K. Uzėla: SPAL žaidėjai nėra pasikėlę

Iš Vilniaus „Žalgirio“ į „Serie A“ klubą persikėlęs 18-metis Karolis Uzėla jaučiasi savas ir tarp žvaigždžių, ir tarp bendraamžių, rašo sportas.info

„Sunkesnės buvo pirmos savaitės. Be šeimos, be draugų. Prasidėjo čempionatas ir visą dėmesį skyriau futbolui ir mokslams. Taip pavyko apsiprasti ir dabar jau viskas gerai. Kol kas žaidžiu tik dublerių čempionate. Nors buvau kviestas ir pasitreniruoti su pagrindine komanda“, – kalba 18-metis Lietuvos jaunių futbolo rinktinės saugas Karolis Uzėla, rugpjūtį tėvų namus Vilniuje iškeitęs į pirmą karjeros užsienyje stotelę – Italijos „Serie A“ rungtyniaujančią Feraros SPAL.

K. Uzėla laikomas vienu talentingiausių „Žalgirio“ sistemos išaugintu futbolininku. Legionierių iš užsienio pilnoje Vilniaus komandoje jaunasis saugas debiutavo pernai. Šiemet Vilniaus moksleivis buvo jau ant „Žalgirio“ pagrindinės sudėties slenksčio.

Likimo vingiai
 
Kitaip nei dauguma bendraamžių, svajojančių kuo greičiau išvykti į kokį nors užsienio klubą, K. Uzėla yra ne kartą kalbėjęs, kad pirma jo svajonė – kuo daugiau pasiekti su „Žalgiriu“. Tačiau likimas nusprendė kitaip. Po vieno apsilankymo treniruočių stovykloje Feraroje jis buvo „Žalgirio“ paskolintas SPAL metams su galimybe išpirkti kontraktą. Taip jaunasis talentas atsidūrė SPAL 19-mečių komandoje, žaidžiančioje Italijos jaunimo „Primavera“ lygoje. 
 
Kita vertus, treniruotės ir žaidimas Feraroje galbūt kiek priartino Karolį prie antrosios jo svajonės – sužaisti Anglijos „Premier“ lygoje.
Vilniuje gimęs ir augęs, „Žalgiriečio“ futbolo mokykloje brendęs 18-metis, pradėjęs treniruotis SPAL, greitai pastebėjo lietuviško ir itališko futbolo skirtumus.

„Pirmas skirtumas – sąlygos. Su „Žalgiriu“ treniruodavomės LFF stadione. SPAL turi savo bazę. Čia yra viskas: medicinos kambariai, treniruoklių salė, keturios aikštės, kurių dvi – dirbtinės dangos, dvi – žolės. Jose treniruojasi ir mūsų, ir pagrindinė komanda. Tad sąlygos čia, aišku, kur kas geresnės. Treniruotės kiek skiriasi pobūdžiu. Čia daugiau dėmesio skiriama taktikai. Kiekviena treniruotė būna su taktine mintimi. Ir, aišku, skiriasi lygis. Jaunimas yra aukštesnio lygio negu Lietuvoje, taip pat ir pagrindinė komanda. Jos žaidėjai tikrai aukšto meistriškumo“, – kalba K. Uzėla.

Laukia debiuto „Serie A“

Apie debiutą „Serie A“ jaunam lietuviui vis dar lieka svajoti, tačiau su SPAL pagrindo žvaigždėmis K. Uzėla susipažino treniruotėse. 
 
„Iš didesnių žvaigždžių čia žaidžia Slovėnijos rinktinės saugas Jasminas Kurtičius, Manuelis Lazzari – jaunas italas, neseniai pakviestas į šalies rinktinę, Londono „Arsenal“ žaidęs šveicaras Johanas Djourou, lenkas Thiago Cionekas (jis gal ir nėra labai didelė žvaigždė, bet Feraroje labai mėgstamas), dar tokios vietinės žvaigždės, kaip Andreaְ’as Petagna, Mirco’as Antenucci. Jie kartais per treniruotę pataria ar pagiria ir tikrai nėra labai pasikėlę“, – pasakoja K. Uzėla.

Suprantama, daugiau K. Uzėla bendrauja su savo komanda – SPAL jaunimu.

Tęsia mokslus Ozo gimnazijoje

Išvykęs į užsienį dar nebaigęs vidurinės, futbolininkas mokslus tęsia nuotoliniu būdu Vilniaus Ozo gimnazijoje. Be lietuviškų mokslų, K. Uzėla dar bando išmokti italų kalbą.
 
„Vaikštau į italų kalbos pamokas, lankau kursus. O visa kitą mokausi nuotoliniu būdu per kompiuterį. Ir tam tikrai reikia skirti nemažai laiko, – sako saugas. – Italų kalbos dar toli gražu neišmokau. Vyriausiasis treneris ir jo asistentai kalba angliškai, todėl, ko nori, paaiškinti gali. Bet futbolo kalbą jau beveik moku. Vis dėlto su komandos draugais, ypač italais, sunku komunikuoti, nors ir jie, ir aš labai stengiamės. Kita vertus, čia yra keli kiti, tik šiemet iš užsienio atvažiavę, futbolininkai. Jie kalba angliškai. Tai su jais daugiausia ir bendrauju.“

Gyvena lietuvis viename bute su žaidėju iš Prancūzijos. 

„Visi gyvename viename pastate, turime savo butus, juose gyvename po du. Kiekvienas turime savo atskirą kambarį. Aš gyvenu kartu su futbolininku iš Prancūzijos. Gyvenimo sąlygos – tikrai geros. Kai komanda visada kartu, vidaus santykiai taip pat geri. Gal iš pradžių kas žiūrėjo iš šono, kad naujokas atvažiavo, bet, kai gerai sekasi aikštėje, tai ir komanda gerai priima. Jokių problemų neturiu, o komandai sekasi puikiai, turim daug pergalių ir esame pirmoje vietoje dublerių čempionate. Tai tikrai mus suburia. Žodžiu, labai geras kolektyvas ir viskas puiku“, – pasakoja K. Uzėla.

Šalia SPAL komandos būsto yra restoranas, kur futbolininkai valgo pietus ir vakarienę. Pasryčius dažniausiai pasigamina namie.
„Nors Lietuvoje man maisto tekdavo gamintis labai retai, nėra sunku pasiruošti pusryčius“, – tikina K. Uzėla.

Futbolininkų namai yra netoli Feraros centro, treniruočių bazė – užmiestyje. Anot lietuvio, kiekvieną dieną atvažiuoja keli autobusiukai, juos pasiima, nuveža į treniruotę ir parveža iš jos atgal.

„Pirmą kartą Ferarą apžiūrėjau jau peržiūros metu. Kai čia įsikūriau, ne kartą teko pavaikštinėti po ją. Tai nedidelis, bet labai gražus miestas su Romos imperijos laikų istoriniu centru, gražia pilimi“, – pasakoja Lietuvos jaunių rinktinės saugas.

K. Uzėla teigia dažnai bendraujantis su tėvais, draugais, likusiais Lietuvoje. O mergina?

„Merginų, kurios laukia, Lietuvoje yra daug. Bet tos vienintelės, tikrosios, dar nėra...“ – prisipažįsta 18-metis futbolo talentas.

I.Butautas, sportas.info