"La Liga" apžvalga: į lenktynes dėl titulo įsitraukusi "Sevilla", sunkiai palaužiamas naujokas ir nuvylę žaidėjai

Ispanijos „La Liga“ pirmenybėse prabėgo pirmoji sezono dalis. Jau tapo aišku, kad „žiemos čempionais“ tapo Madrido „Real“ klubas, kuris, panašu, šį sezoną yra rimtai nusitaikęs į 33-ąjį Ispanijos pirmenybių čempionų titulą.

Praėjusį savaitgalį Zinedine‘o Zidane‘o auklėtiniai pasinaudojo artimiausių persekiotojų nesėkmėmis ir padidino pranašumą iki 4 taškų. Be to, „baltieji“ vis dar yra sužaidę vienomis rungtynėmis mažiau.

„Barcelona“ vienuolikė pastaruoju metu buvo įgijusi įspūdingą sportinę formą, tačiau savaitgalio rungtynės sugadino visą sunkų darbą – su Sevilijos „Real Betis“ sužaista lygiosiomis. Pralaimėjimą patyrė ir pirmenybių išsišokėlė „Sevilla“.

Ne itin sėkmingai sezonas klostosi ir lygos naujokams – Pamplonos „Osasuna“ užima priešpaskutinę vietą, o „Leganes“ rikiuojasi 17-oje vietoje. „Deportivo Alaves“ stebuklų nedemonstruoja – užima 12-ąją poziciją, tačiau šios komandos žaidimas šį sezoną palikti abejingų neturėjo, o nuo jų nukentėjo „Barcelona“ ir Madrido „Atletico“.

Lankomiausio šalies futbolo naujienų portalo EuroFootball.lt žurnalistas Aivaras Katutis apžvelgė pirmąją „La Liga“ sezono pusę, kurioje pagrindinis žvilgsnis krypo į pirmojo penketo komandas ir kol kas ne itin spindinčius futbolininkus.


Pirmos sezono pusės čempionas – Madrido „Real“

Praėjusio sezono viduryje sėkmingai su Zinedine‘u Zidane‘u įsivažiavęs „Real“ klubas šį sezoną demonstravo įspūdingą sportinę formą ir pasiekė 40 nepralaimėtų rungtynių seriją. Vienu momentu atrodė, kad „baltieji“ sezoną Ispanijoje gali užbaigti ir be pralaimėjimo, tačiau po naujųjų metų karališkasis klubas įkrito į nedidelę duobę.

Per pirmąsias keturias sezono rungtynes „Real“ šventė užtikrintas pergales, tačiau vėliau net tris kartus iš eilės sužaidė lygiosiomis. Visgi vėliau lygiųjų serija buvo nutraukta ir Ispanijos sostinės komanda pasiekė šešias pergales iš eilės ir tik „Camp Nou“ stadione išsiskyrė taikiai su „Barcelona“.

Per pastarąsias šešias rungtynes „Real“ iškovojo penkias pergales ir sykį patyrė pralaimėjimą, kuris nutraukė įspūdingą nepralaimėtų rungtynių seriją. „Sevilla“ susitikimo pabaigoje pelnė du įvarčius ir privertė pirmą kartą šiame sezone kristi UEFA Čempionų lygos nugalėtojus.

„Real“ šį sezoną į priekį veda ne Cristiano Ronaldo ar Garethas Bale‘as, tris mėnesius besigydantis traumą, o komandos kapitonas Sergio Ramosas. Ispanas šį sezoną „La Liga“ pirmenybėse jau pasiekė šešis įvarčius ir ne kartą gelbėjo savo ekipą.

Pats demonstruojamas „morengų“ žaidimas nėra aukštumoje, tačiau tam yra suprantamų priežasčių – nuolatinės traumos. Šį sezoną traumų nepatyrė vos trys žaidėjai iš visos sudėties – Mariano Diazas, Kiko Casilla ir trečiasis komandos vartininkas Rubenas Yanezas.

Tačiau dėl ko Z. Zidane‘as šį sezoną nerimauti neturėtų, tai dėl charakterio ir kovos iki pat paskutinės minutės. Galima prisiminti „Real“ ekipos rungtynes Barselonoje ar susitikimą prieš La Korunjos „Deportivo“, kai S. Ramoso smūgis galva per pridėtą laiką atnešė pergalę.

Paskutinį kartą Madrido ekipa Ispanijos pirmenybėse triumfavo 2011-12 metų sezone. Floretino Perezas šį turnyrą laiko prioritetiniu, todėl Z. Zidane‘as darys viską, kad komanda išliktų pirmoje vietoje ir pasibaigus sezonui.

Į lenktynes dėl čempionų titulo netikėtai įsitraukusi „Sevilla“

Vasarą „Sevilla“ klubą paliko vienas svarbiausių žmonių, prisidėjusių prie Andalūzijos klubo sėkmių UEFA Europos lygoje – Unai Emery. Ekspertai tikėjosi, kad „Sevilla“ šį sezoną gali demonstruoti kiek prastesnius rezultatus, tačiau Jorge Sampaoli (dabartinis vyr. treneris – red. past) buvo nurašytas per anksti.

„Sevilla“ ne tik sėkmingai rungtyniauja Ispanijoje, bet ir tęsia kova dėl čempionų titulo. Andalūzai kartu su „Barcelona“ turi po 42 taškus ir nuo „Real“ šiuo metu atsilieka 4 taškais.

