Įsimintiniausi 2018 metų momentai: nuo Kariuso tragedijos Kijeve iki Mourinho atleidimo

2018 metais muša paskutines valandas – jau rytoj prasidės naujieji metai, kurie futbole žada daug intrigos ir dar daugiau neįtikėtinų momentų aikštėje.

Šie metai futbolo sirgaliams buvo ypač dosnūs – Rusijoje įvyko beveik puse planetos gyventojų prie televizoriaus ekranų prikaustęs pasaulio futbolo čempionatas. Kaip ir visada daug intrigos sulaukė UEFA Čempionų lygos finalas, kuriame nebuvo apsieita be kontraversiškų epizodų.

Šiais metais numeriu vienu Lietuvoje išlikęs futbolo naujienų portalas "EuroFootball.lt" pristato dešimt įsimintiniausių 2018 metų futbolo įvykių.


Neymaro suktukai ir "tas" kamuolio išmetimas

Pasaulio futbolo čempionatas Rusijoje padovanojo ne tik krūvą teigiamų emocijų bei nuostabių įvarčių, bet ir sukėlė pašaipas socialinėje erdvėje. Birželio mėnesį pajuokos objektu tapo Brazilijos futbolo žvaigždė Neymaras, kuris turnyro metu ant žemės vartėsi ir gulėjo iš viso apie 14 minučių.

Internautams ypač įsiminė Neymaro suktukai rungtynėse su Šveicarija, kai po pražangos brazilas nusirito bent kelis metrus į priekį. Iš šio brazilo momento socialinėje erdvėje kilo tikra memų kūrimo banga.

Pasaulio žiniasklaidoje taip pat garsiai nuskambėjo Irano rinktinės gynėjo Milado Mohammadi bučinys į kamuolį ir po jo sekęs nepavykęs kamuolio išmetimas iš už šoninės linijos.

Juleno Lopetegui tragedija

Jeigu manote, kad 2018-ieji jums buvo patys prasčiausi, jūs tikriausiai negirdėjo Juleno Lopetegui istorijos. 52-ejų metų strategas per nepilnus šešis mėnesius prarado bene du prestižiškiausius darbus savo profesinėje srityje. Lopetegui buvo atleistas iš Ispanijos rinktinės ir Madrido "Real" klubų trenerio pareigų.

J. Lopetegui, su Ispanijos rinktine per dvejus metus nepatyręs nė vienos nesėkmės, po Zinedine'o Zidane'o pasitraukimo nusprendė priimti Madrido "Real" klubo pasiūlymą. Tą jis padarė prieš pat pasaulio futbolo čempionato pradžią. Viskas turėjo baigtis tuo, kad strategas į Madridą atvyks vos tik pasibaigus pasaulio čempionatui, tačiau Ispanijos futbolo federacija tokios nuomonės nebuvo ir nusprendė strategą atleisti prieš pat turnyro pradžią.

J. Lopetegui iškart tapo "Real" klubo treneriu. Sezono pradžia žadėjo daug, tačiau vėliau su didžiule krize susidūrusi komanda užfiksavo prasčiausius rezultatus klubo istorijoje, o strategas neteko darbo dar vienoje prestižinėje vietoje.

Vokiečių pasitraukimas iš pasaulio čempionato

Vokietijai Rusijos valstybės sienos ir vėl buvo nesėkmingos – Joachimo Lowo auklėtiniai į Rusiją išvyko tikėdamiesi apginti pasaulio čempionų vardą, tačiau jų svajonė baigėsi grupių etape.

Tragediją Vokietijoje sukėlęs nacionalinės komandos pasirodymas pasaulio futbolo čempionate prasidėjo pralaimėjimu Meksikai. Vėliau vokiečiai pasiekė dramatišką pergalę prieš Švediją, kuri išsaugojo jų šansus žengti tolyn, tačiau paskutinėje grupių etapo dvikovoje buvę planetos čempionai patyrė fiasko prieš Pietų Korėją – pralaimėjo kovą rezultatu 0:2 ir atsisveikino su turnyru.

Šis ankstyvas Vokietijos rinktinės pasitraukimas iš pasaulio čempionato sukėlė tragediją ne tik Vokietijoje, bet ir tapo bene netikėčiausiu šių metų futbolo įvykiu.

