N.Kesminas - apie didžiausius sezono nusivylimus

Futbolo komentatorius Nerijus Kesminas socialiniame tinkle prakalbo apie labiausiai šiame sezone nuvylusias Senojo žemyno komandas.

Žadėtas antrasis nominacijų blokas – čia ir dabar. Šįkart atėjo laikas paerzinti futbolo sirgalius, įtraukiant jų mėgiamas komandas į sezono nusivylimų sąrašą. Tad šį kartą – subjektyvus, bet ir objektyviais rezultatais bei elementaria logika grįstas labiausiai nuvylusių komandų penketas.

5 vieta – „Barcelona“.

Kad ir kiek šauktumėte apie Lionelio Messi genialumą, – o jis yra genialus futbolininkas nepriklausomai nuo to, kas kaip jį vertina, - šį sezoną „Barca“ žengė septynmylį žingsnį atgal. Europoje po pernykštės prausyklos Romoje katalonų komandą šįkart iki bauginamo baltumo nuskalbė Liverpulyje, o Ernesto Valverdei ir vidaus varžybų dublio iškovoti nepavyko – „blaugraną“ Karaliaus taurės turnyro finale įveikė „Valencia“.

Tikrasis futbolo karalių spindesys yra ne pusšimtis įvarčių per metus, o komandų, kuriose jie karaliauja, pergalės. Nekyla abejonių, kad karalius kurį laiką išsaugos aristokratišką laikyseną, bet kitus savo samdinius karalystė turėtų išvaikyti ar bent perkelti į rezervą bei pakeisti juos naujais.

Šio sezono vaizdas buvo toks: yra planas A – L.Messi. Jei L.Messi nėra arba jis nesužaidžia, nėra ir plano B. Sergio Busquetsas, aplink kurį daugelį metų buvo sukamas žaidmas aikštės viduryje, vis lėčiau sukasi net aplink savo paties ašį, gynėjas Gerardas Pique nejaunėja, puolėjas Luisas Suarezas sensta, o kiti atakuojantys žaidėjai, išskyrus L.Messi... Na, patys matėte.

Sakote, ateis Frenkie De Jongas, galbūt Matthijsas De Ligtas, o gal net Neymaras grįš, ir viskas bus kitaip? Gal, pažiūrėsime. Bet šis sezonas toks – kad ir ką sakytumėte, jie tik šiandien numykė, kad treneris E.Valverde nebus atleistas. O tai reiškia, kad klubas nemano, jog viskas yra gerai, tik jam kartais nesiseka.

4 vieta – Turino „Juventus“

Dar vieni, kurie atnašavo futbolo Dievui – šiuo atveju Cristiano Ronaldo. Bet UEFA čempionų lygoje atėjo Amsterdamo „Ajax“ be jokio dievo aikštėje ir nuvertė stabą su visa jo šventykla.

Jie laimėjo „Serie A“? Jie būtų ją laimėję, net jei aikštėje vietoj C.Ronaldo būtų lakstęs zebras. O ką? Ekonomine prasme – puikus sprendimas: vietoj devynženklės portugalo perėjimo sumos ir aštuonženklės metų algos būtų reikėję mokėti tik už pašarą. Net namų aprangos užsakinėti nebūtų reikėję – zebras ir taip juodai baltas.

Drastiškos permainos klubo vadyboje, kalbos apie naują komandos būrimo koncepciją pirmą sezoną buvo tik triukšmas dėl triukšmo. Treneris Massimiliano Allegri renkasi daiktus iš dabar jau buvusio darbo kabineto, o mums bus įdomu pamatyti kito sezono „Senosios senjoros“ naują makiažą.

3 vieta – Madrido „Real“

Čia su logika niekas nesipjauna – taip turėjo būti. Ko gali tikėtis iš komandos, kuri paleidžia C.Ronaldo ir bando jį pakeisti Mariano Diazu? Nesu, beje, įsitikinęs, kad visi jį pažintumėte pamatę nuotrauką ir atsimintumėte, kur jis žaidė praėjusį sezoną.

Atrodytų, viskas paprasta: tiesiog viešai pasakyk, kad sezonas – pereinamasis ir, ateities pergalių vardan, šįkart gal galima pabandyti tikėtis mažiau. Bet – jie „Real“, jiems negalima.

Per sezoną krito du treneriai. Pradžioje – Julenas Lopetegui, po to – Santiago Solari. Krito ne dėl to, kad klubo viešųjų ryšių kampanija nenusisekė. Krito todėl, kad, atsisakius senos koncepcijos, reikėjo naujos, o jos kažkodėl niekas nesugalvojo. Ar bent mums tos koncepcijos neleido pamatyti.

