Kas pateks į Europos TOP lygas: "Serie B" apžvalga © JumpStory nuotr.

Antrąjame pagal pajėgumą Italijos „Serie B“ divizione šiandien vieneriomis rungtynėmis pasibaigs 40 turas, o iki pirmenybių pabaigos komandoms liks sužaisti po dvi rungtynes. Jau dabar aiškios pirmąsias dvi vietas užėmusios komandos, kurios iškovojo tiesioginius kelialapius į „Serie A“ pirmenybes. Dėl paskutinio kelialapio atkrintamiosiose varžybose tarpusavyje susikaus šešios ekipos, į šias vietas vis dar pretenduoja septyni klubai. Eurofootball.lt jums pateikia „Serie B“ pirmenybių apžvalgą.


Kas laimėjo tiesioginius pakilimus?

Nors iki pirmenybių pabaigos komandoms dar liko du turai, pirmąsias dvi vietas ir kelialapį į kito sezono „Serie A“ čempionatą jau iškovojo „Crotone“ ir „Cagliari“ ekipos. Abejų klubų istorijos kardinaliai skiriasi – viena iš jų Italijos aukščiausiame divizione žaidė dar pernai, o kita į „Serie A“ pateko pirmą kartą per 106 metų komandos istoriją.

Crotone“ (1 vieta, 79 taškai)  – praėjusį sezoną „Serie B“ pirmenybėse užėmė 16 vietą. Į „Serie A“ pateko pirmą kartą per klubo istoriją.

Tokia „Crotone“ ekipos sėkme prieš sezoną vargu ar būtų patikėję ir patys ištikimiausi šio klubo gerbėjai. Praėjusį sezoną per plauką nuo iškritimo iš lygos likusi ekipa pasirinko konservatyvią taktiką – komanda ne tik neišlaidavo transferų rinkoje, tačiau ir uždirbo pardavusi tris pagrindinės sudėties žaidėjus. Skyles ekipa nusprendė užglaistyti išsinuomodama šešis žaidėjus iš „Serie A“ ekipų ir Vokietijos antrąjame divizione neįsitvirtinusį Ante Budemirą.

Būtent išsinuomoti žaidėjai tapo pagrindiniais „Crotone“ ginklais puolime. Budemiras įmušė 16 įvarčių, o jam gerai talkino iš „Roma“ metams atvykęs Federico Ricci, kuris pelnė 11 įvarčių ir atliko 8 rezultatyvius perdavimus. Visgi, šios ekipos sėkmės paslaptis buvo puikus žaidimas gynyboje. Komandos treneris Ivanas Juričius į aikštę dažniausiai mesdavo tris centro gynėjus, o tokia taktika pasiteisino – ekipa čempionate pagal praleistus įvarčius užima pirmąją poziciją.

Beje, vieną iš nuomos pagrindais žaidusių šio sezono ekipos lyderių - Ante Budemirą, komandai pavyks išsaugoti. Buvo paskelbta, jog „Crotone“ už vieną milijoną eurų įsigijo kroatą, taip pradėdama lipdyti kito sezono sudėtį debiutui „Serie A“ pirmenybėse. 106 metų istoriją skaičiuojanti ekipa dar niekada nebuvo pasiekusi aukščiausio Italijos diviziono.

Cagliari“ (2 vieta, 77 taškai) – praėjusį sezoną „Serie A“ pirmenybėse užėmė 18 vietą. Į aukščiausią lygą sugrįžta po metų pertraukos.

Praėjusį sezoną iš „Serie A“ iškritusi „Cagliari“ ekipa atliko daug permainų tiek komandos sudėtyje, tiek trenerių štabe. Naujuoju strategu buvo paskirtas Massimo Rastelli, kuris į pergales komandą vedė įsigydamas daugybę naujokų (praėjusį sezone klube buvusių žaidėjų ekipoje vos septyni). Su šiomis pareigomis italui susitvarkyti pavyko, tad į aukščiausią lygą komanda sugrįžta vos po metų pertraukos.

Vedami brazilų – Diego Fariaso (14 įvarčių ir 13 rezultatyvių perdavimų) ir Joao Pedro (13 įvarčių ir 6 rezultatyvūs perdavimai), „Cagliari“ tapo rezultatyviausia pirmenybių komanda. Dėl savo sugrįžimo į aukščiausią lygą jie niekam neleido suabejoti nė akimirkai – nuo pat pirmojo turo, „Cagliari“ nė karto neužėmė žemesnės nei 2 pozicijos „Serie B“ pirmenybėse. Nors sezono pabaigoje komanda taškus barsto dažniau, prieš tai susirinkti taškai ir persvara prieš artimiasius konkurentus leido jiems bilietą į aukščiausią lygą užsitikrinti jau dabar.

