Kova dėl bronzos: ar Belgija sugebės ir antrąkart įveikti Angliją? (apžvalga)

Belgijos ir Anglijos rinktinės pasaulio čempionate Rusijoje jau buvo kartą susitikusios grupių etape, tačiau šeštadienio rungtynių Sankt Peterburge kaina – nepalyginamai didesnė. Turnyro favoritėmis nevadintos, tačiau daugelį nustebinusios komandos susigrums dėl trečiosios vietos. Susitikimą galėsite stebėti nuo 16.45 val. per LRT.

Abi rinktinės turės susiimti po pralaimėjimų, kuriuos patyrė pusfinaliuose ir kovoti dėl trečiosios vietos. Dažnai tokios rungtynės kritikuojamos dėl to, kad yra beprasmiškos.

„Rungtynės dėl trečiosios vietos tikrai ne tos, kurias trokšta žaisti komandos. Aišku, mes norime laimėti ir būsime pasiruošę tai daryti, tačiau dar truputį per anksti apie tai galvoti“, – iš karto po pralaimėjimo pusfinalyje Kroatijai sakė Anglijos rinktinės treneris Garethas Southgate`as.

Panašiai į žurnalistų klausimus po pralaimėjimo Prancūzijai atsakė ir Belgijos rinktinės treneris Roberto Martinezas: „Šiuo metu sunku suvaldyti emocijas, nes dabar esame nusivylę pralaimėjimu pusfinalyje ir bus labai sunku teigiamai nusiteikti likusioms rungtynėms.“

Tiesa, treneris jau tuomet pabrėžė, kad tai vis tiek bus istorinis šansas Belgijai, kuri dėl trečiosios vietos kovojo tik 1986 metais, bet tada pralaimėjo Prancūzijai ir liko ketvirta. Anglija dėl trečiosios vietos kovojo po ketverių metų, 1990 metais, ir laimėjo prieš Italiją.

Pirmą kartą čempionate Rusijoje susitiks komandos, kurios tarpusavyje jau žaidė grupių etape. Abi komandos tuo metu jau buvo užsitikrinusios vietą aštuntfinalyje. Tos rungtynės pasižymėjo tuo, kad G. Southgate`as startinėje sudėtyje, lyginant su prieš tai buvusiomis rungtynėmis, pakeitė aštuonis žaidėjus, o R. Martinezas – net devynis. Iš pagrindinės sudėties žaidėjų aikštėje liko tik vartininkai.

Belgija šį susitikimą laimėjo 1:0, tačiau šio rezultato dar negalima laikyti įrodymu, kad Belgija yra stipresnė už Angliją.

Kitose grupių rungtynėse belgai ir anglai šventė pergales: belgai 3:0 sutriuškino Panamos futbolininkus, tada net 5:2 pervažiavo Tuniso futbolininkus. Anglijos rinktinė susitikime su Tunisu turėjo sunkumų ir tik per teisėjo pridėtą laiką įmušė antrąjį įvartį, kuris nulėmė pergalę 2:1. Mačas su Panamos rinktine buvo lengvesnis ir jį „Trys liūtai“ laimėjo rezultatu 6:1.

Apakinti geru žaidimu grupių etape belgai, atrodo, patikėjo, kad yra neįveikiami, tačiau aštuntfinalio dvikova jiems atvėrė akis – vos pavyko išnešti sveiką kailį rungtynėse su Japonija. Čia tik paskutinę minutę įspirtas Belgijos rinktinės įvartis atvėrė vartus į kitą etapą. O jame laukė viena turnyro favoričių – Brazilijos rinktinė. Neutralizavę pavojingiausius jų žaidėjus belgai puikiai pasirodė puolime ir triumfavo gavę bilietą į pusfinalį.

Belgijos rinktinės pergalingas žygis baigėsi pusfinalyje, kai komanda pralaimėjo rezultatu 0:1 Prancūzijai. Po šio susitikimo belgai pyko, jog prancūzai žaidė antifutbolą.

Anglijos rinktinės aštuntfinalyje laukė Kolumbija. Pagrindinis susitikimo laikas baigėsi lygiosiomis, o ketvirtfinalis Anglijai atsivėrė tik po laimėtos baudinių serijos. Ketvirtfinalyje G. Southgate`o auklėtiniai parodė savo galimybes prieš Švedijos rinktinę ir nepaliko abejonių, kad ši komanda verta pusfinalio. Tačiau čia Anglija ir susidūrė su sunkumais, kai nors po pirmojo kėlinio „Trys liūtai“ pirmavo 1:0, tačiau kroatai per pagrindinį laiką sugebėjo išlyginti rezultatą, o per pratęsimą – jį netgi persverti.

Šiose šeštadienio rungtynėse galima tikėtis ir įvarčių lietaus dėl to, jog susitinka kol kas rezultatyviausias čempionato žaidėjas Harry Kane`as (6 įvarčiai) ir antroje vietoje esantis Romelu Lukaku (4 įvarčiai). Belgijos rinktinė šiame čempionate įmušė daugiausiai įvarčių (14). Nuo 2002 metų trečiąją vietą laimi komanda, kuri šiose rungtynėse įmuša tris įvarčius.

Belgijos rinktinėje pasikeitimų gali būti, ypač žinant tai, kad Thomas Meunieris galės žaisti šiame susitikime po to, kai praleido rungtynes su Prancūzija dėl surinktų kortelių.

Anglijos rinktinės treneris turi daugiau galvos skausmo ir abejoja, kad šeštadienį į aikštę galės išbėgti Kieranas Trippieras, kuris pusfinalyje gavo traumą. Taip pat stebimi Jordanas Hendersonas ir Ashley Youngas. G. Southgate`as tikisi, kad dauguma žaidėjų pasveiks ir bus atlikta kuo mažiau keitimų startinėje sudėtyje.

Galimos startinės rinktinių sudėtys:

Belgija: Thibaut Courtois, Janas Vertonghenas, Vincentas Kompany, Toby Alderweireldas, Axelis Witselis, Kevinas de Bruyne, Naceras Chadli, Thomas Meunieras, Marouane`as Fellaini, Edenas Hazardas, Romelu Lukaku​

Anglija: Jordanas Pickfordas, Trentas Alexanderis-Arnoldas, Johnas Stonesas, Harry Maguire`as, Gary Cahillas, Rubenas Loftusas-Cheekas, Ericas Dieras, Jesse Lingardas, Ashley Youngas, Raheemas Sterlingas, Harry Kane`as.​

lrt.lt