P. Jakelis - apie darbą rinktinėje, slovėnų lyderius ir tikėjimą (interviu)

19 valandą LFF stadione startuoja 2018 metų pasaulio čempionato atrankos etapas. Lietuvos rinktinė pradeda kovą svajonės link. Pirmasis varžovas - du kartus planetos pirmenybių grupių etape žaidusi Slovėnijos rinktinė, turinti tokius futbolininkus kaip Janą Oblaką, Keviną Kamplą ir Josipą Iličičių.

Lankomiausias futbolo naujienų portalas EuroFootball.lt pakalbėjo su sporto žurnalistu ir komentatoriumi Pauliu Jakeliu. Su rinktine į ne vienas rungtynes keliavęs P. Jakelis papasakojo apie Edgaro Jankausko suburtą komandą, rinktinės šansus atrankoje, išaugusią konkurenciją A lygoje ir tikėjimą savo komanda.


– Visų pirma, Pauliau, kaip tau ši rinktinė? Edgaras Jankauskas įnešė naujų vėjų į šią komandą?

– Kol kas man labai patinka tai, kaip į savo darbą žiūri ir jį atlieka visas Lietuvos rinktinės trenerių štabas su Edgaru Jankausku priešakyje. Neturiu jokių abejonių, jog iš LFF pusės tai buvo teisingas pasirinkimas. Teko gana ilgai dirbti kartu su rinktine kuriant įvairius reportažus apie ją dar dirbant Futbolo.TV, tad turėjau galimybę viską pamatyti ir iš vidaus.

Edgaras yra nerealiai atsidavęs tam, ką daro. Aš matau labai teigiamus pokyčius. Tai, kaip jis dirba su žaidėjais treniruočių metu, tai, ką jis bando įdiegti futbolininkams. Mes lietuviai futbole dažnai save nuvertiname. Sporte to tiesiog negali būti. Privalai tikėti savimi, privalai pasitikėti savimi. Edgaras stengiasi pakeisti visą filosofiją ir bent jau kol kas jam tai puikiai sekasi, ką mes matėme tiek Baltijos taurėje, tiek ir rungtynėse su Lenkija.

Taip kad visų pirma įnešti vėjai – galvose. Visų antra – akivaizdžiai matyti taktiniai pokyčiai. Kad ir su ta pačia Lenkija, pirmą kėlinį lenkai elementariai nebuvo pasiruošę mūsų spaudimui, jiems teko išmušinėti kamuolius nuo savų vartų, nes nesuteikėme galimybės jų įžaidinėti. Vertėme juos žaisti jiems nepriimtiną futbolą ir tai visiškai pasiteisino.

Juk dirba ne vien Edgaras. Nepamirškime ir kitų štabo narių – Igorio Morino, taip pat ypač su analizėmis dirbančio Roko Garasto, to paties Audriaus Ramono, kuris yra mažai matomas, tačiau taip pat labai aukšto lygio savo srities specialistas. Taip pat su analizių sistema dirba Marius Babravičius. Taip, tai labai jaunas štabas ir galima sakyti, jog tai yra savotiška rizika, tačiau tokių permainų reikėjo ir asmeniškai dėl to labai džiaugiuosi. Tai atsidavę žmonės žinantys, koks yra pergalių receptas.

– Ar turi šansų Lietuvos rinktinė pasaulio čempionato atrankos ciklą pradėti pergale?

– Žinoma, kad turi. Žaisti LFF stadione jokiam varžovui nėra įprasta, nes tikrai nedaug rinktinių žaidžia ant dirbtinės dangos. Net ir tie patys šveicarai čia turėjo labai ir labai rimtų problemų. Mano nuomone, tai yra vienas mūsų pliusų. Kitas dalykas – Slovėnija, nors ir neblogai subalansuota komanda, tačiau tikrai ne pasaulinis grandas. Nemanau, kad turime jų bijoti. Reikia eiti, žaisti ir laimėti. Tikiu, kad galime tai pasiekti.

– Slovėnijos rinktinė turi individualiai stiprių žaidėjų. Į kurį, jūsų nuomone, reikėtų atkreipti didžiausią dėmesį?

– Išskirčiau visų pirma Josipą Iličičių, kuris yra turbūt viena svarbiausių slovėnų figūrų. Taip pat žinoma reikėtų paminėti ir Keviną Kamplą. 

– Lietuvos rinktinė turi skaudžių netekčių. Viena jų yra puolimo grandis, kurioje nežais Lukas Spalvis.  Kiek stipriai gali atsiliepti šio puolėjo netektis?

– Mūsų treneriai apskritai dabar turi nemažai rebusų. Luko Spalvio netektis – viena tokių, nes tikrai nesame ta rinktinė, kuri turėtų daug tokio lygio puolėjų. Mums bet kokia netektis yra skaudi, o ypač Luko. Taip, lygiavertės pamainos mes turbūt neturime, tačiau yra kitų alternatyvų ir teks jomis remtis. Taip pat kažkiek gąsdina ir tai, kad Arvydas Novikovas, kuris visada rinktinėje žaidžia tiesiog puikiai, neturi žaidybinės praktikos. Viliuosi, jog tai nepakiš kojos.

– Į rinktinę pakviesti 13 žaidėjų iš A lygos. Tai reiškia kylantį Lietuvos futbolo pirmenybių lygį ar nedidelį pasirinkimą užsienyje?

– A lygoje šiemet yra išaugusi konkurencija, nes sumažėjo komandų skaičius. Konkurencija – sveikintinas dalykas, tačiau vargu ar galime teigti, jog stipriai išaugo pats Lietuvos čempionato lygis. Šiai dienai situacija yra tokia, kad rinktinės kandidatų pasirinkimo galimybės yra nedidelės, tad ir žaidėjų iš A lygos yra ypač daug, nes stipriuose užsienio čempionatuose tiesiog neturime labai daug savo atstovų.

– Pabaigai, žinoma, klausimas apie rinktinės šansus... Ar žaisime 2018 metų pasaulio čempionate?

– Provokuojantis klausimas. Jeigu klausyti sveiko proto – turbūt ne, tačiau jeigu klausyti širdies, kurios nuomonė futbolo klausimais dažnai prasilenkia su realybe, tada taip. (šypsosi)

Aivaras Katutis

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...