N.Kesminas: "Čempionai į A lygą ateina ilgam"

Futbolo komentatorius Nerijus Kesminas socialiniame tinkle išsakė nuomonę apie pasibaigusias Lietuvos pirmenybes.

"Lietuvos futbolo čempionatas baigėsi prieš šešias dienas. Visas šešias dienas – o kiek dar jų buvo iki tol – tenka girdėti tą patį klausimą: kas stipresnis – Marijampolės „Sūduva“ ar Vilniaus „Žalgiris“?

Atsakymas subjektyvus, bet neišvengiamai toks: aišku, kad „Sūduva“. Kuo? Dar paprastesnis atsakymas – stabilumu ir nuoseklumu.

Marijampolėje jie kalba klišėmis – sako, apginti titulą buvo sunkiau nei iškovoti. Nė velnio – net turint galvoje tai, kad pernai sūduvių komanda pranoko žaliai baltus keturiais, o šiemet – tik dviem taškais. Pernai jie iki sezono pabaigos kentėjo nuo rungtynių iki rungtynių vydamiesi „Žalgirį“. Šiemet galėjo sau leisti prabangą pralaimėti VIP‘iniam varžovui paskutiniame ture namie, nes viskas jau iki tol buvo aišku.

Marijampolės klubo prezidentas Vidmantas Murauskas skaičiuoja: šis sezonas buvo sunkesnis, nes pernai auksą atnešė 71 taškas, o šiemet „Žalgiris“ vicečempionu tapo surinkęs 75. Ir ką? „Sūduva“ surinko 77, nes buvo pajėgi tai padaryti. Viskas, tema – išsemta.

Lieka kalbėti apie tai, kas svarbiausia prieš kitą sezoną. Apie stabilumą. Marijampolėje jie žino, kaip bus. Jie žino, kad biudžetas sieks 1,2, gal pusantro milijono eurų. Jie jau turi kontraktus su 12 žaidėjų. Niekas neabejoja, kad miestas pinigais ir kitokia parama stos mūru už V.Murausko klubą, nes „Sūduva“ – Marijampolės vizitinė kortelė.

Vilniuje – kitaip. Sostinė, kurioje pilna ne tik sporto, bet ir kultūros, mokslo, startuolių, vizitinės kortelės neturi. Arba turi jų krūvą, ir „Žalgiris“ eilėje toli gražu nėra pirmas. Kad ir to paties krepšinio „Ryto“ galimybės išsimušti miesto pinigų, kad ir kas būtų valdžioje, ko gero, geresnės nei futbolininkų. O nuo miesto piniginės „Žalgiris“ stipriai priklausomas.

Galbūt todėl ir veiklos nuoseklumo Vilniaus futbolo klubui trūksta. Logika tokia: nori pinigų – turi laimėti čia ir dabar. Sezoną komandos trenerio kėdėje pradėjęs Aurelijus Skarbalius kalbėjo apie ilgalaikį projektą ir, atrodo, tikėjo tuo, ką sako. Bet atėjo karšta vasara, gėlės nuvyto, A.Skarbaliaus ir „Žalgirio“ meilė – taip pat. Treneris buvo atleistas, ilgalaikis projektas tapo pusmečio eksperimentu.

Gal todėl, kad laimėti jiems reikia čia ir dabar. Gal dėl to, kad Vilniaus klube, kitaip nei Marijampolėje, nėra aiškaus funkcijų pasidalijimo.

Tarsi ir lengva pritarti logikos dėsniams: arklys turi tempti žagrę, artojas – laikyti jos rankenas, vagis – sėdėti kalėjime. Oi, atsiprašau, šitas paskutinis Lietuvos futbolui netinka – dar niekas nesėdėjo už tai, kad iš jo vogė.

Vieša paslaptis, kad prieš keletą metų futbolo bendruomenė už akių V.Murauskui dūzgė – „Sūduva“ nelaimi todėl, kad klubo prezidentas bando ir žagrę tempti, ir jos rankenas laikyti. Futbolo terminais – ne tik administracinius reikalus spręsti, bet ir komandos sudėtį rungtynėms dėlioti. Marijampolėje situacija pasikeitė atėjus treneriui Vladimirui Čeburinui – dabar visi daro tai, ką turi daryti.

Vieša paslaptis, kad futbolo bendruomenė tą patį kartoja liežuviaudama apie „Žalgirio“ direktorę Vilmą Venslovaitienę. Laikai, kai dalykus, kuriuos neprastai išmano, tvarkė kitas direktorius Mindaugas Nikoličius, nugrimzdo nebūtyje. Ir „Žalgiris“ nebėra čempionas.

Lukštenant istoriją, panašu, kad artimiausiu metu ir nebus – čempionai į A lygą ateina ilgam. Iki „Sūduvos“ karaliavimo pradžios „Žalgiris“ laimėjo keturis šalies čempionatus iš eilės, Panevėžio „Ekranas“ prieš tai – penkis. Dar anksčiau aštuoneriose iš devynerių pirmenybių auksu spindėjo Vladimiro Romanovo FBK „Kaunas“.

Bet ne apie istorines analogijas visa tai. „Sūduva“ stipriausia todėl, kad ji stipriausia visur. Aikštėje. Infrastruktūriniuose dalykuose. V.Murauskas žada, kad jau nuo kitų metų pradžios klubas turės savo vaikų mokyklą, o ne sutartis su tais, kurie moko vaikus žaisti futbolą. Tokiu atveju Marijampolė taps pirmu Lietuvos miestu, turinčiu visavertę europietišką futbolo klubo piramidę. Norėtųsi, kad po kelerių metų jie nebebūtų tokie vieninteliai.

Daug – ir galbūt painiai – čia visko prirašyta, grįžkime prie išvadų. Pirma – „Sūduva“ valdo ir, tikėtina, artimiausiu metu valdys. Antra – būtų gerai, jei Marijampolė aikštėse muštųsi ne su vienu „Žalgiriu“, o bent keliomis panašaus kalibro komandomis. Sunkiai tikėtina, bet pabūkime tais, kurių motina – viltis", - rašė N.Kesminas.