Kas pateks į Europos TOP lygas: "2. Bundesliga" apžvalga

Antrąjame pagal pajėgumą Vokietijos „2. Bundesliga“ divizione jau sužaistas 31 turas, o iki pirmenybių pabaigos komandoms liko sužaisti po tris rungtynes. Klubams sužaidus 34 turus, dvi pirmas vietas užėmusios ekipos pelnys tiesioginį kelialapį į „Bundesliga“, o trečioje vietoje likusi ekipa sužais pereinamąsias rungtynes prieš šešioliktoje vietoje aukščiausiame divizione likusį klubą. Eurofootball.lt jums pateikia „2. Bundesliga“ pirmenybių apžvalgą.


Kas pretenduoja į tiesioginius pakilimus?

Komandoms likus sužaisti tris rungtynes, daugiausiai galimybių tiesiogiai pakilti į kito sezono „Bundesliga“ turi „Freiburg“ (66 taškai) ir „RB Leipzig“ (63 taškai) ekipos. Iš abiejų komandų vietą dar gali atimti „Nurnberg“ (59 taškai) ekipa, tačiau jai prireiks ne tik puikaus sezono finišo, tačiau ir konkurentų kluptelėjimų.

Kas lėmė šių komandų sėkmę ir ko jiems reikia norint užsitikrinti kelialapį?

Freiburg“ (1 vieta, 66 taškai)  – „Paderborn“ (17 vieta, išvykoje), „Heidenheim“ (9 vieta, namuose), „Union Berlin“ (6 vieta, išvykoje).

Praėjusį sezoną iš aukščiausios lygos iškritusi „Freiburg“ į pirmenybes pasiryžusi sugrįžti jau pirmuoju bandymu. Pernai iki išlikimo lygoje jiems pritrūko vos taško, o šį sezoną jie įrodinėja, jog jų vieta yra aukščiausioje Vokietijos lygoje. Į „Bundesliga“ jie galėtų nepatekti tik tokiu atveju, jei jie patys pralaimės visas tris rungtynes, „RB Leipzig“ surinks bent keturis taškus, o „Nurnberg“ laimės visas tris dvikovas arba surinkusi 7 taškus turės geresnį įmuštų įvarčių santykį. Užsitikrinti kelialapį jie turės puikias galimybes jau šiandien, išvykoje žaisdami prieš priešpaskutinę vietą užimančią „Paderborn“ ekipą – pergalės atveju jie iš pirmojo dvejetuko jau nebeiškristų.

Po nesėkmingai pasibaigusio praėjusio sezono, vasara komanda pardavė šešis startinės sudėties žaidėjus, o į jų vietą įsigijo vos du pigesnius futbolininkus. Toks žingsnis klubui atsipirko su kaupu – jie ne tik uždirbo daugiau nei 21 milijoną eurų, tačiau ir sėkmingai žaidžia antroje lygoje, o pirmaisiais smuikais griežia būtent šie du naujokai. Nilsas Petersenas ir Vincenzo Grifo kartu pelnė 34 įvarčius ir atliko 20 rezultatyvių perdavimų ir padėjo komandai ne tik pirmauti lygoje, tačiau ir būti rezultatyviausia pirmenybių komanda. Pats Patersonas rezultatyviausių žaidėjų sąraše užima pirmą-antrą vietą, o Grifo yra nepralenkiamas pagal rezultatyvius perdavimus komandos draugams.

RB Leipzig“ (2 vieta, 63 taškai) – „Arminia Bielefeld“ (13 vieta, namuose), „Karlsruher“ (7 vieta, namuose), „Duisburg“ (18 vieta, išvykoje).

Įkurta vos prieš septynerius metus, „RB Leipzig“ tiesiausiu keliu kopia į aukščiausią Vokietijos lygą. „Red Bull“ koncerno remiama ekipa savo kelią pradėjo penktoje lygoje, kur žaidė vos metus ir iškovojusi pirmą vietą kėlėsi laipteliu aukščiau. Būtent ketvirtojoje lygoje jie susidūrė su didžiausiomis problemomis, o kelialapį aukštyn jie iškovojo tik trečiuoju bandymu. Trečioje lygoje su problemomis jie nesusidūrė ir aukštyn keliavo pirmuoju bandymu, o „2. Bundesliga“ pirmenybėse pernai debiutiniame turnyre likusi penkta, šiemet ji nusiteikusi iškovoti jau ketvirtą pakilimą per septynerių metų istoriją. Beje, tik įkūrusi ekipą, „Red Bull“ žadėjo kelią į aukščiausią lygą per aštuonis metus – jei šio sezono pabaiga nesusiklostys tragiškai, savo ambicingą tikslą jie ne tik įvykdys, tačiau ir tai padarys metais greičiau nei planavo.

