J. Lopetegui – apie skaudžiausią gyvenimo patirtį ir norą atvykti į "Premier" lygą

Julenas Lopetegui šioje sezono stadijoje turėjo vesti Madrido "Real" komandą į UEFA Čempionų lygos atkrintamųjų traukinį, tačiau jo karjeros etapas Ispanijos sostinėje buvo paženklintas tik skaudžiais pralaimėjimais.

52-erių metų futbolo specialistas praėjusią vasarą nusprendė priimti Madrido "Real" klubo pasiūlymo, tačiau jau vien sutikęs su kontrakto sąlygomis pasirašė mirties nuosprendį – prieš pat pasaulio čempionatą buvo atleistas iš Ispanijos rinktinės trenerio pareigų.

Pagal susitarimą J. Lopetegui prie Madrido "Real" komandos turėjo prisijungti po pasaulio čempionato, tačiau Ispanijos futbolo federacija netoleravo tokio stratego poelgio ir jį atleido, nors šis su rinktine per dvejus metus taip ir nepatyrė nė vieno pralaimėjimo.

"Tuo momentu man tikrai nebuvo lengva. Mes dirbome dvejus metus ir buvome pasirengę turėti fantastišką pasaulio čempionatą", – teigė J. Lopetegui.

"Aš nusprendžiau priimti "Real" pasiūlymą, tačiau žinojau, kad turėsiu prisiimti atsakomybę dėl pasaulio čempionato. Nenorėjau slėpti visą mėnesį, kad turiu sutartį su klubu, todėl sutarėme surengti spaudos konferenciją ir viską pranešti. Norėjau būti atviras su visuomene ir pasakyti, kad artimiausią mėnesį visas dėmesys bus sutelktas tik į rinktinę, tačiau federacijos prezidentas turėjo kitokią nuomonę.

Tas momentas buvo labai skaudus, aš jo neužmiršiu visą savo gyvenimą. Aš buvau nustebintas sprendimu ir jaučiau, kad to nenusipelniau.

Atsimenu, kai 5 valandas skridau iš Maskvos į Madridą ir neištariau nė vieno žodžio. Tai buvo skaudžiausia patirtis mano gyvenime, tačiau negaliu pernelyg žvalgytis į praeitį, reikia į viską žiūrėti iš pozityvios pusės", – kalbėjo strategas.

Vasara J. Lopetegui buvo nenuspėjama – nuo pasiruošimo pasaulio čempionatui iki darbo Madrido "Real" klube. Vos tik grįžęs iš Maskvos strategas buvo pristatytas savo naujajame klube, tačiau jame patirtis buvo dar blogesnė – sezono pradžioje gerą futbolą rodę "baltieji" vėliau rudenį įkrito į didžiulę duobę, o pats J. Lopetegui po sutriuškino "Camp Nou" stadione buvo atleistas iš trenerio pareigų.

"Mes turėjome neblogą sezoną pradžią, komanda žaidė gerą futbolą, tačiau tada pasitaikė trys itin blogos savaitės. Tikėjausi, kad pavyks rasti sprendimo būdą, nes sezonas dar nebuvo pasibaigęs. Tuo metu aš tikrai buvau įsitikinęs, kad išlipsime iš duobės.

Jeigu reikėtų apibūdinti savo karjeros etapą Madride, tikriausiai pasakyčiau, kad neturėjau pakankamai laiko.

Jaučiu didžiulę pagarbą naujam komandos treneriui ir visam jo štabui. Tą patį galiu pasakyti ir apie žaidėjus, kuriuos aš vis dar labai myliu, jie buvo fantastiški su manimi visą tą laiką.

Aš niekada nepasakysiu blogo žodžio apie Madrido "Real". Bet kuriam treneriui būtų didžiulė patirtis stoti prie tokios komandos vairo. Tikėjausi, kad turėsiu daugiau laiko, tačiau reikia pradėti žiūrėti į ateitį", – pareiškė treneris.

Po atleidimo J. Lopetegui pavardė buvo siejama su kitomis nacionalinėmis komandomis – JAV ir Meksika. Visgi strategas vis dar yra be darbo, tačiau be jo užsibūti ilgai neketina.

J. Lopetegui kalba angliškai, todėl neatmeta galimybės ateityje atvykti į Anglijos "Premier" lygą, kuri, ispano įsitikinimu, yra geriausia pasaulyje.

"Būdamas treneriu turiu pradėti galvoti apie savo ateitį. Jeigu galėčiau rinktis, žinoma, rinkčiausi geriausią lygą. Anglija turi fantastiškas pirmenybes. Kai stebi rungtynes "Premier" lygoje, pamatai tą atmosferą, tą pagarbą žaidėjų ir trenerių gretose. Tai labai svarbu, aš tai norėčiau pajausti.

Žinoma, Ispanija taip pat turi fantastišką lygą, žaidėjus ir trenerius. Pažiūrėsime, kaip bus toliau", – trumpai apie savo galimą karjeros stotelę užsiminė buvęs "Porto" ekipos vairininkas.

Dar būdamas vartininku J. Lopetegui vilkėdamas "Barcos" marškinėlius turėjo progą dirbti su Johanu Cruyffu. Ispanas prisimena tą laiką ir įtaką, kurią jam padarė legendinis Nyderlandų futbolininkas ir treneris.

"Jau po pirmos treniruotės supratau, kad jis yra išskirtinis. Jis suformavo dabartinių trenerių idėjas ir visada buvo žingsniu priekyje kitų. Būdamas treneriu tu visada turi būti pasiruošęs atsakyti į klausimą "kodėl". Kodėl žaidėjas turi daryti taip, kodėl mes dirbome taip, o ne kitaip. Jis buvo būtent toks. Jeigu būdamas žaidėju tu jį suprasdavai, tuomet tu būdavai geresnis nei kiti, - interviu pabaigoje sakė J. Lopetegui.