Prie „Real“ vairo sugrįžusiam Zinedine‘ui Zidane‘ui teks iškuopti daug mėšlo grąžinant į „Santiago Bernabeu“ savo futbolo filosofiją bei atsikratant brangių kai kurių komandai nereikalingų žaidėjų ir nusipirkti vieną kitą nepigų futbolo juvelyrikos šedevrą – šiuo metu pirmiausia kalbama apie Edeną Hazard‘ą ir Paulį Pogba.

2 vieta – „Manchester United“

Nori ką nors padaryti gerai? Skambink į MU, klausk patarimo ir daryk priešingai. Jie keliais mėnesiais pavėlavo atleisti Jose Mourinho – trenerį, kuriam, vertinant jo veiksmus, panašu, atrodė, kad komanda turėtų gauti papildomų taškų vien todėl, kad jis kažkada kažką laimėjo. Jie turėjo – ir vis dar turi – nuostabų Edą Woodwardą. Nenustebčiau sužinojęs, kad „United“ vykdantysis viceprezidentas yra kišęs elektros lemputę sau į burną, norėdamas patikrinti, ar pavyks ją ištraukti.

Kai visas pasaulis rėkė, kad MU turi vyti vieną ar kitą žaidėją, E.Woodwardas su šiuo futbolininku įprastai pratęsdavo kontraktą. Kai P.Pogba ir kiti komandos lyderiai per rungtynes sėdėjo ant suolo ir gaudė pokemonus, o J.Mourinho isteriškai rėkė, kad dėl nesėkmių kalti žaidėjai, bet ne jis, E.Woodwardas su klubą valdančia Glazerių šeima mūru stojo už trenerį iš Portugalijos.

Dabar net klubo vadovų sprendimas dar sezonui nesibaigus pasiūlyti nuolatinę sutartį laikinajam, J.Mourinho pakeitusiam, treneriui Ole Gunnarui Solskjaerui atrodo skubotas – kai tik tai nutiko, MU vėl smuko į duobę. Bet, kita vertus, be O.G.Solskjaero „United“ turbūt nebūtų net sugebėjęs oriai baigti sezono, todėl „Žudikui kūdikio veidu“ iš Norvegijos lieka palinkėti sėkmės jo dabartiniuose ir būsimuose varguose.

1 vieta – „Paris St.Germain“

Neymaras, Kylianas Mbappe, Edinsonas Cavani, Thiago Silva, Gianluigi Buffonas. Turėdami šias pajėgas sezono pradžioje jie šuoliavo per Prancūziją ir Europą kaip Napoleono Bonaparto kariuomenė prieš du šimtmečius, gerindami vieną rekordą po kito.

Bet jie turi savo E.Woodwardą – sporto direktorių Antero Henrique‘ą, kuris su treneriu Thomasu Tucheliu nedraugavo tiek, kad, kalbant apie klubo strategiją, kairė visą sezoną nežinojo, ką daro dešinė. Ir pasipylė – saugo Adrieno Rabiot suspendavimas geram pusmečiui po to, kai jis atsisakė pratęsti kontraktą su PSG, T.Tuchelio sarkastiškos pastabos žiemą apie tai, kad jis niekur – nei duše, nei masažo kambaryje – neranda naujo saugo Leandro Paredeso, kurį, pasak žiniasklaidos, A.Henrique‘as nupirko kone prieš savaitę.

Sezono istorija baigėsi taip, kaip Napoleonui prie Vaterlo. PSG skandalingai išlėkė iš Čempionų lygos, kai namie leido save sumušti „Manchester United“, nors išvykoje buvo iškovota pergalė 2:0. Galutinai nepagarbą sau ir savo sirgaliams Paryžiaus komanda parodė, kai iš paskutinių dešimties nacionalinio čempionato rungtynių laimėjo tik trejas.

2019-aisiais Paryžiuje buvo ir blogesnių dalykų – gaisras Dievo motinos katedroje, nacionalistų sėkmė rinkimuose į Europarlamentą. Bet ir šio sezono PSG – visiškas fiasko. Juolab kad žiurkės jau tepa slides iš laivo – komandoje tikrai nebeliks A.Rabiot, noro išeiti neslepia Neymaras, E.Cavani, kai kurie kiti lyderiai, o prisivilioti didžiųjų lygų žvaigždžių į Prancūziją – daug sąnaudų reikalaujantis darbas.