Kaunas nutraukė sutartį su stadioną stačiusiais turkais

S. Dariaus ir S. Girėno stadioną statanti Turkijos bendrovė „Kayi Construction“ neišlaikė svarbiausio egzamino. Šią savaitę vykusių derybų metu turkai nesugebėjo užtikrinti sklandaus statybų tęstinumo, todėl Kauno miesto savivaldybė priėmė nepopuliarų, bet būtiną sprendimą – pradėti rangos darbų sutarties nutraukimo procedūras ir operatyviai ieškoti naujo statytojo.

Daugiau laukti nebegalima

„Turkijos kompanijos atstovai išnaudojo visą jiems suteiktą pasitikėjimo kreditą. Davėme užtektinai šansų ir laiko spręsti kilusias problemas, kad darbai sklandžiai vyktų toliau, tačiau matome, kad jie tuo nepasinaudojo. Dabar iniciatyvą perima miestas. Turime užtikrinti, kad stadiono statybos tęstųsi ir būtų sėkmingai užbaigtos. Konkursas naujam rangovui surasti pareikalaus šiek tiek laiko, bet darysime viską, kad neišvengiama darbų pauzė truktų kuo trumpiau“, – kalbėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, pabrėždamas, jog tai ypatingos reikšmės objektas ne tik Kaunui, bet ir visai Lietuvai.

Turkijos bendrovei šiandien oficialiai pranešta apie pradedamas sutarties nutraukimo procedūras. Vienas iš motyvų – darbų grafiko nesilaikymas. Akivaizdu, kad iki savo pasiūlyto termino, šių metų balandžio–gegužės mėn., rangovai statybų neužbaigs.

Rangovas iš Turkijos taip pat buvo įsipareigojęs atvežti 400 savo šalies darbininkų ir didžiąją dalį statybinės technikos, tačiau tokių statybininkų pajėgų iki šiol nėra buvę, o ir statybų aikštelės technika – nuomota iš Lietuvoje veikiančių subrangovų.

Maža to, aiškėja statybų bendrovės įsiskolinimai įvairioms įmonėms. Kauno miesto savivaldybę pasiekė turkams adresuotos kreditorių pretenzijos dėl neatsiskaitymų už statybines medžiagas, projektavimo darbus bei kitas paslaugas. Nesumokėta net už darbininkams tiekiamą maistą.

Su dauguma subrangovų pagal trišales sutartis tiesiogiai atsiskaitinėja pati Kauno savivaldybė. Turkijos įmonei už visus iki šiol atliktus ir užsakovui priduotus darbus taip pat pilnai sumokėta.

Kauno miesto savivaldybė išieškos 2 mln. eurų siekiantį garantą už esminių sutarties sąlygų nesilaikymą.

Neramumai prasidėjo rudenį

Pernai rudenį pirmąkart pasirodė Turkijos kompanijos darbuotojų nepasitenkinimo apraiškos. Tai buvo ženklas apie įmonėje kylančias problemas. Nors pavieniai statybininkų protestai būdavo sprendžiami, netrukus jie išaugo į didesnes protesto akcijas.

Gruodį apie pusšimtis Turkijos piliečių paskelbė nutraukiantys darbus dėl vėluojančių atlyginimų, o galiausiai, padedami mūsų šalyje veikiančių profsąjungų, paskelbė bado akciją ir užsiminė apie ketinimus rengti protesto eitynes. Tapo aišku, kad bendrovė nepajėgi savarankiškai suvaldyti situacijos ir kokybiškai tęsti darbo Kaune.

Dėl įmonę kamuojančių vidinių problemų Kauno savivaldybė kreipėsi tiek į kompanijos vadovybę, tiek ir į Turkijos Respublikos ambasadą. Vis dėlto visi bandymai pratęsti bendradarbiavimą su „Kayi Construction“ buvo nevaisingi.

S. Dariaus ir S. Girėno stadiono rekonstrukcijos darbai turėjo būti baigti šįmet pavasarį. Rangovas įsipareigojo juos atlikti per 20 mėnesių nuo sutarties pasirašymo 2018 m. viduryje. Tačiau kol kas atlikta tik apie ketvirtadalis viso darbo: baigta griauti senąsias stadiono konstrukcijas, išvedžiotos inžinerinės komunikacijos, pradėta statyti požeminė automobilių stovėjimo aikštelė, VIP tribūnos.

Naujo rangovo paieškos

„Šiai dienai atlikta ketvirtadalis visų suplanuotų darbų. Pagal sutartį stadionas turėjo būti baigtas statyti dar šįmet, tačiau turkų kompanijos negebėjimas valdyti vykstančių procesų darė tiesioginę įtaką statybų tempui. Apmaudu, kad dėl to gaištamas brangus laikas, todėl laukti ilgiau nebėra jokių galimybių. Tikimės, kad naujasis rangovas likusius darbus atliks ne tik kokybiškai, bet ir kaip įmanoma greičiau“, – vylėsi Kauno savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas.

Nutraukus sutartį bus skelbiamas naujas rangos darbų konkursas. Stadiono rekonstrukciją užbaigsiančią įmonę po sutarties nutraukimo tikimasi surasti per keletą mėnesių.

Po rekonstrukcijos stadione esančių vietų skaičius nuo 9,5 tūkst. padidės iki 15 tūkst., o visos tribūnos bus uždengtos stogu. Išskirtinis projekte numatytas sprendimas – iš medžio sukurta fasadinė stadiono dalis, paslėpsianti betonines tribūnų konstrukcijas. Stadionas turės modernią šildomą dangą ir atitiks aukščiausios 4-os UEFA kategorijos reikalavimus.

Rekonstruotas S. Dariaus ir S. Girėno stadionas taps daugiafunkcinio sporto ir laisvalaikio komplekso Ąžuolyne dalimi. Visą kompleksą sudarys rekonstruota sporto halė, naujas lengvosios atletikos maniežas, atnaujintas Ąžuolyno parkas, Sporto gatvė ir Dainų slėnis.

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...