Kitos Europos lygos: Olandijos "Eredivisie" pirmenybių apžvalga

EuroFootball.lt tęsia Europos futbolo lygų apžvalgas. Šį kartą bus apžvelgtos „Eredivisie“ pirmenybės, kuriose komandos šiuo metu ilsisi žiemos švenčių pertraukos metu. Iki šios pertraukos buvo sužaistos pirmojo rato varžybos, o šiame straipsnyje - pirmųjų septyniolikos turų apžvalga.

Lyderiai: „Ajax“

Itin jauna „Ajax“ ekipa pirmauja Olandijos pirmenybėse ir įrodinėja, jog joje žaidžia vieni iš talentingiausių Europos futbolininkų. Neskaičiuojant vartininko Jaspero Cillesseno, likusių dešimties žaidėjų aikštėje amžiaus vidurkis paskutiniame ture buvo vos 21,1 metai, o tokią jauną sudėtį Frankas de Boeris į aikštę leidžia kiekvieną savaitę. Nuo 2010 metų ekipoje dirbantis treneris yra viena iš svarbiausių šio klubo figūrų ir sėkmės priežasčių, o jo puikus darbas su jauna „Ajax“ komanda, jau atkreipė ne vieno stipriausių Europos lygų klubų dėmesį.

Kiti pretendentai į titulą: PSV ir „Feyenoord“

Čempionų lygoje į kitą etapą patekusi PSV ekipa, nuo pirmaujančios „Ajax“ komandos atsilieka trimis taškais ir vis dar išlieka pagrindiniais pretendentais apginti čempionų titulą. Pralaimėjimo Olandijoje jie nepatyrė jau 11 turų iš eilės, o per šį laikotarpį įveikė ir pirmaujančią „Ajax“ ekipą jų pačių aikštėje. Pergalę šį sezoną jie iškovojo ir prieš „Feyenoord“, tad didžiausia PSV problema yra stabilume.

Iš visų trijų pirmaujančių komandų, vyriausią ir labiausiai patyrusią sudėtį turi „Feyenoord“ komanda. Visgi, net ir tai nepadėjo jiems išlaikyti koncentracijos ir sėkmingai pabaigti pirmąjį ratą - per paskutines dvi rungtynes jie prarado penkis taškus. Jei šių taškų jie nebūtų išbarstę, dabar „Feyenoord“ turėtų lygiai tiek pat taškų, kiek ir pirmaujanti „Ajax“ ekipa. Šio sezono pabaigoje paaiškės ar Dirko Kuyto ir kitų žaidėjų patirtis atneš titulą ekipai, kuri jo neiškovojo jau nuo 1999 metų.

Nusivylimas: „Twente“

Viena iš garsiausių Olandijos ekipų – „Twente“, pastaruosius du metus išgyvena ne pačius geriausius laikus. Praėjusį sezoną federacija juos dukart nubaudė bendra šešių taškų nuobauda dėl finansinių problemų, o komanda liko dešimtoje vietoje. Šiemet situacija dar labiau pablogėjo, o klubas šiuo metu užima priešpaskutinę vietą ir rimtai pretenduoja iškristi iš aukščiausios lygos. Jų problemos nesibaigia ne tik aikštėje, bet ir už jos ribų. Neseniai buvo paskelbta, jog „Twente“ diskvalifikuota iš UEFA varžybų artimiausiems trims metams, dėl taisykles pažeidžiančio žaidėjo pardavimo nepriklausomiems investuotojams.

Rezultatyviausias: Luukas de Jongas

PSV puolėjas Luukas de Jongas pirmauja rezultatyviausių žaidėjų sąraše su keturiolika tikslių smūgių. 25-erių metų puolėjas pernai pelnė 20 įvarčių, o jį lenkė tik buvęs komandos draugas Memphis Depay`us. Šiemet olandas yra dar rezultatyvesnis ir pasiryžęs perimti rezultatyviausio žaidėjo titulą.

Didžiausias konkurentas pirmaujančiam PSV snaiperiui yra, turbūt, geriausiai žinomas Olandijos pirmenybių žaidėjas. Šiemet į gimtinę sugrįžęs Dirkas Kuytas įrodinėja, jog vis dar gali būti rezultatyvus. 35-erių metų veteranas per pirmą ratą pelnė 13 įvarčių, o savo klasę „Feyenoord“ puolėjas puikiausiai parodė spalio viduryje, kai du turus iš eilės pelnė po tris įvarčius.

Lietuvis: Vytautas Andriuškevičius

Pernai į Olandiją išvykęs žaidėjas netruko įsitvirtinti pagrindinėje „Cambuur“ sudėtyje, o šį sezoną rungtynes praleido tik tada, kai buvo traumuotas. 25-erių metų gynėjas šiemet ne kartą buvo susižeidęs, bet sužaidė daugiau nei pusę - dešimt rungtynių „Eredivisie“ pirmenybėse. Lietuvio ekipa užima šešioliktą vietą turnyre ir yra pavojingoje zonoje, tačiau komanda nežaidžia beviltiškai – šį sezoną jie taškus iškovojo devyniose rungtynėse iš septyniolikos. Didžiausia problema yra tai, jog „Cambuur“ pergalės neiškovojo iki pat 16 turo, o iš viso lygiosiomis sužaidė septynis kartus. Dvi pergalės iš eilės prieš žiemos pertrauką leidžia manyti, jog „Cambuur“ neplanuoja iškristi iš Olandijos pirmenybių.

Olandijos pirmenybių turnyrinė lentelė:

Tautvydas Sakalauskas

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...