"Man City" – "Liverpool": čempionų bandymas sustabdyti tobulai dirbančią "raudonųjų" mašiną (apžvalga)

Jau šiandien 22 valandą Anglijos „Premier“ lygoje įvyks bene svarbiausia šio sezono dvikova. „Etihad“ stadione ginklus surems dvi į titulą nusitaikiusios komandos – savo žiūrovų palaikomas „Manchester City“ klubas prieš „Liverpool“.

„Miestiečiams“, pastaruoju metu susidūrusiems su problemomis, šioje dvikovoje pergalė yra gyvybiškai svarbi. Pralaimėjus šią akistatą, atotrūkis nuo pirmoje vietoje esančio „Liverpool“ padidėtų iki 10 taškų, kas stipriai priartintų „raudonuosius“ prie titulo.

Šios komandos šį sezoną jau buvo susitikusios tarpusavyje ir nė vienai iš jų nuginkluoti vienų ar kitų vartų nepavyko. Šiandien tikimasi kur kas rezultatyvesnės dvikovos.


Komandų rezultatai

Abi komandos sezoną pradėjo galingai, tačiau tempo iki Naujųjų metų neatlaikė Pepo Guardiolos auklėtiniai, kurie savo pirmąjį pralaimėjimą lygoje patyrė gruodžio 8-ąją dieną.

„Liverpool“ komanda sėkmingą savo sezono žygį tęsia iki pat šiol – 17 pergalių ir vos trejos lygiosios. „Raudonieji“ šiuo metu yra iškovoję devynias pergales iš eilės, o „sausus“ vartus išsaugojo net šešis kartus.

Šį sezoną Jurgeno Kloppo mašinoje be priekaištų dirba visi komponentai – „Liverpool“ šį sezoną tėra praleidęs aštuonis įvarčius, kai varžovams jau sumušė 48. „Raudonųjų“ skaičiai yra neįtikėtini – šio sezono stadijoje turimas teigiamas 40 įvarčių santykis.

„Manchester City“ šį sezoną gynyboje nedemonstruoja prasto žaidimo, tačiau pastaruoju metu jiems niekaip nebepavyksta išlaikyti „sausų“ vartų. Anglijos čempionai kartu su „Chelsea“ yra mažiausiai po „Liverpool“ praleidę įvarčių lygoje – 16.

„Man City“ komandoje puolimas dirba nepriekaištingai – jau įmušti 54 įvarčiai. Visgi geri rezultatai puolime sėkmės negarantuoja – „miestiečiai“ ne taip seniai patyrė du skaidžius ir netikėtus pralaimėjimus prieš „Leicester City“ bei „Crystal Palace“.

Paskutinėse rungtynėse „Liverpool“ pasismagino su Londono „Arsenal“ komanda, kurią sutriuškino rezultatu 5:1. Šiame mače suspindėjo brazilas Roberto Firmino, įmušęs tris įvarčius.

„Man City“ savaitgalį kovėsi su „Southampton“, kuris buvo įveiktas per pirmąjį kėlinį. „Šventieji“ trumpam buvo grąžinę intrigą ir išlyginę rezultatą, tačiau pergalę rezultatu 3:1 pasiekė svečiai iš Mančesterio.

Komandų naujienos

Abi komandos turi šiokių tokių problemų, tačiau kertiniai abiejų klubų žaidėjai yra pasirengę dvikovai.

„Manchester City“ stovykloje vis dar yra verčiamasi be Benjamino Mendy, kuris turi patyręs ilgalaikę traumą. Fabianas Delphas yra suspenduotas, o Ilkay‘us Gundoganas ir Kevinas De Bruyne yra pasiruošę grįžti, tiesa, abu futbolininkai rungtynes turėtų pradėti ant atsarginių suolo.

„Liverpool“ gretose ir toliau iš rikiuotės yra iškritę du gynėjai – Joelis Matipas bei Joe Gomezas. Komandai jau turėtų padėti Jamesas Milneris, kuris praleido paskutines dvi dvikovas.

Abiejų komandų startinėse sudėtyse didelių siurprizų nesitikima. „Liverpool“ turėtų žaisti sau įprastu vienuoliktuku, tik Xherdanas Shaqiri šį kartą veikiausiai bus paliktas ant suolo, o jo vietą užims labiau gynybinio plano saugas – Jordanas Hendersonas.

„Man City“ komandoje staigmenų per daug nesitikima, tik manoma, kad kairiajame gynybos krašte B. Mendy pavaduos Aymericas Laporte, o ne Oleksandras Zinčenka. Saugų trio turėtų sudaryti Bernardo, Davidas Silva ir Fernandinho.

Prognozuojamos startinės sudėtys:

„Man City“: (4-3-3) Ederson; Kyle Walker, John Stones, Vincent Kompany, Aymeric Laporte; Bernardo Silva, Fernandinho, David Silva; Raheem Sterling, Sergio Aguero, Leroy Sane.

„Liverpool“: (4-3-3) Alisson; Trent Alexander-Arnold, Virgil van Dijk, Dejan Lovren, Andrew Robertson; Fabinho, Jordan Henderson, Georginio Wijnaldum; Mohamed Salah, Roberto Firmino, Sadio Mane.

Įdomūs faktai

„Manchester City“ komandos triuškinanti pergalė (5:0) praėjusio sezono pradžioje prieš „Liverpool“ buvo vienintelė per pastaruosius 11 susitikimų – dar septyni pralaimėjimai ir trejos lygiosios.

„Liverpool“ itin džiuginančios statistikos varžovų stadione taip pat neturi – per pastaruosius devynis vizitus „raudonieji“ „Etihad“ stadione laimėjo tik kartą. Pergalė buvo pasiekta 2015 metais, kai pirmąsias savo išvykos rungtynes prieš „City“ laimėjo Jurgenas Kloppas.

„Manchester City“ gali pirmą kartą nuo 2016 metų vasario patirti du pralaimėjimus iš eilės žaidžiant namuose. Pepas Guardiola savo trenerio karjeroje nėra nė karto pralaimėjęs dviejų namų rungtynių paeiliui.

„Miestiečiai“ „sausų“ vartų negali išsaugoti jau dešimt rungtynių žaidžiant visuose turnyruose.

„Liverpool“ naujuosius metus pasitinka turėdamas septynių taškų pranašumą prieš artimiausią persekiotoją – nė viena komanda „Premier“ lygoje istorijoje dar nėra pralaimėjusi kovos dėl titulo, turėdama tokį pranašumą.

„Liverpool“ yra vos devinta komanda aukščiausios Anglijos futbolo lygos istorijoje, kuriai pavyko išlikti nepralaimėjus 20 pirmųjų sezono rungtynių.

„Raudonieji“ šiuo metu yra iškovoję devynias pergales iš eilės lygoje, tačiau kiekvieną sausio mėnesį jie susiduria su sunkumais – iš pastarųjų 17 žaistų rungtynių šiuo laikotarpiu buvo patirti septyni pralaimėjimai, pasiektos penkios lygiosios ir tiek pat iškovotų pergalių.