Jose Mourinho eros pabaiga Mančesteryje

Pats šviežiausias šių metų įvykis, sukėlęs didžiulį ažiotažą futbolo visuomenėje bei pasaulio žiniasklaidoje. Šį sezoną prie Jose Mourinho itin prastus rezultatus demonstravęs "Manchester United" gruodžio 18 dieną paskelbė, kad atsisakė stratego paslaugų, o jo vietą iki sezono pabaigos užėmė Ole Gunnaras Solskjaeras.

84 pergales, 32 lygiąsias ir 28 pralaimėjimus per savo karjerą "Man Utd" klube pasiekęs J. Mourinho pastaruoju metu buvo tapęs "raudonųjų velnių" košmaru bei didžiausiu žurnalistų priešu.

J. Mourinho karjera Mančesteryje buvo paženklinta skambios frazėmis, pykčiais su Pauliu Pogba, kontraversiškais įvarčių šventimais ir lyg iš giedro dangaus atkeliavusia žinia apie atleidimą.

"Roma" sugrįžimas rungtynėse su "Barcelona"

Neabejotinai viena nuostabiausių akimirkų futbole ne tik šiais metais, bet ir visoje UEFA Čempionų lygos istorijoje. Ketvirtfinalyje pirmą mačą rezultatu 1:4 Barselonoje pralaimėjusi "Roma" jau viena koja buvo išmesta iš turnyro, tačiau savo sirgalių užnugaris ir "Barcelona" ekipos užsnūdimas sukūrė tikrą sensaciją Italijos sostinėje.

"Roma" atsakomąsias rungtynes laimėjo rezultatu 3:0, o tikru rungtynių herojumi tapo 82-ąją minutę galva po kampinio pasižymėjęs ir savo įvarčiu komandą į pusfinalį išvedęs Kostas Manolas.

"Barcelona", pati užfiksavusi vieną nuostabiausių sugrįžimų rungtynėse su PSG, sensacingai paliko Čempionų lygą. "Roma" pateko į pusfinalį ir turėjo istorinį šansą žaisti finale, tačiau "Liverpool" barjeras pasirodė per stiprus ir italams, nors ir vėl atsakomoje dvikovoje "romėnai" buvo arti sensacijos.

Kyliano Mbappe prisistatymas ir Prancūzijos triumfas

19-metis Kylianas Mbappe jau ir prieš pasaulio čempionatą buvo puikiai žinomas futbolo visuomenei, tačiau jo pasirodymas Rusijoje iškart sukėlė palyginimų bangą su legendiniu Brazilijos futbolininku Pele, kuris taip pat būdamas Mbappe amžiaus atvedė savo šalį į triumfą planetos pirmenybėse.

K. Mbappe iš viso pasaulio čempionate įmušė keturis įvarčius, o vienas iš jų buvo ir finale, kai Prancūzija rezultatu 4:2 nugalėjo turnyro išsišokelę Kroatiją. Prancūzas, įmušęs vieną iš pergalingų įvarčių, tapo vos antruoju -niolikmečiu futbolininku po Pele, kuriam pavyko pasižymėti pasaulio čempionato finale.

K. Mbappe garsiai per visą žiniasklaidą nuskambėjo ir rungtynėse su Argentina, kuriose įmušė dublį. Jo pasirodymas Rusijoje jam leido atsidurti ir ant garsiojo "Times" žurnalo viršelio, kas būnant futbolininku, o ypatingai tokio amžiaus, nėra įprastas reiškinys.

Arsene'o Wengero pasitraukimas

2018 metų balandžio 20 diena dar ilgam įsimins sirgalių atmintyje – Londono "Arsenal" tą dieną pranešė, kad po 18 metų buvimo kartu trenerio pareigas sezonui pasibaigus paliks Arsene'as Wengeras. Tai neabejotinai buvo vienas reikšmingiausių šių metų futbolo įvykių, kuris visiems laikams pakeitė ir "Arsenal" klubo, ir visos futbolo istorijos puslapius.

Į Londono 1996 metais atvykęs Wengeras iš esmės nuo pamatų pastatė klubą ir naują stadioną, atvedė į skambias pergales bei užsitarnavo pagarbą visoje futbolo bendruomenėje.

Wengeras iš viso prie "Arsenal" komandos vairo stovėjo 1235 kartus, iškovojo 707 pergales, patyrė 248 pralaimėjimus ir 280 kartų taikėsi lygiosiomis. Per savo skambiomis pergalėmis ir skaudžiais pralaimėjimais paženklintą karjerą A. Wengeras tris kartus tapo Anglijos čempionu.