Sezono pradžia „Sevilla“ vienuolikei nebuvo itin sėkminga, tačiau su kiekvienomis rungtynėms žaidimas tik gerėjo. Savaitgalį „Sevilla“ patyrė pralaimėjimą prieš Barselonos „Espanyol“, tačiau prieš tai Europos lygos nugalėtojai buvo iškovojo šešias pergales paeiliui.

Beveik nėra jokių abejonių, kad „Sevilla“ šį sezoną liks didžiajame ketverte ir progai pasitaikius bandys iki pat sezono pabaigos išlaikyti intrigą kovoje dėl čempionų titulo.

Pastaruoju metu Sevilijos miesto ekipa Ispanijoje turėjo konkuruoti su trimis bene pajėgiausias Europos klubais – „Real“, „Barca“ ir „Atletico“. Vis dėlto Diego Simeone auklėtiniai šį sezoną savo žaidimo neatranda ir vargu, ar dar galės mesti rimtą iššūkį lyderiui.

„Sevilla“ šį sezoną Ispanijos pirmenybėse jau pamokė abu Ispanijos sostinės klubus, tačiau įveikti „Barcos“ andalūzams dar nepavyko, nors pirmoje sezono akistatoje kovos netrūko.

Puikiai sustyguota J. Sampaoli ekipa šį sezoną su Ispanijos grandais gali konkuruoti ne tik pagal demonstruojamą žaidimą ir rezultatus, o pagal sudėtį. „Sevilla“ šį sezoną turi kaip niekada pajėgų vienuoliktuką ir ilgą atsarginių žaidėjų suolą.

Sezono atradimas – „Deportivo Alaves“ klubas

Sezonas pabaiga dar toli, tačiau į „La Liga“ pirmenybes sugrįžusi „Deportivo Alaves“ abejingų palikti neturėjo. Puikiai sustyguota Mauricio Pellegrino komanda Ispanijos pirmenybės užima neaukštą 12-ąją poziciją, tačiau negalima nesižavėti šios komandos žaidimu.

„Deportivo Alaves“ šį sezoną pasiekė penkias pergales, devynis kartus sužaidė lygiosiomis ir patyrė šešis pralaimėjimus. „Alaves“ pasižymi tvirta gynybos ir saugų linija, kurios pagrindinis veidas – Madrido „Real“ klubo išnuomotas Marcosas Lllorente.

21-erių metų „Real“ akademijos auklėtinis yra vienas geriausių saugų visame čempionate, perimtais kamuoliais ir sėkmingais perdavimais nenusileidžiantis tokiems žaidėjams kaip Sergio Busquetsas, Bruno ar Casemiro.

„Alaves“ šį sezoną jau du kartus sugebėjo atimti taškus iš Madrido „Atletico“ – abu susitikimai baigėsi lygiosiomis. Po lygos naujoko kojomis krito ir pats čempionas – „Alaves“ pasiekė pergalę rezultatu 2-1 prieš „Barcelona“ „Camp Nou“ tvirtovėje.

Vitorija-Gasteiso mieste įsikūręs „Alaves“ klubas yra tarp mažiausiai įvarčių mušančių komandų, tačiau į savus vartus ši komanda praleidžia taip pat itin mažai. Pagal šį rodiklį juos lenkia tik „Real“, Barcelona“, „Atletico“ ir „Villarreal“.

Jeigu „Alaves“ ekipai pavyks barstyti kuo mažiau taškų prieš formaliai silpnesnes komandas, lygos naujokai sezoną gali užbaigti pirmajame dešimtuke. M. Pellegrino auklėtiniai demonstruoja gerą žaidimą ir meta kovą bet kuriam varžovui – lieka sulaukti šiek tiek sėkmės.

Žaidėjai, kuriems reikia pasitempti

Cristiano Ronaldo – netrukus 32-ajį gimtadienį švęsiantis portugalas šį sezoną negali sugrįžti į savo optimaliausią sportinę formą. Puolėjo sąskaitoje – 13 įvarčių. Bet kuriam kitam žaidėjui tai nebūtų prasta statistika, tačiau iš „Real“ žvaigždės yra tikimasi kur kas geresnio žaidimo. Dėl prastos portugalo sportinės formos galimai galėjo prisidėti Europos čempionate patirta trauma, tačiau aišku tai, kad Portugalijos futbolo žvaigždė turės įdėti daug pastangų, kad sugrįžtų į senąsias vėžias.

Neymaras – Brazilijos futbolo žvaigždė kol kas tyli, o visą sunkiausią darbą puolime atlieka Luisas Suarezas su Lioneliu Messi. 24-erių metų krašto puolėjas turėjo sunkų periodą – 11 rungtynių iš eilės be įvarčio. Vis dėlto brazilui šią nesėkmingą seriją pavyko nutraukti, tačiau šį sezoną ir pačio brazilo neturėtų tenkinti pelnomų įvarčių skaičius – vos penki.

Antoine‘as Griezmannas – Madrido „Atletico“ lyderis taip pat pirmoje sezono pusėje išgyveno žaidimo krizę. Prancūzas pasiekė aštuonis įvarčius, sportinė forma po mažu grįžta į senas vėžias, tačiau pati sezono pradžia puolėjui buvo ne pati sėkmingiausia. Prie prasto A. Griezmanno žaidimo galėjo prisidėti nuolatos jį supantys gandai apie persikėlimą į „Man Utd“. Kad ir kas dedasi puolėjo galvoje,  Diego Simeone iš savo lyderio tikisi kur kas didesnio indėlio.

Verti paminėjimo: Karimas Benzema („Real Madrid“), Kevinas Gameiro („Atletico“), Luciano Vietto („Sevilla“), Nani („Valencia“).

Aivaras Katutis, eurofootball.lt

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...