Naujasis Ispanijos futbolo valdovas - nuo užgauliojimų Škotijoje iki drastiško Lopetegui atleidimo (straipsnis)

Luisas Rubialesas savo paskutinį vizitą aikštėje, būnant profesionaliu futbolininku, prisimena ne itin maloniausiai. Paskutiniai šūksniai, kuriuos jis 2009 metų rugpjūtį išgirdo žaisdamas stadione buvo: "Plikas niekše, ar matai rezultatą?" Žmogus, kuris ketvirtadienį įvykusioje Ispanijos ir Anglijos dvikovoje užėmė pačias svarbiausias vietas "Wembley" stadione, paskutinius savo kaip žaidėjo karjeros metus praleido škotų "Hamilton Academical" klube. Rezultatas, į kurį jis sulaukė raginimų pažiūrėti, buvo 4:1 Glazgo "Rangers" naudai. Tai buvo vos trečiosios sezono rungtynės, tačiau ir paskutinės jam. Rubialesas, įžengęs į spaudos konferenciją, pasakė: "Matau medžio apdailą, kuri atsiduoda praėjusios epochos futbolu." Tai buvo paskutiniai žodžiai po to, kai jis paskelbė apie savo karjeros pabaigą.

Šis pareiškimas neturėjo nieko bendro su rungtynių rezultatu, anaiptol - jis mėgavosi ta popiete. Jis žinojo, kad tai yra paskutinis kartas aikštėje, o jo tėvas, klausydamasis serenados, atvyko iš tribūnų paskutinį kartą pasižiūrėti į savo sūnų. Rungtynėse Rubialesas nusprendė išbandyti ir tai, kas jam nebuvo itin būdinga - driblinguoti. Tai buvo paskutinis jo kartas aikštėje, todėl kodėl tai nepabandžius? Kaip prisimena jis pats: "Tuo pačiu metu susiginčijau su mūsų kapitonu, kas buvo tikrai juokinga. Tą dieną buvau išrinktas geriausiu rungtynių žaidėju. Tada nuėjau į spaudos konferenciją ir pareiškiau, kad traukiuosi. Jūs tikriausiai suprantate, kokia tai buvo reakcija..."

Netrukus Rubialesas pradeda šypsotis ir sako: "Jie tuo metu galvoja, kad kažkas čia vyksta ne to." Jis savo naujajame klube sužaidė trejas lygos ir vienerias taurės rungtynes. Nuo jo 32-ojo gimtadienio tebuvo praėjusi vos diena. Jis buvo geros fizinės formos ir turėjo pilnai galiojantį kontraktą. Jis pasitraukė ir neprašė jokio atlygio - tai įvyko po to, kai jis sulaukė skambučio iš Ispanijos ir prašymo "ištraukti juos visus iš tos painiavos." Rubialesas dar prieš tai buvo susidūręs su bankroto ir administravimo darbais - atstovavo visai "Levante" komandai už neišmokėtus atlyginimus ir nepriežiūrą. Tą dieną tie patys asmenys jam paskambino ir paprašė, kad jis vėl juos ištrauktų iš tos pačios krizės.

Jis išvyko iš Škotijos nepalikęs jokio atspaudo, priešingai nei Škotija jame. Interviu metu jis užsimena apie "užsilikusias atmosferos šaknis šios šalies stadionuose". Tuo metu, kai jis paliko Škotiją, situacija Ispanijoje buvo problematiška. Nuo tos dienos jis pradėjo vykdyti procesą, vėliau jį atvedusį į Ispanijos futbolo federaciją. 2018 metų gegužę jis laimėjo prezidento rinkimus ir po 30 metų pakeitė buvusį FIFA vice-prezidentą Angelį Marią Villarą, suimtą dėl nešvarių finansinių darbelių. Pastarasis iki pat šiol neigia, kad prezidentavimo laikotarpiu užsiėmė nelegaliais dalykais .

Nepraėjus nė mėnesiui, Rubialesas priėmė bene skandalingiausią sprendimą per visą šalies futbolo istoriją - iki 2018 metų pasaulio čempionato pradžios likus vos dienai, jis iš vyriausiojo trenerio pareigų atleido Juleną Lopetegui. Rubialesas, apie sprendimą, kad strategas perims darbą Madrido "Real" klube sužinojo likus penkioms minutėms iki oficialaus pranešimo paskelbimo. Kaip aiškino pats Rubialesas, tai buvo apgalvotas sprendimas: "Bandžiau į situaciją reaguoti sąžiningai, kaip ir rašoma mūsų etikos kodekse. Nemanau, kad yra reikalo dar daugiau kalbėti apie tai - mūsų laukia nauja era su Luisu Enrique. Esu įsitikinęs, kad mes didžiuosimės šia komanda".