Įvartis, aptemdęs Cristiano Ronaldo ir "Juventus" sirgalių širdis

Mažai, kas galėjo pagalvoti, kad gražiausią savo karjeros įvartį balandžio 18 dieną įmušęs Cristiano Ronaldo nepraėjus nė pusei metų išvyks į tą komandą, kurią skaudžiai nubaudė Čempionų lygos ketvirtfinalyje.

Cristiano Ronaldo po devynių metų nusprendė palikti Madrido "Real" klubą ir tęsti savo karjerą Turino "Juventus" klube. Portugalas savo karjerą Madride užbaigė pačia aukščiausia nata – triumfavo UEFA Čempionų lygoje.

Nepriekaištingas C. Ronaldo šuolis "Juventus" klubo stadione balandžio 18 dieną pavergė ne tik "Real" ekipos, bet ir "Juventus" sirgalių širdis. Nepaisant to, kad "Juve" po fantastiško C. Ronaldo įvarčio per save jau atsilikinėjo rezultatu 0:2, iš savo sėdimų vietų nesidrovėjo pakilti šeimininkų sirgaliai ir paploti portugalui už tikrą šedevrą.

Likimas tiek C. Ronaldo, tiek ir "Juventus" sirgalius netrukus suvedė į vieną stovyklą.

Luka Modričiaus nutraukia Ronaldo ir Messi dominavimą

Luka Modričiui pavydėti šiais metais galėtų kone kiekvienais futbolininkais, nebent tai būtų Prancūzijos rinktinei pasaulio čempionate atstovavęs žaidėjas. Mažasis kroatų stebuklas neiškovojo savo didžiausios karjeros pergalės su savo šalimi, tačiau Kroatijos žygis Rusijoje nepaliko abejingų nė viename pasaulio krašte.

Čempionų lygą su "Real" laimėjęs ir pasaulio čempionato finale žaidęs L. Modričius šiais metais susiskynė visus įmanomus individualius prizus – laimėjo UEFA ir FIFA metų futbolininko apdovanojimą bei galiausiai užbaigė Cristiano Ronaldo ir Lionelio Messi dominavimą "Ballon d'Or" rinkimuose.

Pirmą kartą per dešimt metų "Auksinis kamuolys" neatiteko nei Messi, nei Ronaldo. 33-ejų metų L. Modričius savo darbu aikštės viduryje užsitarnavo tiek futbolo žurnalistų, tiek ir pačių atletų įvertinimo.

Kariuso tragedija paženklintas Čempionų lygos finalas

Be abejonės labiausiai įsiminęs ir daugiausiai diskusijų socialinėje erdvėje sukėlęs šių metų futbolo renginys. "Liverpool" pirmą kartą po 11 metų prasibrovė į UEFA Čempionų lygos finalą, tačiau jų svajonei išsipildyti nebuvo lemta – Garetho Bale'o individualus šou atvedė Madrido "Real" komandą trečią kartą iš eilės į futbolo viršūnę Senajame žemyne.

Šiame finale buvo visko – įvarčių per save, permainingos kovos, Mohamedo Salah ir Sergio Ramoso kontroversijos bei Loriso Kariuso karjeros tragedijos.

Kariusas, galimai patyręs galvos sutrenkimą po susidūrimo su S. Ramosu, antrojo kėlinio pradžioje padarė klaidą, kuri tokiame lygyje yra tiesiog neįsivaizduojama. Kamuolį savo rankose laikęs vartininkas užmiršo, kad prieš jį stovi Karimas Benzema ir bandydamas perduoti jį komandos draugui pataikė į puolėjo ištiestą koją, nuo kurio kamuolys įriedėjo į vartus ir rezultatas tapo 1:0.

"Liverpool" sugebėjo atsitiesti ir išlyginti rezultatą, tačiau tada G. Bale'as įmušė įvartį per save, o po pirmos klaidos atsigauti nesugebėjęs Kariusas gana kurioziškai praleido ir trečią įvartį, kai maždaug iš 30 metrų smūgiavo tas pats G. Bale'as.

Kariusui užuojautą išreiškė pats G. Bale'as ir kitos futbolo žvaigždės, tačiau iš jo atminties pragariškos nakties Kijeve neištrins niekas.

Aivaras Katutis