly smeigė dar vieną dūrį. Lietuvės taip ir nebeatsitiesė bei savo žiūrovų akivaizdoje patyrė skaudžią nesėkmę – 1:2.

Tiesa, „Youths“ klubui ši pergalė kelialapio į pagrindinį UEFA Čempionių lygos turnyrą negarantavo, tad M.Davidson kelionė Europoje kaip ir „Gintros-Universiteto“ baigėsi kvalifikaciniame turnyre.

Prisimindama šias rungtynes Šiaulių miesto reprezentacinio moterų futbolo klubo naujokė tik kukliai šypsosi ir pripažįsta, kad tai buvo vienas įsimintiniausių mačų jos karjeroje.

M. Davidson jau spėjo debiutuoti naujojoje komandoje vilkėdama „Gintros-Universiteto“ aprangą tarptautiniame „Turbine Hallencup 2020“ turnyre Potsdame ir pasižymėjo įvarčiu. Amerikietė turėjo progą pajusti prestižinio „Turbine Hallencup 2020“ turnyro atmosferą.

Iš Havajų į Lietuvą sausio mėnesį atvykusiai žaidėjai atšiaurus klimatas nepaliko įspūdžio, tačiau ir nenustebino. Prie lietingų ir drėgnų orų M. Davidson pratinosi ir rungtyniaudama Airijoje.

„Esu įpratusi prie karštų saulės spindulių ir temperatūros, kuri leidžia atsipalaiduoti neapkraunant minčių apie aprangą, tačiau čia atvykau turėdama tikslų susijusių su futbolu, todėl dėl to pernelyg nesuku galvos. Beje, man jau teko būti Lietuvoje, todėl žinau, kad vasarą čia gali būti kaip Havajuose“, – šypsojosi amerikietė.

- Papasakok apie pirmuosius savo žingsnius futbole? Kada pajutai, kad futbolas tapo daugiau nei laisvalaikio praleidimo forma?

- Futbolą pradėjau žaisti sulaukusi vos 4 metukų. Mums su seserimi tėvai leido išbandyti įvairias sporto šakas. Teko trumpai pasitreniruoti ir krepšinį, amerikietišką futbolą, tenisą, dviračių sportą, bet vis tik didžiausią meilę pajutau futbolui, todėl nusprendžiau koncentruotis į šią sporto šaką.

Visada tikėjau savo galimybėmis, dėl to sunkiai dirbau treniruotėse, stengiausi lygiuotis į geriausius. Sakyčiau, kad 2016 -ieji metai buvo tie, kuomet turėjau rimtai apsispręsti dėl savo ateities. Pasirinkau futbolo kelią ir kol kas esu tuo labai patenkinta.

-Kokias komandas tau teko atstovauti prieš atvykstant į Šiaulių „Gintrą-Universitetą“?

-2012-2016 metais atstovavau „Pacific University“ (Ramiojo vandenyno universitetas, Oregono valstijoje). Baigusi universitetą karjerą tęsiau Čatanugos (Tenesio valstija) moterų futbolo komandoje „FC Chattanooga“. 2017 metais iš pradžių persikėliau į Sietlo „FC Issaquah Gunners“ klubą, bet tais pačiais metais išvykau į Kaliforniją, kur vilkėjau „FC Freeze“ ekipos aprangą.

2018 metai tapo kertiniais, kuomet persikėliau rungtyniauti į Europą. Su Veksfordo „Youths“ ekipa žaidžiau aukščiausioje Airijos lygoje, o taip pat debiutavau UEFA moterų Čempionių lygos turnyre.

-Turbūt puikiai prisimeni praėjusią vasarą vykusias Čempionių lygos atrankos rungtynes Alytuje prieš „Gintrą-Universitetą“. Kokie įspūdžiai liko iš šio susitikimo, kuriame pasižymėjai įvarčiu ir rezultatyviu perdavimu?

-Šios rungtynės man sukelia puikius prisiminimus. Kol kas tai vienos įsimintiniausių mano karjeros rungtynių. Ne tik todėl, kad pelniau išlyginamąjį įvartį ir atlikau rezultatyvų perdavimą, bet ir todėl, kad tuo metu išgyvenau daug vidinių emocijų. Pirmose atrankos rungtynėse savo šanso sulaukiau tik antrajame kėlinyje, o tą susitikimą mes pralaimėjome 1:3 prieš Albanijos „KF Vllaznia“ klubą. Buvau labai nusivylusi tokia pradžia atrankos turnyre, todėl prieš mačą su „Gintra“ išgirdusi savo pavardę startinėje sudėtyje žinojau, kad turiu čia ir dabar parodyti visą savo potencialą. Tai padaryti pavyko. Pelniau pirmąjį savo įvartį Čempionių lygoje, o komanda iškovojo gražią pergalę. Visi buvome labai laimingi šiuo pasiekimu, nes juk „Gintra“ buvo vertinama kaip grupės favoritė. Dabar visa tai jau tik istorija, o prisijungusi prie „Gintros“ nekantrauju pelnyti įvarčius jums, o ne prieš jus (šypsosi).

- Kokios buvo pagrindinės priežastys paskatinusios apsivilkti „Gintros-Universiteto“ aprangą?

- Būsiu atvira – UEFA Čempionių lygos turnyras yra pagrindinis motyvacijos užtaisas. Be to, jau praėjusią vasarą pastebėjau, kad jūsų komanda labai profesionali, čia rungtyniauja ne viena legionierė, siekiama tik aukščiausių tikslų. Nors praėjusiais metais ir nepasisekė, tikiu, kad šiais pavyks pateisinti visų lūkesčius.

- Įvardink savo stipriąsias žaidimo puses?

- Manau, kad esu kūrybinga žaidėja. Galiu atskleisti ne tik savo asmeninius teigiamus žaidimo bruožus, bet ir padėti tai padaryti komandos draugėms – matydama jas aikštėje, atlikdama tikslius savalaikius perdavimus. Taip pat pasižymiu startiniu greičiu, techniniais sugebėjimais, galiu sėkmingai žaisti keliose pozicijose.

- Esi kilusi iš Havajų. Daugeliui lietuvių šis pasaulio kraštas asocijuojasi su pasakiškais paplūdimiais, banglentėmis, palmėmis, kokteiliais bei atostogomis ištisus metus. Ar tai ir yra tikroji gyvenimo Havajuose realybė?

- Man pasisekė, kad šį nuostabų mūsų planetos kraštą galiu vadinti savo namais. Havajuose yra viskas ko gali geisti širdis. Sutinku su mintimi, kad visos pasaulio vietos gali tapti nuostabiomis gyventi, jeigu tik ten susikursi savo „rojų“. Bet jeigu jau paklausėte turiu pripažinti, kad mėgautis gyvenimu kai už 5 minučių kelio tavęs laukia smėlėtas paplūdimys, o saulė visuomet maloniai šildo tavo kūną, yra kur kas lengviau (šypsosi). Havajuose gyvena apie pusantro milijono žmonių, o bendrai sala yra sudaryta iš aštuonių atskirų mažesnių salų. Nuo Lietuvos mus skiria beveik 12 tūkstančių kilometrų, o skrydžiai yra tokie brangūs, kad namus teks pamiršti mažiausiai 10 mėnesių.