Patvirtintas 2018 m. startuosiančios UEFA Nacijų lygos formatas

Lietuvos nacionalinė rinktinė kartu su kitomis Europos valstybių komandomis nuo 2018 metų dalyvaus naujame turnyre -  UEFA Nacijų lygoje, kuris suteiks papildomą šansą kovoti dėl patekimo į Europos ar Pasaulio čempionatų finalinius etapus. 

Lygos projektui pavasarį pritarė visos 54 UEFA narės, tarp jų ir Lietuvos futbolo federacija. Praėjusią savaitę lygos formatas galutinai patvirtintas UEFA Vykdomojo komiteto posėdyje.

UEFA Nacijų lygos (Nations league) pagrindinis tikslas -  paskatinti sportinę rinktinių konkurenciją pakeičiant didžiąją dalį kontrolinių rungtynių. Naujas turnyras laikomas viena iš priemonių pakelti nacionalinių rinktinių futbolą į naują kokybinį lygmenį ir išlaikyti balansą su klubiniu futbolu.

Naujosios varžybos startuos 2018 m. rugsėjo - lapkričio mėnesiais, prieš atrankos į 2020 m. Europos futbolo čempionato (UEFA EURO 2020) ciklą. Šis bus žaidžiamas nuo 2019 m. kovo iki lapkričio mėn.

Nacijų lygoje rinktinės pagal to laikotarpio reitingus bus suskirstytos į keturis atskirus divizionus (A, B, C ir D).  Kiekviename divizione komandos bus skirstomos į mažesnes grupes po 3-4 komandas.

A diviziono nugalėtojai varžysis dėl nugalėtojų vardo, o kiekvienos diviziono grupės nugalėtojai kovos dėl patekimo į aukštesnį divizioną. Pagal Nacijų lygos reitingą taip pat bus sudaromi atrankos varžybų (European qualifiers) krepšeliai.

Viena reikšmingiausių naujovių - kiekvieno Nacijų lygos diviziono grupių nugalėtojai (viso 16 komandų) pateks  į atkrintamąsias varžybas (Play-off). Jose į keturias grupes suskirstytos komandos 2020 m. kovo mėn. sužais po dvejas rungtynes (pusfinalis ir finalas) ir nugalėtojai galės iškovoti vieną iš keturių kelialapių į UEFA EURO 2020.

Jei komanda vietą Europos čempionate jau bus užsitikrinusi per atrankos varžybas, jos vietą atkrintamosiose varžybose atitinkamai užims kita komanda pagal UEFA Nacijų lygos reitingą. 

Oficialios atrankos Į UEFA EURO 2020 sistema iš esmės nesikeis - į finalinį etapą pateks dešimties grupių nugalėtojai ir antrąsias vietas užėmusios rinktinės (viso 20 komandų).

Tokiais pačiais principais ateityje vyks ir Europos zonos atranka į Pasaulio čempionatą - tik bus pakoreguotos varžybų datos ir kelialapių skaičius, dėl kurio varžysis rinktinės.

UEFA EURO 2020 finalinis turnyras vyks trylikoje skirtingų miestų trylikoje šalių.