"Juventus" raktas į atgimimą - Sami Khedira (straipsnis) © JumpStory nuotr.

Apie „Juventus“ prastą sezoną pradžią turbūt girdėjo visi bent kiek besidomintys futbolu - Čempionų lygos finalininkai ir „Serie A“ laimėtojai nesugebėjo išlaikyti savo formos ir Italijos pirmenybėse žengė turnyrinės lentelės gale, o tai buvo sunkiai suprantamas faktas tiek pačiam klubui, tiek jo gerbėjams. Klubui pagerinus komandos rezultatus, Bleacher Report analitikas Samas Tighne`as savo straipsnyje išreiškia jo raktą į šį bei tolimesnį „Juventus“ klubo atgimimą.


Dar ne taip seniai Juanas Cuadrado buvo vienintelis žaidėjas geroje formoje, klubo gynybą persekiojo klaidos, progų negavimas neramino puolėjus, o naujai bandoma saugų linija per dažnai pralaimėdavo dvikovas aikštės viduryje. Vienintelis Gianluigi Buffonas savo meistriškumo dėka išlaikė rezultatus padoriais.

Tačiau klubas Italijoje pasiekė trijų pergalių seriją, kuri pakėlė „Senosios senjoros“ ekipą į šeštą vietą pirmenybėse, atsilikimą nuo lyderės „Inter“ komandos sumažinant iki devynių taškų. Galbūt kitose lygose toks atstumas būtų laikomas didele praraja, tačiau „Serie A“ pirmenybėse, kur yra juntamas „Juventus“ dominavimas, toks atstumas leidžia klubą pastatyti į labai rimtų kandidatų laimėti pirmenybes sąrašą.

Ši serija prasidėjo sunkia pergale prieš vietinius principinius varžovus „Torino“ futbolininkus, prasitęsė dėka 3 – 1 laimėtų rungtynių prieš „Empoli, o trijų pergalių ribą pasiekė dėka gražaus Paulo Dybala smūgio, kuris atnešė pergalę 1 – 0 prieš „Milan“ ekipą.

Trečiadienio pergalė 1 – 0 Čempionų lygoje prieš „Manchester City“ garantavo ekipai vietą atkrintamosiose varžybose kitų metų pavasarį. Antrąją pergalę prieš „Premier“ lygos grandus atnešė puikus Mario Mandzukičiaus įvartis. Žiūrint iš išorės, atrodo jog Massimiliano Allegri atvedė komandą į reikiamas vėžias.

Mandzukičius pagaliau pademonstravo gerą žaidimą, spausdamas varžovus kaip pamišėlis, sukeldamas daugybę problemų Nicolui Otamendžiui ir suteikdamas galimybę Alexui Sandro išnaudoti savo stipriąsias puses bei kelti kamuolius į baudos aikštelę. Paulis Pogba, atrodo, jog vėl džiaugėsi žaidimu ir nesistengė visko atlikti vienas pats, o Buffonas kaip visada buvo įprastai geras.

Tačiau nepaisant gerėjančių formų ir rezultatų, trečiadienio pergalė išryškino vieną akivaizdų faktą: be Sami Khediros komanda rimtai stringa.

Klaidų skaičius aikštės viduryje buvo tiesiog stulbinantis ir sunku patikėti, jog jie laimėjo šias varžybas išlaikydami savo vartus sausus. Kai kuriais momentais „Juventus“, atrodo, tiesiog norėjo suteikti progas „City“ komandai sugrįžti į šias rungtynes ir išlyginti rezultatą.

Pogba žaidimas buvo visiškai nustelbtas Claudio Marchisio klaidų, kurių dauguma buvo savo aikštės pusėje, o klaidų nebuvo išvengta ir gynybos grandyje – Leonardo Benucci ir Andrea Barzagli ne kartą prarado kamuolį pavojingose zonuose ir privertė savo komandą ne kartą grįžti gelbėti situacijos.

Prarasti Andrea Pirlo ir Arturo Vidalį per vieną vasarą yra žiauru, tad „Senoji senjora“ susidūrė su problemomis tiek psichologiškai, tiek emociškai, tiek techniniuose aspektuose. Iš po traumos sugrįžęs Stephanas Lichtsteineris tapo komandos emociniu lyderiu, tačiau tai tikrai neišsprendė visų problemų, su kuriomis susiduria Italijos ekipa.

Pastarosiomis savaitėmis, klaidos virsdavo pražangomis, o po tų pražangų dažnai krisdavo įvarčiai. Pasak Bleacher Report žurnalisto Adamo Rigby, „Juventus“ per rungtynes vidutiniškai prasižengia po 16,5 karto, o pats Allegri kalbėdamas su Football Italia apgailestavo, jog nemažai iš pražangų kylančių standartinių situacijų varžovai sugeba paversti įvarčiais.