Kas pretenduoja į atkrintamąsias varžybas dėl kelialapio į „Serie A“?

Šansą iškovoti paskutinią vietą „Serie A“ pirmenybėse turės 3-8 vietoje likusios komandos. Iš pradžių 5 ir 8 bei 6 ir 7 vietas užėmusios komandos susitiks vieneriose rungtynėse ketvirtfinalyje, o jų nugalėtojas keliaus į pusfinalį, kur jų lauks 1 ir 2 vietoje likusios ekipos. Pusfinalyje, kaip ir finale, bus žaidžiamos dvejos rungtynės, o į kitą etapą klubai pateks susumavus abejų susitikimų rezultatus.

Dvi komandos – „Pescara“ ir „Trapani“, jau užsitikrino savo vietą tarp šešių atkrintamąjame etape dalyvausiančių komandų. Dėl paskutinių keturių vietų kaunasi penkios ekipos – „Bari“, „Novara“, „Cesena“, „Spezia“ ir „Entella“. Dvi iš šių komandų – „Trapani“ ir „Entella“ kovoja dėl istorinės galimybės kitą sezoną debiutuoti „Serie A“ pirmenybėse.

Pescara“ (3 vieta, 68 taškai) – praėjusį sezoną „Serie B“ pirmenybėse užėmė 7 vietą ir pateko į atkrintamąsias varžybas. Jų metu jie pateko į finalą, kur bendru rezultatu 0-2 nusileido „Bologna“ ekipai. Paskutinį kartą aukščiausioje lygoje žaidė 2012-2013 metų sezone.

Trapani“ (4 vieta, 67 taškai) – praėjusį sezoną „Serie B“ pirmenybėse užėmė 11 vietą. Niekada nežaidė aukščiausioje lygoje.

Bari“ (5 vieta, 65 taškai) – praėjusį sezoną „Serie A“ pirmenybėse užėmė 10 vietą. Paskutinį kartą aukščiausioje lygoje žaidė 2010-2011 metų sezone.

Novara“ (6 vieta, 62 taškai*) – praėjusį sezoną „Lega Pro“ pirmenybėse užėmė 1 vietą. Paskutinį kartą aukščiausioje lygoje žaidė 2011-2012 metų sezone.

Cesena“ (7 vieta, 62 taškai) – praėjusį sezoną „Serie A“ pirmenybėse užėmė 19 vietą.

Spezia“ (8 vieta, 62 taškai**) – praėjusį sezoną „Serie B“ pirmenybėse užėmė 5 vietą, tačiau atkrintamosiose varžybose suklupo jau ties ketvirtfinalio etapu. 2008 metais susikūrė bandrutavusios ekipos pagrindu, kuri 1944 metais buvo laimėjusi Italijos čempionų titulą.

Entella“ (9 vieta, 61 taškas)– praėjusį sezoną „Serie B“ pirmenybėse užėmė 19 vietą. Niekada nežaidė aukščiausioje lygoje.

*Federacijos sprendimu iš „Novara“ yra atimti du taškai;

** Savo 40-ojo turo rungtynes „Spezia“ žais šiandien.

Lietuvis

„Roma“ ekipai priklausantis 21-erių metų vartininkas Tomas Švedkauskas šį sezoną praleido „Serie B“ rungtyniaujančiame „Ascoli“ klube. Lietuvio ekipa šiuo metu užima penkioliktą poziciją ir vis dar nėra užsitikrinusi vietos kitų metų antrąjame pagal stiprumą Italijos divizione.

Švedkauskas savo progos vartuose buvo sulaukęs lapkričio – sausio mėnesiais, kai dėl traumos iškritus pagrindiniam vartininkui, jis gavo progą sužaisti devynis mačus pagrindinėje komandos sudėtyje. Ivanui Lanni išsigydžius traumą, vieną susitikimą jis praleido ant suolo, tačiau lietuvis tame mače praleido keturis įvarčius, o nuo tos akimirkos Švedkauskas pagrindinio vartininko poziciją vėl užleido savo kolegai.

Turnyrinė lentelė:

Tautvydas Sakalauskas

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...