"Premier" lygos žaidėjų apžvalga: L. Torreira - apsauga, kurios ilgai ieškojo "Arsenal"

Anglijos "Premier" lygos įgauna pagreitį - žinomas žurnalistas Adrianas Clarke'as apžvelgia įdomiausius šio sezono pirmenybių žaidėjus.

Šį kartą į jo radarą pateko Londono "Arsenal" naujokas Lucas Torreira. Apie 30 mln. eurų šią vasarą kainavęs vos 168 cm. ūgio atraminis saugas šiuo metu lengvina visų savo komandos gynėjų darbą.

Žvilgsnis iš arčiau į 22-ejų metų urugvajietį:


Londono "Arsenal" komandai rasti aukščiausio lygio atraminį saugą nesisekė labai ilgą laiko tarpą. Šio sezono pradžia leidžia susidaryti įspūdį, kad klubo vadovybė galiausiai atrado tą žmogų, kurio ir ieškojo ištisus metus.

Unai Emery buvusį Genujos "Sampdoria" saugą į Anglijos futbolą integravo iš po lėto - jis pirmuosius penkis šio sezono susitikimus pradėjo kaip atsarginis žaidėjas, kylantis nuo suolo antrajame kėlinyje.

Po kone kiekvieną kartą demonstruojamo gero pasirodymo L. Torreira užsitarnavo startinę poziciją - urugvajietis jau rungtyniauja pagrindiniame vienuoliktuke, kuriame spėjo tapti kone daugiausiai įtakos darančiu žaidėju.

Nepriekaištinga apsauga

Puikiomis gynybinės savybėmis, nuolatine agresija, geru pozicijos užsiėmimu ir kovingumu aikštėje pasižymintis saugas suteikė kur kas ramesnį gyvenimą už jo nugaros esantiems keturiems gynėjams.

Jo darbas gynyboje padėjo komandai tapti taktiškai drausmingesne ir gerokai sunkiau savo aikštėje pusėje palaužiama vienuolike. Sunkus ir intensyvus L. Torreiros darbas gynyboje leidžia šiek tiek daugiau dėmesio į kūrybą sutelkti kitam vidurio saugui - Granitui Xhakai.

Taktinė drausmė L. Torreirai padeda kone visą rungtynių laiką išlikti savo pozicijoje, kas leidžia kitiems komandos draugams žinoti, kad praradus kamuolį aikštės viduryje ar pačioje varžovų baudos aikštelėje, už jų nugaros bus skyles lipdyti pasiruošęs urugvajietis.

L. Torreiros įtaka šiai komandai nėra mitas ar įspūdis, kuris yra sudarytas iš kelių sėkmingų epizodų. Statistika iliustruoja, kad prie urugvajiečio "Arsenal" pagerino savo statistiką tiek gynyboje, tiek puolime.

2018-19 sezono statistika "Arsenal" be Torreiros "Arsenal" su Torreira
Sužaistų minučių skaičius 286 434
Praleistų įvarčių minučių santykis 40,9 144,6
Įmuštų įvarčių minučių santykis 57,2 31,1

Nematomas darbas

Mums jau tampa įprasta žinoti, kad atraminių saugų darbas aikštėje dažnai lieka nepastebimas. Į statistikos grafą neįeina L. Torreiros sukuriama laisvė atakuojantiems žaidėjams ar apsauga gynybos linijoje. Būtent tokie žaidimo elementai, kurie dažnai lieka ir nepastebėti, yra L. Torreiros stiprioji pusė.

L. Torreiros nuolatinis spaudimas savo aikštės zonoje neleidžia varžovams net pagalvoti apie ramią kamuolio kontrolę. Būtent toks spaudimas trečioje aikštės zonoje dažnai išprovokuoja varžovų klaidas ir perimtus kamuolius.

Statistiniai duomenys rodo, kad ir be nuolatinio spaudimo L. Torreira yra vienas geriausiai kamuolius perimančių žaidėjų lygoje.

Greitas žaidimo skaitymas

Šeši perimti kamuoliai prieš Londono "Fulham" ir "Craven Cottage" nėra pagrindinis L. Torreiros žaidimo variklis - jo greitas žaidimo skaitymas lemia staigius perdavimus iš savo aikštės į zoną, kurioje "Arsenal" įgyja pranašumą prieš varžovų saugus.

Poziciniame žaidime L. Torreira nepraranda koncentracijos ir dažnai prasižengia zonose, kuriose yra kiek protingiau varžovą stabdyti pražanga nei leisti jam pabėgti į priekį ir galimai sukurti pavojingą situaciją.

Didžiulis darbas aikštėje ir nuolatinis noras iš varžovų perimti kamuolį jį padarė jau daugiausiai pražangų užfiksuojančiu žaidėju visoje lygoje.

2018-19 sezono statistika        Iš viso       PL reitingas
Perimti kamuoliai per 90 min. 2,7 8
Pražangos per 90 min. 3,5 1

Perdavimų tikslumas

Svarbu paminėti, kad poziciniame žaidime, kurio neretai reikalauja Unai Emery, Lucas Torreira taip pat yra puikiai stratego filosofiją atitinkantis žaidėjas.

Šaltas protas aikštėje viduryje bei greitas ir efektyvus kamuolio perdavimus 22-ejų metų saugui leidžia būti antru tiksliausiai visoje komandoje perdavimus dalinančiu žaidėju - 88,4 procentų tikslumas.

Retai kada šio urugvajiečio žaidime pamatysi perlaikomą kamuolį - L. Torreira pats sau nesusikuria sudėtingų situaciją ir dažnai atlieka aukštą perdavimą 30 metrų atstumu.

Jo žaidimas aikštėje viduryje puikiai iliustruoja šiuometinį "Arsenal" ar tą, kurį ir matysime visą šį sezoną - mažiau į trumpus perdavimus orientuotą futbolo produktą.

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...