Rungtynėse su „City“ vaizdas buvo panašus. Fernandinho išvaistė ankstyvą progą, po to, kai Giorgio Chiellini nesugebėjo išmušti kamuolio iš baudos aikštelės. Vėliau Raheemas Sterlingas taip pat nepasinaudojo savo galimybe, o tame smūgyje, po to paties Chiellini kamuolio lietimo, smūgis buvo dar arčiau tikslo nei tuo atveju jei jis būtų skriejęs nieko neliečiamas.

Kaip kontrastas šiam susitikimui turėtų būti mačas be klaidų su „Sevilla“ rugsėjį, kurį „Juventus“ namuose laimėjo 2 – 0. Palyginus šias dvikovas sunku suprasti, kad tai yra susitikimai, kuriuose rungtyniavo ta pati komanda. Būtent rungtynėse su Ispanijos klubu Khedira sugrįžo į startinį vienuoliktuką ir visus nustebino savo puikiu, mačą kontroliuojančiu žaidimu. Jis yra tas skirtumas.

Pasaulio taurės, Čempionų lygos, „La Ligos“ ir „Bundesliga“ nugalėtojas prideda plieninį organizuotumą „Juvės“ saugų linijai ir jo, Marchisio bei Pogba trijulė yra akivaizdžiai geriausias trejetas aikštės viduryje, kurį gali išstatyti Allegri.

Tenka pripažinti, kad ir pats treneris susigrąžino pasitikėjimą savimi ir savo taktikomis bei sugrįžo prie tų taktinių įvairovių, kurios buvo sunkiai išsprendžiama mįslė varžovams 2014-2015 metų sezone, tačiau jo komanda be Khediros nėra visavertė.

Jis jau nebeskruodžia į priekį taip, kaip darydavo anksčiau, visgi po 2013 metais plyšusių raiščių operacijos vokietis nebeturi tų pačių fizinių gebėjimų, tačiau jo taktinės žinios ir aukštas futbolo intelektas yra stiprus impulsas „Juventus“ varikliui. Iš Khediros sklinda begalinis pasitikėjimas savo jėgomis, o tai padeda nusiraminti ir atskleisti savo gerasias savybes kitiems saugams – Pogba jaučiasi daug drąsiau jungdamasis prie komandos atakų, žinodamas, jog patyręs vokietis nesėkmės atveju pasaugos jo užnugarį. Marchisio taip pat tampa daug aktyvesniu žaidėju ir pradeda daug lengviau judėti nuo vienos baudos aikštelės iki kitos.

Tokia ramybė galų gale pasireikš ir kitiems startinio vienuoliktuko žaidėjams, ypač jei klubas pradės daug dažniau laimėti. Tiesiog šokiruoja matyti Bonucci, kuris įprastai yra labai stabilus žaidėjas, atliekant vieną po kitos klaidas, kurias išprovokuoja nervingi sprendimai.

Žiūrint iš didesnės perspektyvos, reikalai Turine turėtų taisytis. Mes matome daug mažiau nuviliančio Hernaneso, o Dybala gauna daugiau laiko startinėje ekipos sudėtyje, vietoje prastą sezono startą išgyvenančio Alvaro Moratos. Taip pat labai svarbu, kad Pogba pagaliau atranda savajį žaidimą.

Allegri taktiniai sugebėjimai ir vėl pradeda veikti, o pokyčius komandoje jis daro su pasitikėjimu savimi ir niekam nebeatrodo, jog taktinius pakeitimus treneris atlieka tiesiog spėjimo principu. Trenerio reputacija, kurią jis užsidirbo praėjusio sezono metu, vėl nustota abejoti.

Tiesa, pagrindiniu veiksniu komandoje vistiek bus Khedira ir tai, kaip jis sugebės išlikti sveikas bei pasirengęs rungtyniauti. Jei jo fizinė buklė atlaikys – „Juventus“ ir toliau kils turnyrinėje lentelėje. Galbūt „Real“ ekipoje jis ir buvo tapęs nereikalingu žaidėju, tačiau mes kalbame apie saugą, kuriuo Joachimas Lowas itin užtikrintai rėmėsi 2014 metų Pasaulio čempionate ir būtų leidęs į startinį vienuoliktuką finale, jei vokietis nebūtų patyręs apmaudžios traumos apšilimo metu.

„Serie A“ nugalėtojai ir Čempionų lygos finalininkai viso sezono metu yra stebimi dėl juos kamuojančių nesėkmių, tačiau panašu, jog tie juodi debesys kabandys virš „Juventus“ pagaliau pradeda išsisklaidyti. Ir jei Allegri sugebės išlaikyti Khedirą sveiką, klubas turėtų ir vėl kilti į viršūnę.