Neįtikėtina istorija, kaip sukčius iš Nigerijos mulkino "Palangos" klubą

Lietuvos futbolo A lygoje žaidžiantis „Palangos“ klubas susidūrė su šalies sporte dar negirdėta afera – jaunuolis iš Nigerijos apsimetė garsios sporto agentūros agentu ir save palangiškiams įpiršo kaip gerą žaidėją, rašo lrytas.lt

Ši istorija, kurią „Palangos“ futbolo komanda dabar nori kuo greičiau užmiršti ir kuri jai kainavo apie 5 tūkst. eurų, prasidėjo rugpjūtį. „Palangos“ sporto direktorius Edgaras Barkus sulaukė netikėtos žinutės – esą rašė labai garsios JAV sporto agentūros „Wasserman Media Group“ agentas Darenas Flitcortas.

Jis informavo, kad klubui gali pasiūlyti labai perspektyvų ir gabų dvidešimtmetį žaidėją Kolejo Yusufą Olelakaną iš Nigerijos, kuris atstovauja šios Afrikos šalies jaunimo rinktinei. E.Barkui buvo pasiūlytos viliojančios sąlygos: žaidėjui reikėtų mokėti 1000 eurų algą, tačiau didžiąją jos dalį – 700 eurų – padengtų pati „Wasserman Media Group“.

Agentas klubo prašė apmokėti žaidėjo atvykimą, suteikti jam gyvenamąjį plotą, skirti dviejų kartų maitinimą per parą ir 300 eurų prisidėti prie jo algos.

„Palangos“ klubui buvo piešiama puiki perspektyva – su nigeriečiu iš karto sudarius 3-ejų metų sutartį po pusantrų metų jį už kelis šimtus tūkstančių eurų būtų galima parduoti kokiam nors turtingam Vakarų Europos klubui. Tokiu atveju „Palangos“ komanda gautų pusę išmokos. Žaidėją nusipirko jo nematę „Tai, kad „Wasserman“ grupė pasisiūlė pati mokėti didžiąją dalį žaidėjo algos, manęs nenustebino – tokiomis sąlygomis žemesnio pajėgumo Europos šalių pirmenybėse išbandomi gabūs Afrikos žaidėjai, kurių vertė vėliau išauga“, – teigė E.Barkus.

Be to, jam įspūdį darė tai, kad pirmą kartą atsirado galimybė tiesiogiai bendradarbiauti su visame pasaulyje žinoma sportininkų agentūra, kuri globoja net NBA krepšinio lygos žaidėjus. Nusprendęs priimti pasiūlymą „Palangos“ klubas buvo priverstas pirkti katę maišę.

Žaidėjo iš Afrikos neįmanoma išsikviesti į peržiūrą, todėl norint jam gauti Lietuvos vizą, pirma, nemačius sportininko, reikėjo pasirašyti sutartį, kuri ambasadai įrodytų, kad žaidėjas yra įdarbintas mūsų šalyje. „Palangos“ klubui teko sumokėti už K.Y.Olelakano kelionę iš Nigerijos į Egiptą, kurioje yra Lietuvos ambasada, ir nupirkti bilietus į Palangą. Kartu su viza ir sveikatos draudimu tai klubui atsiėjo apie 1,4 tūkst. eurų.

Tačiau jau pirmoji nigeriečio treniruotė „Palangos“ komandos treneriui Valdui Trakiui sukėlė įtarimų. „Iš karto supratome, kad šis jaunuolis netinka mūsų klubui. Buvo matyti, kad tai – silpnas, kiemo lygio žaidėjas.“ E.Barkus atkreipė dėmesį, kad atraminio saugo pozicijoje turintis žaisti nigerietis vengia kontakto su varžovu.

Žaidėjui atvykus po savaitės klubo vadovus pribloškė naujiena – ką tik įsigytas nigerietis treniruotėje patyrė traumą. Klaipėdoje žaidėjo koją ištyrus magnetiniu rezonansu paaiškėjo, kad nigeriečiui plyšę kryžminiai raiščiai. Maža to, tyrimą atlikęs gydytojas neabejodamas nustatė, kad pagal visus požymius trauma patirta jau seniai.

Po ilgai užtrukusių išsisukinėjimų agentas sumokėjo pusę operacijai reikalingos sumos – 1,5 tūkst. eurų. Tačiau D.Flitcortas šiuos pinigus kažkodėl atsiuntė pačiam žaidėjui, o ne į klubo sąskaitą. Likusius pinigus sumokėjus klubui nigeriečiui spalio 15 dieną kelio operaciją Kaune atliko vienas geriausių šalies traumatologų Laimutis Škikas.

Tuo metu E.Barkui vis didėjo įtarimas, kad jis apgaudinėjamas. Tokios abejonės kilo prieš operaciją sulaukus „Wasserman“ agento partnerio D.Abanoro keisto įspėjimo, kad D.Flitcortas iš tiesų nėra D.Flitcortas, o kai E.Barkus sužinosiąs tiesą, norės K.Y.Olelakaną patupdyti į kalėjimą.

Nigeriečio apgaulė pasitvirtino, kai „Palangos“ klubas tiesiogiai susiekė su „Wasserman Media Group“ agentūra ir pasikalbėjo su tikruoju D.Flitcortu. Šis apie jokį žaidėją iš Nigerijos ir „Palangos“ futbolo klubą nieko nebuvo girdėjęs. Dabar amerikiečių kompanija pati pradėjo tirti šią istoriją ir rengia ieškinį. Supratęs, kad yra demaskuotas, Nigerijos žaidėjas prisipažino E.Barkui, kad save pasiūlyti Europos klubui prisistačius iš tiesų egzistuojančiu „Wasserman“ grupės darbuotoju jis sugalvojęs kartu su Afrikoje dirbančiu futbolo agentu D.Abanoru.

„Jau seniai traumą patyręs nigerietis troško patekti į Lietuvą, čia suvaidinti traumą ir už klubo pinigus operuotis koją. Ir jam šis planas pavyko“, – sakė komandos treneris V.Trakys.

Reabilitaciją atliekantis afrikietis kol kas nenori išvykti namo ir negana to, paaiškėjo, kad jis savo paslaugas neseniai siūlė ir „Trakų“ klubui.

A.Ziabkus, lrytas.lt