Tam, kad garantuotai patektų į „Bundesliga“ ši komanda turi laimėti dvi iš trijų rungtynių. Jiems taip pat gali padėti ir „Nurnberg“ kluptelėjimai, kurie taip pat priartintų juos prie savojo tikslo įgyvendimo.

Didelę „Bundesliga“ vadovavimo patirtį turintis Ralfas Rangnickas 2012 metais tapo „RB Leipzig“ sporto direktoriumi, o šį sezoną nusprendė prisiimti ir vyriausiojo trenerio postą. Patyręs strategas sustygavo komandos gynybą, kuri šį sezoną buvo geriausia lygoje, tačiau prie jų pergalių daugiausiai prisidėjo galimybė išleisti daugiau nei kitos ekipos. Per pastaruosius du metus jie transferams išleido kiek daugiau nei 40 milijonų eurų, į savo komandą prisiviliodami ne vieną talentingą žaidėją, kurie ir padėjo klubui pasiekti staigių ir gerų rezultatų.

 

Kas pateks į pereinamąsias rungtynes dėl kelialapio į „Bundesliga“?

Jei per likusią sezono dalį neaplenks dviejų pirmaujančių komandų, „Nurnberg“ turėtų likti trečioje pozicijoje ir žaisti prieš 16-tą „Bundesliga“ ekipą. Tam, kad jie nukristų į ketvirtą vietą jie turėtų ne tik neiškovoti nė taško, o „St. Pauli“ iškovoti visus 9, tačiau ir netekti saugaus įmuštų ir pralaistų įvarčių santykio pranašumo (+27, kai varžovai turi +6). Toks scenarijus atrodo nerealus, tad panašu, jog į „Bundesliga“ pretenduoja tik trys pirmaujantys klubai.

Lietuvis

Lietuvos rinktinės žaidėjas Arvydas Novikovas atstovavo sezono pradžioje puikų žaidimą demonstravusiai „Bochum“ ekipai. Visgi, aštuonių nepralaimėtų rungtynių serija sezoną pradėjusi „Bochum“ komanda, vėliau pateko į duobę, o septynių susitikimų be pergalių serija juos nubloškė į žemesnes pozicijas. Nors sezono pabaigoje jie vis dar rimtai pretendavo į trečiąją poziciją, pralaimėjimai pagrindinėms konkurentėms - „RB Leipzig“ ir „St. Pauli“ ekipoms atėmė bet kokias viltis kilti aukščiau ketvirtos pozicijos. „Bochum“ šiuo metu žengia penktoje turnyrinės lentelės vietoje.

Pačio Novikovo sezonas buvo banguotas ir su nedaug žaidybinio laiko. Į komandą atvykęs traumuotas, į aikštę pirmą kartą jis išbėgo tik dešimtąjame ture, kai aikštėje pasirodė po keitimo. Nepaisant to, jog vėliau jis beveik visada pateko į 18 žaidėjų rungtynėms paraišką, aikštėje jis pasirodė vos 14 kartų, iš kurių tik tris kartus startinėje komandos sudėtyje. Paskutiniame savo pasirodyme nuo pat pirmųjų minučių, lietuvis nerealizavo vienuolikos metrų baudinio, buvo iš karto pakeistas, o nuo tos akimirkos daugiau nė karto nebuvo patekęs į startinį vienuoliktuką. Įvarčių šį sezoną saugas nepelnė, o komandos draugams mušant įvartį jis tiksliai asistavo kartą.

Nusivylimas

Pernai užėmusi paskutinę vietą „Bundesliga“ pirmenybėse, kitą sezoną „Paderborn“ gali žaisti jau trečioje pagal stiprumą Vokietijos lygoje. Šiuo metu komanda užima septynioliktą vietą, kurioje likusi ekipa po sezono turės atsisveikinti su antru pagal stiprumą divizionu ir leistis laipteliu žemyn. Beje, skirtingai nuo „Freiburg“, „Paderborn“ išlaikė daugumą aukščiausioje lygoje žaidusių futbolininkų, tad toks smigimas žemyn yra dar didesnė staigmena šios komandos gerbėjams. Rezultatais nepatenkinta ekipos vadovybė šio sezono metu jau atleido du trenerius, tačiau nė vienas iš trijų šį sezoną komandai vadovavusių strategų į pergalių kelią klubo neatvedė.

Turnyrinė lentelė:

Tautvydas Sakalauskas

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...