N.Kesminas: "Lietuvos futbolas klūpo. Prieš bet ką"

Televizijos komentatorius Nerijus Kesminas socialiniame parašė savo įspūdžius apie Lietuvos rinktinės žaidimą Europos čempionato atrankoje.

„Man nepatinka jūsų eilės“. „O kurias jūs skaitėte?“. „Jokių“. „Tai iš kur žinote?“. „Negi aš kitų neskaičiau? Gerai – patikėsiu žodžiu. Ar jūsų eilės geros?“. „Pasibjaurėtinos“. „Neberašykite“.

Maždaug taip psichiatrijos klinikoje kalbėjosi Meistras ir poetas Ivanas Benamis iš MIchailo Bulgakovo romano „Meistras ir Margarita“. Nebežaiskite – vakar norėjosi pasakyti Lietuvos rinktinės futbolininkams. Bet emocijoms atslūgus... Netgi įdomu: o jeigu jie įrodys, jog gali būti dar blogiau?

Rinktinės saugas Arvydas Novikovas prieš rungtynes svarstė, kad portugalus slėgs didesnė įtampa, ir tai gali būti naudinga lietuviams. Įtampa žaidžiant su Lietuva juos gali slėgti tiek, kiek prekybos centro pardavėją – mėsos faršo svėrimo procedūra. Liūdna, bet taip yra.

Po futbolo skerdynių Fare, kuriose lietuviai buvo sumušti 6:0, komandą ne kartą gelbėjęs vartininkas Ernestas Šetkus Portugaliją pavadino stipriausia varžove, su kuria Lietuvos rinktinei yra tekę žaisti. Su šiuo teiginiu galima ginčytis, juolab kad portugalai net grupės turnyro nelaimės, nes nebepavys ukrainiečių. Akcentus derėtų dėlioti kitaip – mes turime blogiausią visų laikų Lietuvos rinktinę. Tai patvirtina ir skaičiai, o jie neturi įpročio meluoti.

Šįkart net treneris Valdas Urbonas nebesvaičiojo apie progresą, gerėjantį tarpusavio supratimą ar – Dievas mato, jie net ir tai kalbėdami viešai yra bandę įžvelgti savo žaidime – braižą. Nėra progreso: įvarčių santykis – minus 20. Nėra braižo: atrankos cikle bent vienerias rungtynes pagrindinėje sudėtyje pradėjo 27 futbolininkai. Taip yra. Skaičius – žiaurus ir emocijų nepripažįstantis simbolis.

Atėjo laikas epiniam: „Kas kaltas ir ką daryti?“. Niekas nekaltas - pianistas sugrojo, kaip mokėjo. Už tai, kad Portugalijoje jis grotų geriau, serbai, sako, net premiją buvo pažadėję, bet šiuo atveju pinigais jie nerizikavo: tai, kas neįmanoma, yra tiesiog neįmanoma.

Ką daryti? Ką nors. Pradėti formuoti rinktinės stuburą, kurio V.Urbonas nesulipdė – 30 žaidėjų aikštėje per atrankos ciklą, baby. 32 metų klube beveik nežaidžiantis vidurio gynėjas pagrindinėje sudėtyje nieko nelemiančiose rungtynėse Portugalijoje.

Jei Mindaugas Palionis galėtų sulaikyti Cristiano Ronaldo ir rungtynės būtų pasibaigusios, tarkime, 0:1, V.Urbono sprendimą būtų galima suprasti. Bet jokie ženklai nerodė, kad taip gali nutikti. M.Palionis, į rinktinę grįžęs 35-erių Saulius Mikoliūnas – žaidėjai, kuriuos į komandą integravo V.Urbonas. Jei būtų bent minimalus rezultatas – viskas gerai. O dabar lieka konstatuoti, kad paskutinė vieta - irgi rezultatas. Arba pripažinti, kad situacija Lietuvos rinktinėje – kaip badaujančioje valstybėje, kurios vadovai nusprendžia paskutinius ižde likusius tugrikus investuoti ne į žemdirbystę, o į archeologinius kasinėjimus.

Galite nesutikti su nuomone, bet 2019-ieji – prapis... Hm, nuėjo veltui. Ar reikėtų keisti trenerį? Aišku, bet aš dabar ir už 8 štukas šito darbo nedirbsiu.

Lietuvos futbolas – kaip tūlas Audrius Gadeikis. Išgarsėjo jis tuo, kad atsiklaupė prieš C.Ronaldo. O ką? Tikras Lietuvos futbolo simbolis, kuris, panorėjęs, tikėtina, ir infliūenceriu galėtų tapti. „Litewski cham, klękni przed polskym panem“. Tokį plakatą Poznanės stadione kažkada iškėlė Lenkijos tribūnų pusgalviai. Ponai lenkai, jūsų noras – įvykdytas. Lietuvos futbolas klūpo. Ne tik prieš jus – prieš bet ką. Net prieš Liuksemburgą.

Ačiū visiems, negailėjusiems jėgų šiame atrankos cikle, bet... Patys suprantate", - rašė N.Kesminas.

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...