"Jonavos" treneris E.Utyra: išleidome rusą laikyti brandos egzaminų (interviu)

LFF I lygos sezono pusiaukelę „Jonavos“ komanda pasitiko būdama 4 vietoje.

Per 16 rungtynių Jonavos futbolininkai surinko 30 taškų ir tik 3 taškais atsilieka nuo trečioje pozicijoje esančio Kėdainių „Nevėžio“. Apie pirmoje sezono dalyje pasiektus rezultatus ir laukiančias permainas kalbėjomės su „Jonavos“ vyriausiuoju treneriu Eisvinu Utyra.

– Kaip vertinate komandos pasirodymą pirmoje sezono dalyje?

– Pirmiausiai noriu pažymėti, kad neturėjome žūtbūtinio tikslo būti tarp lyderių, ar surinkti konkretų taškų kiekį. Bet rezultatai įrodo mūsų potencialą. Sugrįžę į I lygą, surinkome daug jaunų jonaviečių, kai kurie pirmą kartą vienas kitą matė. Todėl mano užduotis buvo sulipdyti tvirtą komandos branduolį, kuris galėtų siekti pergalių. Pirmoji sezono dalis buvo nebloga, komanda „susicementavo“, joje vyrauja geras mikroklimatas. Vaikinai suprato, ko iš jų reikalaujama. Sezono pradžia buvo nelengva, bet pasiekti rezultatai nenuvylė. Aišku, dar tik pirmenybių pusiaukelė ir dar liko daug ką nuveikti.

Po truputį dairomės ir į kitą sezoną, siekiame pritraukti futbolininkų, kurie norėtų atstovauti „Jonavai“ ir aikštėje atiduotų širdį. Tuomet ir klubas jiems padės visokeriopai. Priešingu atveju neįsivaizduoju, kaip galima dirbti su žmogumi, kuris nemotyvuotas, nes tik su motyvuotais žaidėjais galima laimėti.

Futbolininkams sakau, kad mūsų jaunai komandai kiekvienos rungtynės yra nauja pamoka, vis kažką atrandame, kažko išmokstame. Todėl laimėję neskraidome padebesiais, o pralaimėję nepuolame į neviltį.

Kaip treneris džiaugiuosi, kad nors ir pasitaikė duobelių, iš jų išlipome greitai ir tai tik parodo tvirtą komandos charakterį. O nesėkmių neišvengsime. Žinoma, tokių pralaimėjimų, kokie buvo Alytuje ar Gargžduose, mūsų komandoje nenori prisiminti niekas.

– Ar skaudžius pralaimėjimus „Dainavai“ ir „Bangai“ galima teisinti jaunu žaidėjų amžiumi, patirties stoka?

– Tik iš dalies. Bet čia buvo ir mano paties klaidų – sudėties suformavime, taktikos pasirinkime. Tikrai nesikratau atsakomybės, nes esu jaunas treneris ir taip pat klystu. Bet smagu, kad komanda po tokių pralaimėjimų jau kitose rungtynėse verčia naują lapą ir sugeba pradžiuginti pergale.

Visi žinome, kokia šiemet konkurencinga LFF I lyga, čia net penkioliktoji komanda gali įveikti antrąją. Kiekvienose rungtynėse privalai rungtyniauti maksimaliai susikaupęs. Ir sunkiai dirbti treniruotėse. Tik taip kelsime sau kartelę aukštyn.

– Pavasarį apie sezono tikslus kalbėjote gana abstrakčiai, sakėte, kad pirmiausiai reikia suformuoti komandos „stuburą“. Bet dabartinė „Jonavos“ pozicija turnyro lentelėje lyg ir įpareigoja kovoti dėl medalių?

– Įpareigoja būti psichologiškai stipresniems, demonstruoti tvirtesnį charakterį ir kruopščiai ruoštis kiekvienoms likusioms rungtynėms, nes varžovai jau pamatė, kad „Jonava“ ne iš kelmo spirta ir mus vertins rimčiau. Rungtynių liko 14 ir situacija gali pasisukti bet kuriuo kampu. Medalių pažadėti negaliu, bet galiu pažadėti, kad kausimės kiekvienose rungtynėse. Rezultatą galime pasiekti tik būdami vieninga kaip kumštis komanda – nuo valytojos iki autobuso vairuotojo. Kaip bus – pamatysime tik spalio pabaigoje.

Tačiau noriu pasidžiaugti, kad „Jonavos“ namų rungtynėse žiūrovų vis daugėja. Jei lygintume su paskutiniu sezonu A lygoje – juntamas didesnis lankomumas ir dėl to smagu. Tikriausiai žmonėms labiau patinka, kai komandoje yra daugiau vietinių žaidėjų ir vietinis treneris.

– Jau turime tris naujokus – Laimoną Jurevičių, Luką Pangonį ir Leo Čaukiną. Ar sulauksime daugiau pastiprinimo?

– Visi šie trys žaidėjai jau spėjo debiutuoti. L. Jurevičius praeityje žaidė Kauno „Stumbre“. L. Čaukiną nusižiūrėjome per draugiškas rungtynes su Kaliningrado „Kantina–SŠOR“ ekipa. Tai perspektyvus, jaunas saugas, su kuriuo siejame nemažai vilčių. L. Pangonis taip pat neblogai žinomas. Visi šie trys futbolininkai mums suteiks papildomos jėgos, tai – mąstantys žaidėjai. Esame numatę, kad komandą papildys dar du naujokai. Jų pavardes paskelbsime iki artimiausių LFF I lygos rungtynių.

– Jonavos sirgaliai pasigedo į Rusiją trumpam išvykusio Filipo Vozdroganovo. Ar jis sugrįš?

– Filipą išleidome į gimtinę laikyti brandos egzaminų. Prie komandos jis vėl turi prisijungti liepos 18 dieną.

– Ar bus žaidėjų, su kuriais šį mėnesį atsisveikinsite?

– Deja, taip. Tokie atsisveikinimai yra tamsioji futbolo pusė ir gali būti, kad išsiskirsime su keliais nepritapusiais žaidėjais. Dėl įvairių priežasčių jiems nepavyko atlaikyti konkurencijos. Galutinius sprendimus priimsime pasitarę su klubo vadovybe, po atostogų.

– Kaip ruošitės antrai sezono daliai?

– Liepos 18 dieną komanda vėl renkasi į treniruotes. Liepos 21 dieną numatytos draugiškos rungtynės Jonavoje su „Kantina–SŠOR“ ekipa, kuri pas mus jau lankėsi gegužės mėnesį. O liepos 27 dieną dvikova namie su „Kupiškiu“ pradėsime antrą sezono dalį.

V.Remeika, fkjonava.lt