41-erių metų vyras ketvirtadienį kartu su savo šalies komanda išėjo į aikštę ir tik vėliau patraukė į savo patogią vietą "Wembley" stadione: "Futbolas yra kovas laukas, kuris turi tam tikras taisykles. Tie, kurie buvo šitame lauke, niekada to kovos kvapo taip ir neužmirš". Rubialesas, vėliau stebėjęs susitikimą iš VIP tribūnos, vaizdu nenusivylė - Luiso Enrique era Ispanijos rinktinėje prasidėjo pergale rezultatu 2:1.

Pasak Rubialeso, federacijos ir jos vadovų įvaizdis visuomenėje privalo pasikeisti. Jis pripažįsta, kad situacija yra gana komplikuota, nes jo pirmtakai privirė užtektinai košės: "Daug žalos jau yra padaryta. Situacija yra sudėtinga, mes bandome atsiriboti nuo to, kas įvyko anksčiau, tačiau mes taip pat negalima leisti, kad jie išvengtų bausmės. Pirmiausia, ką mes padarėme federacijoje, tai įdiegėme naujas taisykles, įvedėme auditą, komisinius bei nuostatus, skirtus sąžiningam ir skaidriam federacijos valdymui".

"Aš esu įsimylėjęs futbolą, o kai tu stipriai myli šį žaidimą gali praleisti vieną kitą problemą, bet kai esi federacijos vadovas, to daryti jau nebegali. Pirmiausia, pats futbolas yra sportas, skatinantis sveiką gyvenseną. Tačiau kai kurie dalykai, kurie supa mus visus, manęs netenkina", - savo įsitikinimus dėstė Rubialesas.

Įdomus kontrastas yra tai, kad Rubialesas kartus su Ispanijos rinktinės ketvirtadienį apsilankė "Wembley", kuris yra nacionalinis šios šalies stadionas. Savo ruožtu Ispanija, kuri yra bene geriausiai futbolo pasaulyje žinoma šalis ir nuo 2008 iki 2012 metų išgyvenusi aukso amžių, Nacionalinio stadiono iki pat šiol taip ir neturi.

"Tai įdomi idėja, tačiau šiuo metu ji nėra reali. Mes galime išleisti šimtus milijonų naujam stadionui kaip "Wembley", bet jį naudosime tik keletą kartų per metus. Šis šalis priklauso visiems ispanams ir mes turime pagalvoti apie sprendimus, kurie paliestų kiekvieną šios šalies pilietį".

Rubialesas taip pat jau spėjo įsivelti į ginčus su "La Liga" vadovu Javieru Tebu, kuris be federacijos žinios pasirašė sutartį su amerikiečiais dėl Ispanijos pirmenybių integravimo JAV ir Kanadoje.

"Tebas kalbasi su visais žmonėmis, išskyrus tais, su kuriais iš tikrųjų turėtų kalbėti. Tai, ką jis daro yra visiškas nepagarbos, nepadorumo ir bendro nesuvokimo ženklas. Šis prezidentas iš kitų reikalauja labai daug, kai pats savo elgesiu daug ką palieka be rezultatų. Nemačiau visos sutarties su ta sporto įmone, todėl negaliu pasakyti visko, nežinodamas detalių. Žinau tik tai, kad FIFA prezidentas saugo čempionatus nuo to, kad jie neišsiplėstų po kelias šalis. Tebas ignoravo žaidėjus ir klubus bei pasirašė sutartį su privačia įmone 10 ar 15 metų. Jo elgesys yra nesuvokiamas, jis nejaučia pagarbos kitiems".

Pats Tebas anksčiau buvo minėjęs, kad įspėjo Ispanijos futbolo prezidentą apie savo ketinimus perkelti "La Liga" už Atlanto. Visgi, Rubialesas pakartojo tą patį: "Tebui jau nebėra svarbus jo elgesys. Tiesą pasakius, jis yra labai šiurkštus žmogus. Jis sugebėjo pasirašyti sutartį, nors nebuvo gavęs leidimo tai padaryti. Kaip bebūtų, ta sutartis yra bevertė. Niekas neįvyks be mūsų leidimo. Turime palaukti ir pažiūrėti, kas nutiks toliau".

"The Guardian" pokalbis su Ispanijos futbolo vadovu