Iš valdžios pagalbos laukiantis A lygos prezidentas: "Futbolas be žmonių neegzistuos"

Netikėtai žmoniją užklupusi koronaviruso pandemija skaudžiai smogė visai Lietuvai, taip pat ir futbolui.

Lietuvos futbolo bendruomenė atsidūrė sudėtingoje situacijoje: šiuo metu sustabdyta Lietuvos futbolo A lyga, Pirma lyga ir kitos Lietuvos futbolo federacijos (LFF) organizuojamos varžybos, masinio futbolo projektai bei socialinės iniciatyvos, be to, tūkstančiai vaikų negali lankyti futbolo treniruočių.

Mūsų šalies futbolo bendruomenę vienija daugiau kaip 35 000 aktyvių įvairaus amžiaus moterų ir vyrų futbolo žaidėjų, tūkstančiai šeimos narių bei šios sporto šakos sirgalių, virš 1200 trenerių ir beveik 230 teisėjų. Su futbolu susijusią veiklą vykdančios organizacijos, kurias vienija LFF, yra daugiau nei 500 darbuotojų darbdavės, sudariusios daugiau nei 200 sporto sutarčių ir dešimtis paslaugų teikimo sutarčių.

Koronaviruso pandemijos metu įvesti apribojimai itin paveikė ne vieną šalies futbolo bendruomenės narį – daugeliui tai yra pagrindinis pragyvenimo šaltinis.

Vyriausybės  nutarimu  dėl  karantino  sustabdžius  bet  kokios  futbolo  veiklos vykdymą, futbolo asociacijos neteko lėšų, kurios galėtų būti skiriamos darbo užmokesčiui mokėti. Tokiu būdu tektų nedelsiant atleisti darbuotojus ar net pradėti  futbolo  asociacijų  bankroto procedūras, praradus futbolo veiklą vykdančius darbuotojus (suaugusiųjų ir vaikų trenerius, teisėjus ir kitus futbolo  profesionalus).

Jų susigrąžinimas į futbolo veiklą ilgalaikėje perspektyvoje būtų sudėtingas, o gal ir neįmanomas, todėl siekiant karantino metu išlaikyti futbolo profesionalus jų darbovietėse yra būtina išsaugoti sudarytas darbo sutartis.

COVID-19 viruso įsigalėjimas ir Lietuvoje įvestas karantinas sukėlė labai daug rūpesčių profesionaliam šalies futbolui. Pandemija kirto šalies ekonomikai, tad futbolą remiantys verslo subjektai susiveržė diržus ir šiuo metu nemato galimybių teikti paramą futbolo klubams.

A lygos čempionate žaidžiantys klubai kasmet sumoka valstybei apie 1 mln. eurų mokesčių. Iš jų apie 400 tūkst. eurų atitenka Sodrai, o bendrai sumokamas Gyventojų pajamų mokestis (GPM) siekia 600 tūkst. eurų. Savo ruožtu per pastaruosius dešimt metų profesionaliam sportui atstovaujantys futbolo klubai, dalyvaujantys tiek A lygos, tiek Pirmos lygos pirmenybėse, prie valstybės biudžeto prisidėjo virš 10 mln. eurų siekiančia mokesčių suma.

Dar viena labai svarbi aplinkybė yra ta, kad UEFA turnyruose dalyvaujantys A lygos klubai būtent iš šios organizacijos gauna pajamas, papildančias Lietuvos biudžetą. Dėl koronaviruso pandemijos 2019–2020 metų sezonas yra sustabdytas, o 2020–2021 metų sezono UEFA turnyrų atrankinės varžybos, kuriose dalyvaus Lietuvos klubai, bus nukeltos į vėlesnę datą ir nestartuos liepos mėnesį. UEFA klubams išmokas už pasirodymus tarptautiniame fronte moka metų pabaigoje.

Per pastaruosius tris sezonus, turint gana ribotas finansines galimybes, A lygos klubai solidžiai pasirodė tarptautiniuose turnyruose – Čempionų lygoje bei Europos lygoje. UEFA šalių reitinge Lietuva per minėtą laikotarpį iš 48-osios pakilo į 35-ąją poziciją ir tai yra ryškiausias šuolis koeficientų lentelėje tarp 55 valstybių.

Už gerus ir mūsų šalies įvaizdį futbolo pasaulyje keliančius pasirodymus UEFA moka dideles išmokas, kuriomis klubai gali ne tik premijuoti žaidėjus, bet ir investuoti į infrastruktūrą bei jaunimo komandas, sukuriant daugiau darbo vietų ir užimant dar daugiau vaikų.

A lyga inicijavo kreipimąsi į LR Seimo Jaunimo ir sporto reikalų Komisiją, LR Vyriausybę bei Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją su prašymu dėl Lietuvos Respublikos sporto įstatymo ir kitų įstatymų pakeitimų, kuriais galėtų būti sušvelnintos koronaviruso sukeltos ekonominės pasekmės Lietuvos futbolui.

Gerosios praktikos pavyzdžiu jau tapo Estija. Kaimyninės Baltijos šalies futbolui už atšauktus renginius ir sporto organizacijų veiklos sustabdymą skirta valstybės parama siekia 2,6 mln. eurų, iš šios sumos 0,4 mln. eurų skirta trenerių išlaikymui.

A lygos prezidentas Janas Nevoina, kuris jau 15 metų savo finansais prisideda prie Vilniaus „Riterių“ klubo gyvavimo, yra susirūpinęs dėl dabartinės situacijos Lietuvos futbole ir šalies čempionate bei tikisi valdžios institucijų pagalbos sunkiu metu.

Lietuvos futbolo bendruomenės vykdomos su futbolu susijusios veiklos išsaugojimui, yra būtina taikyti mokestines lengvatas, tad šalies futbolo bendruomenė tikisi atsakingo valdžios atstovų situacijos įvertinimo.

„Futbolas yra ne tik pinigai, svarbiausia – žmogiškasis faktorius, ypač šiuo krizės metu. Turime daryti viską, kad išsaugotume futbolo bendruomenę, be kurios ši sporto šaka neegzistuotų. Pagrindinis tikslas – išlaikyti žmones. O dabar visiems norisi palinkėti ramių, sveikų artėjančių Šv. Velykų“, – apibendrindamas situaciją teigė A lygos prezidentas J. Nevoina.

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...